Willekeurige observaties in Stockholm


Meneer is in Stockholm. Anderhalve dag slechts, dus een diepgaande studie van de stad, haar bewoners en hun eetgewoonten zal ik u niet kunnen leveren.

Maar een paar observaties heeft meneer al wel gedaan:

 • Er heerst hier de koffiecultuur die je inmiddels in veel landen ziet, maar nog nauwelijks in Nederland. Zelfs niet in Amsterdam. Iedereen loopt met bekers koffie over straat en op elke straathoek zijn er koffietentjes. Aangenaam.
 • De Zweden houden van safraan. Meneer heeft zich, op aanraden van Petra, gestort op het proberen van allerhande zoetigheid bij al die koffie die hij drinkt (zie observatie 1). En elk broodje dat hij tot nu toe kocht bevatte een onwaarschijnlijke hoeveelheid safraan. Lekker, vraagt u? Mwoah. Ietsje minder mag wel van meneer.
 • Zweden is een worstland. Bless their heart. Als er op een hoek geen koffietentje is dan staat er wel een hotdog-stand. Belangrijker, er zijn ook veel kraampjes met authentiekerig eten (met Zweden in klederdracht enzo, tja) waar allerhande gedroogd vlees en worst wordt verkocht. Meneer kocht alvast een Elk-worstje.
 • De kerstsfeer zit er al goed in hier. Als er nog een gaatje over is op een hoek dan staat daar een kraampje waar ze een soort gluhwein verkopen: Glögg. Niet te zuipen. Mierzoet, akelig zuur en bereid met 1600 kruidnagels per liter vermoed ik. Maar het koekje erbij is lekker.
 • Tenslotte: je bankpasje moet hier op z’n kop in de automaat. Wat een achterlijk land.
 1. 3
  Meneer Wateetons

  Geen kardemom ontdenkt vooralsnog. Wel weer 3 safraan ervaringen opgedaan. Typisch iets voor de kerst werd me overigens verzekerd door een Zweed, rond januari is het nergens meer te vinden.

  En: meneer’s hoofd suist van de caffeine, het is onvoorstelbaar wat er hier doorheen gaat…

 2. 4
  petra

  Saffraan? Ik kan het me ook niet herinneren. Maar voor mij was ‘t laatste bezoekje nogal zomers. Jammer, die zoete rommel ging er bij mij drie weken lang goed in hoor.

  Gedroogd rendiervlees “moet” je ook proberen. En als je van de tabak bent, zo’n doosje snuss. Dat doet mijn bevriende Zweed ook, die propt te pas & te onpas zo’n dot shag tussen z’n tanden en z’n wangen. Pruimtabak? Ik weet het niet. De blikjes leegkiepen in de vullisbak kan ook, zijn zo mooi. Lekker voor Dochter Wateetons zijn trouwens ook de lange dropslierten. Zijn natuurlijk gewone dropjes maar dan extra lang.

Geef een reactie