experimenteerdrift |

Het varken is dood. Lang leve het varken!

varken1.jpg varken3.jpg Frank varken2.jpg varken-4.jpg varken-5.jpg neus varken-op-de-helft.jpg varken-in-mooie-zakken.jpg

De koelkast en vriezer van huize Wateetons liggen vol met vacuumverpakte hompen varkensvlees. Niet heel bijzonder wellicht, voorafgaande aan een barbecue feestje maakt u dat vast ook wel eens mee. Bijzonder is wel dat meneer gisteren aanwezig was bij het verwerken van het varken tot zijn huidige gevacuumeerde staat.

Enkele weken terug werd meneer door Jurgen geattendeerd op de mogelijkheid een Berkshire varken te kopen. Dit ras geeft mooi donker, dooraderd en smaakvol vlees. Naar verluidt haalt zelfs Gordon Ramsey zijn varkensvlees bij de kweker in Brabant. Drie medeplichtige varkensdelers waren snel gevonden. Afgelopen maandag werd het varken geslacht en na vijf dagen hangen (bijzonder lang voor een varken) was het gisteren tijd voor het uitbenen.

Nu is meneer, dat zult u allen beamen, ontzettend stoer. Echter, eigenhandig, op de bonnefooi, een varken gaan uitbenen ging toch een beetje zijn masculiene pet te boven. Zijn medevarkensbezitters zagen het ook niet zitten. Bovendien past een varken van 93 kilo ook niet op het gemiddelde burgermansaanrecht. En dan hebben we het nog niet over de vervoersproblemen.

Gelukkig was daar Frank. De Held. Ervaren met het uitbeendersmes en met toegang tot een vleesverwerkend bedrijf. Hij wilde om niet ons wel laten zien hoe je zo’n beest aan gort snijdt. Geweldig. Eeuwige dank is zijn deel.

En zo stonden wij, Jurgen, B., J. en Meneer op zaterdagochtend in Alphen aan de Rijn gebiologeerd naar het soepel glijdend mes van Frank te kijken. Meneer leerde waar het procureurstuk vandaan komt, hoe je het makkelijkst door de ribben heenkomt, wat ‘knars’ is en dat er eigenlijk maar weinig vlees aan een varkenskop zit. En nog honderd andere dingen.

Zie hier twee filmpjes

Nu is het Grote Verwerken begonnen. Meneer wil in ieder geval Coppa en Lardo maken. En worst natuurlijk. Meer leest u de komende tijd alhier, alsmede op Jurgen’s log en op worstlog.com.


0 reacties op “Het varken is dood. Lang leve het varken!
  1. Dat vieze beest heeft zijn verdiende loon! Lag daar maar een beetje te stinken in die modderpoel. Ik hoop dat het meneer goed zal smaken en ben vooral benieuwd of dit varken ook werkelijk zo’n goddelijke smaak heeft.

  2. Hmmm, spijt valt mij ten deel. Een gemiste kans, dat moge duidelijk zijn. Weer een reden om een vriezer te kopen; deze midden in de huiskamer te zetten (daar heb ik nog plaats) en genieten maar…

  3. De vegetarische Zuster Wateetons Junior heeft hier bijzonder grote problemen mee. Na 24 uur moed te hebben verzameld kon ze met vaste hand de muisknop bedienen om de filmpjes aan te zetten. Helaas moesten ze binnen 20 seconden weer uit, aangezien Zuster Wateetons Junior toen al kotsend en tranen wegslikkend richting de WC was gerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp