Varkensvlees 120% – het antwoord


Onlangs gaf meneer Wateetons het volgende raadseltje op:

Een ingredientenlijstje op een product uit de supermarkt met vermakelijke precentages : varkensvlees (120%), spek (40%). Rara, wat is het?

100% van de inzenders (n=2) hadden het goed. Worst, natuurlijk. De volgende keer maak ik het wat moeilijker. Eetschijver Gerrit-Jan was alleen wat overmoedig en dacht ook het type worst en de winkel waar meneer hem kocht te weten. En de naam van de dienstdoende cassiére. Daar ging hij de mist in. Het exacte antwoord staat op worstlog: een Duitse Salametto van de LIDL. Er wordt 120 gram vlees en 40 gram spek gebruikt om 100 gram Salametto te maken en dus leest de ingredientenlijst: varkensvlees (120%). Afgaande op het antwoord van Eetschrijver is de LIDL niet de enige die zo redeneert. Blijkbaar is het een redelijk geaccepteerde manier van beschrijven. Maarja, zo weet ik er nog wel een paar: aardbeien (140%) in geval van jam (als je een goede treft) of appels (110%) in geval van appelmoes. En hoeveel water en kipresten is er wel niet gebruikt voor een bouillonblokje?

Geef een reactie