experimenteerdrift |

Het varken is dood. Lang leve het varken!

varken1.jpg varken3.jpg Frank varken2.jpg varken-4.jpg varken-5.jpg neus varken-op-de-helft.jpg varken-in-mooie-zakken.jpg

De koelkast en vriezer van huize Wateetons liggen vol met vacuumverpakte hompen varkensvlees. Niet heel bijzonder wellicht, voorafgaande aan een barbecue feestje maakt u dat vast ook wel eens mee. Bijzonder is wel dat meneer gisteren aanwezig was bij het verwerken van het varken tot zijn huidige gevacuumeerde staat.

Enkele weken terug werd meneer door Jurgen geattendeerd op de mogelijkheid een Berkshire varken te kopen. Dit ras geeft mooi donker, dooraderd en smaakvol vlees. Naar verluidt haalt zelfs Gordon Ramsey zijn varkensvlees bij de kweker in Brabant. Drie medeplichtige varkensdelers waren snel gevonden. Afgelopen maandag werd het varken geslacht en na vijf dagen hangen (bijzonder lang voor een varken) was het gisteren tijd voor het uitbenen.

Nu is meneer, dat zult u allen beamen, ontzettend stoer. Echter, eigenhandig, op de bonnefooi, een varken gaan uitbenen ging toch een beetje zijn masculiene pet te boven. Zijn medevarkensbezitters zagen het ook niet zitten. Bovendien past een varken van 93 kilo ook niet op het gemiddelde burgermansaanrecht. En dan hebben we het nog niet over de vervoersproblemen.

Gelukkig was daar Frank. De Held. Ervaren met het uitbeendersmes en met toegang tot een vleesverwerkend bedrijf. Hij wilde om niet ons wel laten zien hoe je zo’n beest aan gort snijdt. Geweldig. Eeuwige dank is zijn deel.

En zo stonden wij, Jurgen, B., J. en Meneer op zaterdagochtend in Alphen aan de Rijn gebiologeerd naar het soepel glijdend mes van Frank te kijken. Meneer leerde waar het procureurstuk vandaan komt, hoe je het makkelijkst door de ribben heenkomt, wat ‘knars’ is en dat er eigenlijk maar weinig vlees aan een varkenskop zit. En nog honderd andere dingen.

Zie hier twee filmpjes

Nu is het Grote Verwerken begonnen. Meneer wil in ieder geval Coppa en Lardo maken. En worst natuurlijk. Meer leest u de komende tijd alhier, alsmede op Jurgen’s log en op worstlog.com.


0 reacties op “Het varken is dood. Lang leve het varken!
 1. Ik ben gelukkig Vegatarier En VARKENS ja varkens zijn toevallig mijn lievelingsdier, Ik vindt het echt zielig dat sommige dieren gewoon een kort leven hebben Bijv. Een varken , 2 jaar Dus niet oud wordt al meteen naar de slacht gebracht zelfs soms nog jonger dat doen wij toch ook niet bij mensen? Tjaa mensen zijn anders zeggen jullie dan NEE! Mensen hebben een goed leven en Dieren verdienen dat ook gewoon! Zielig als je dat niet vindt
  Sabien.

  1. Beste Sabien,
   Wij mensen moeten niet de gevoelens van dieren met ons gelijk trekken.
   Dieren hebben heel andere gevoelsindicatie dan wij.Daarbij komt dat wij de verantwoordelijkheid over dieren hebben, dat houdt ook in, volgens mij, dat het dier voor ons een te respecteren bron van voedsel mag zijn.
   Probeer je het volgende eens voor te stellen: een dier is altijd bezig met overleven, dat wil zeggen: t.ov. de mens zal het zich opstellen als een aanhalige vriend met als reden: eten.
   Een varken als vriend is prachtig maar vergeet niet dat een varken een kannibaal is, wanneer er in een collega-varken een wond heeft zullen andere varkens hem/haar gewoon dood maken en opeten. Geen genade! hoort ook bij de dierenwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp