Indonesisch (2) : smoor van tomaat en aubergine

Indonesisch (2) : smoor van tomaat en aubergine


Smoor

Zoals gezegd, meneer en mevrouw Wateetons hebben zich een nieuw thema aangemeten. Meneer Wateetons is afgelopen donderdag (boodschappendag en daarmee het begin van onze week) gelijk maar flink aan het koken geslagen. Indonesisch kun je zo lekker makkelijk van te voren maken. De meeste maaltijden voor de aankomende werkweek staan dus al in de koelkast. Maar meneer Wateetons zal gefaseerd een receptje met foto posten om u in de veronderstelling te laten dat hij man genoeg is om elke werkdag om zeven uur ‘s avonds nog een fantastische maaltijd in elkaar te draaien. Zo draaide hij vanavond om zeven uur ‘s avonds bijvoorbeeld nog het volgende fantastische bijgerechtje in elkaar:

Smoor van aubergine en tomaat

één aubergine
een blik gepelde tomaten
het sap van een halve citroen
een ui
twee tenen knoflook
een forse theelepel palmsuiker (maar bruine basterdsuiker voldoet desnoods ook, gebruik wat meer)
twee eetlepels ketjap manis
twee theelepels sambal oelek

Fruit de versnipperde ui in wat olie, voeg de uitgeperste knoflook toe (wat later). Voeg vervolgens het blik tomaten, de ketjap, de suiker en de citroensap toe. Laat het geheel een beetje inkoken tot een saus. Snij de aubergine in grove stukken en leg ze in de tomatensaus. Laat het tien minuten stoven, draai de stukken vervolgens om en laat het nog tien minuten stoven. Niet pureren of klein snijden, lekker grof houden.

 1. 4
  Marco Molleman

  Net voor het eerst gemaakt en gegeten.
  Lekker! Bedankt!
  Makkelijk, gezond en heel smakelijk.
  Ik ga de volgende keer ook voor langer opstaan en voeg dan wat echte tomaten toe.
  Een andere sambal misschien?
  Suggesties?

Geef een reactie