Ketchup

Ketchup


tomatenketchup ingredientengeloof me, er was meer, veel meer! 

In de serie ‘meneer maakt dingen die u voor minder geld en met minder moeite in de supermarkt kunt kopen” vandaag: ketchup. Of tomatenketchup, formeel. Johannes van Dam, die ik gisteren bijna schepte met de wateetonsfiets, leert ons dat ketchup in allerlei varianten bestaat. Denk aan champignon ketchup, Pontac ketchup (met vlierbessen en ansjovis!) en, jawel, ketjap. Gewoon een smaakmakende saus dus. Heinz heeft eenvoudigweg alle andere varianten uit de markt gedrukt. Als de vlierbessen zich deze zomer weer in grote getale aanbieden zal meneer zich eens aan de Pontac ketchup zetten, maar voorlopig beginnen we maar met de gewone, met tomaten.

Meneer haalde zijn recept voor tomatenketchup uit Houdbaar en Heerlijk. Maar De Dikke Van Dam biedt er ook een.

  • 3 kilo tomaten (waarbij tomaten in blik eigenlijk het handigst en meest smakelijk zijn
  • 150 ml ciderazijn
  • 10 kruidnagels
  • 4 kardemompeulen
  • een theelepel peper, foelie, kaneel en piment (van elk een theelepel dus).
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 75 gram suiker
  • 2 theelepels zout
  • 4 tenen knoflook
  • 25 gram zongedroogde tomaten

Vijzel alle kruiden tot poeder. Mik vervolgens alle ingredienten bij elkaar, pureer en laat een paar uur zachtjes inkoken, tot het met ca. een derde is gereduceerd. Proef en pas eventueel kruiden aan. Als u een mietje bent kunt u nog zeven. Giet de ketchup heet in afsluitbare potten en laat afkoelen. U zou het, als u schoon werkt, zeker wel een half jaartje moeten kunnen bewaren. Of geef het aan uw vrienden, want wie krijgt er twee kilo ketchup op in een half jaar?

Geef een reactie