Het varken is dood. Lang leve het varken!

Het varken is dood. Lang leve het varken!


varken1.jpg varken3.jpg Frank varken2.jpg varken-4.jpg varken-5.jpg neus varken-op-de-helft.jpg varken-in-mooie-zakken.jpg

De koelkast en vriezer van huize Wateetons liggen vol met vacuumverpakte hompen varkensvlees. Niet heel bijzonder wellicht, voorafgaande aan een barbecue feestje maakt u dat vast ook wel eens mee. Bijzonder is wel dat meneer gisteren aanwezig was bij het verwerken van het varken tot zijn huidige gevacuumeerde staat.

Enkele weken terug werd meneer door Jurgen geattendeerd op de mogelijkheid een Berkshire varken te kopen. Dit ras geeft mooi donker, dooraderd en smaakvol vlees. Naar verluidt haalt zelfs Gordon Ramsey zijn varkensvlees bij de kweker in Brabant. Drie medeplichtige varkensdelers waren snel gevonden. Afgelopen maandag werd het varken geslacht en na vijf dagen hangen (bijzonder lang voor een varken) was het gisteren tijd voor het uitbenen.

Nu is meneer, dat zult u allen beamen, ontzettend stoer. Echter, eigenhandig, op de bonnefooi, een varken gaan uitbenen ging toch een beetje zijn masculiene pet te boven. Zijn medevarkensbezitters zagen het ook niet zitten. Bovendien past een varken van 93 kilo ook niet op het gemiddelde burgermansaanrecht. En dan hebben we het nog niet over de vervoersproblemen.

Gelukkig was daar Frank. De Held. Ervaren met het uitbeendersmes en met toegang tot een vleesverwerkend bedrijf. Hij wilde om niet ons wel laten zien hoe je zo’n beest aan gort snijdt. Geweldig. Eeuwige dank is zijn deel.

En zo stonden wij, Jurgen, B., J. en Meneer op zaterdagochtend in Alphen aan de Rijn gebiologeerd naar het soepel glijdend mes van Frank te kijken. Meneer leerde waar het procureurstuk vandaan komt, hoe je het makkelijkst door de ribben heenkomt, wat ‘knars’ is en dat er eigenlijk maar weinig vlees aan een varkenskop zit. En nog honderd andere dingen.

Zie hier twee filmpjes

Nu is het Grote Verwerken begonnen. Meneer wil in ieder geval Coppa en Lardo maken. En worst natuurlijk. Meer leest u de komende tijd alhier, alsmede op Jurgen’s log en op worstlog.com.

 1. 1
  Sjoerd

  Dat vieze beest heeft zijn verdiende loon! Lag daar maar een beetje te stinken in die modderpoel. Ik hoop dat het meneer goed zal smaken en ben vooral benieuwd of dit varken ook werkelijk zo’n goddelijke smaak heeft.

 2. 2
  Tijs

  Hmmm, spijt valt mij ten deel. Een gemiste kans, dat moge duidelijk zijn. Weer een reden om een vriezer te kopen; deze midden in de huiskamer te zetten (daar heb ik nog plaats) en genieten maar…

 3. 3
  Zuster Wateetons Junior

  De vegetarische Zuster Wateetons Junior heeft hier bijzonder grote problemen mee. Na 24 uur moed te hebben verzameld kon ze met vaste hand de muisknop bedienen om de filmpjes aan te zetten. Helaas moesten ze binnen 20 seconden weer uit, aangezien Zuster Wateetons Junior toen al kotsend en tranen wegslikkend richting de WC was gerend.

 4. 6
  Sabien

  Ik ben gelukkig Vegatarier En VARKENS ja varkens zijn toevallig mijn lievelingsdier, Ik vindt het echt zielig dat sommige dieren gewoon een kort leven hebben Bijv. Een varken , 2 jaar Dus niet oud wordt al meteen naar de slacht gebracht zelfs soms nog jonger dat doen wij toch ook niet bij mensen? Tjaa mensen zijn anders zeggen jullie dan NEE! Mensen hebben een goed leven en Dieren verdienen dat ook gewoon! Zielig als je dat niet vindt
  Sabien.

  • 7
   N.I.Sifallor

   Beste Sabien,
   Wij mensen moeten niet de gevoelens van dieren met ons gelijk trekken.
   Dieren hebben heel andere gevoelsindicatie dan wij.Daarbij komt dat wij de verantwoordelijkheid over dieren hebben, dat houdt ook in, volgens mij, dat het dier voor ons een te respecteren bron van voedsel mag zijn.
   Probeer je het volgende eens voor te stellen: een dier is altijd bezig met overleven, dat wil zeggen: t.ov. de mens zal het zich opstellen als een aanhalige vriend met als reden: eten.
   Een varken als vriend is prachtig maar vergeet niet dat een varken een kannibaal is, wanneer er in een collega-varken een wond heeft zullen andere varkens hem/haar gewoon dood maken en opeten. Geen genade! hoort ook bij de dierenwereld.

Geef een reactie