Appelweek bij Wateetons – 2. Determineren
Appelweek is werkweek. U wordt gelijk maar aan de arbeid gezet. Meneer heeft namelijk geen flauw idee wat voor appelbomen er op het Wateetons buitenverblijf staan. Meneer weet niet zoveel van appels en de bomen stonden er al voor meneer geboren was. Dus, wie biedt?
Dit zijn de deelnemers.
Appel 1
Van deze boom wisten we tot voor kort niet eens dat hij bestond. Staat weliswaar naast het huis maar wordt aan het zicht onttrokken door andere bomen. Geeft kleine appeltjes. Mooi hard en vrij zuur. Mogelijk nog niet helemaal rijp. Was rood aan zonkant en nog groen aan de schaduwkant.
Appel 2
Deze boom geeft meestal nauwelijks vrucht. Dit jaar doet hij het heel goed. Geeft hele grote appels. De schil is ruw. Erg lekker van smaak, beduidend zoeter dan appel 1.
Appel 3
Deze boom is verantwoordelijk voor de smurrie tussen de tenen. Ik had geluk nog een herkenbare appel aan te treffen. Zit elk jaar vol maar wordt verschrikkelijk aangetast door alles wat ziekte of insect is. Appel is ook niet erg smakelijk. Nogal slapjes. Ziet er altijd nogal viezig en onappetijtelijk groen uit. Misschien zou hij geel kunnen worden maar dat haalt hij niet. Structuur is zacht, sterk moezend.
Appel 4
Deze boom geeft elk jaar enorm veel fruit. Kleine appeltjes, die snel rood worden en redelijk bestendig zijn tegen insecten en ziekten. Worden vroeg rijp, er zaten nu al een paar overrijpen bij. Smaak is karakteristiek, beetje drankachtig alsof de appel al overrijp raakt, met een wat onaangename bittere nasmaak. Best te doen, maar haalt het niet bij appel 1 of 2.
Appel 5
Deze boom is door ons gepland, maar geen idee meer wanneer of wat voor soort het is. Blijft een klein boompje. Geeft nooit echt veel fruit maar wel van goede kwaliteit. Mooie appel met een rijke smaak.
0 reacties op “Appelweek bij Wateetons – 2. Determineren”
Geef een reactie
Misschien vind je dit ook leuk
Alternatief worstomhulsel: een petfles
Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…
Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?
Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.
agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?
Schrijf je nu in.
Wateetons wilde weekend
Weet je? Je moet ze snoeien. Dan krijg je de bomen die nauwelijks vrucht dragen misschien zo gek om dat wel te doen, ook volgend jaar.
Verder moet je maar ff hier kijken:
http://www.groendekor.com/Products.aspx?SUB=252
Appel 1 en 4, daar zou ik cider van maken als ik dat zo lees. Wat friszuur en bitter is daar goed voor. Appels fijn hakselen, (beste is: eerst invriezen, en dan laten ontdooien en) in een grote ton doen met een theedoek erover, en een flinke dosis goede gistcultuur erbij doen. Na een week op kamertemperatuur, filteren en het sap in een groot vat doen met een waterslot. Na een paar weken kun je het drinken.
kinkt goed Sjoerd!