experimenteerdrift, van alles |

Voorn in de pan, dochter W. die smult ervan

Joris Voornvoorntjes

Het is zomer en warm (of dat was het) en dan krijgt meneer de drang om te vissen. Dochter Wateetons was meteen enthousiast. Een half uurtje later zaten we op een steigertje, met onze voeten in het water naar een dobber te staren. Meneer in ieder geval, dochterlief probeerde met verbaal geweld, plonzende steentjes en hele boterhammen de vissen te lokken. Welke methode effectiever was laat ik in het midden, maar een uurtje later gingen we met vier Blankvoornen en een Rietvoorn in een HEMA tasje weer op huis aan.

Ze stonken. Naar sloot. Maar na ontslijmen, ontschubben, onthoofden en ontdarmen (waarbij er nog een aantal vrolijk opgeblazen zwemblaasjes te voorschijn kwamen) waren ze weer lekker fris. De kleintjes haalde meneer door wat bloem en de grote probeerde hij te fileren. Niet zijn expertisegebied zullen we maar zeggen. Daarna drie minuutjes in de hete olie.

Ze waren lekker. Grondsmaak was in geen velden of wegen te bekennen. Helaas waren de graten rondom de buikholte, zelfs van de kleintjes, te hard om de voorntjes á la boquerones fritos in een hap naar binnen te werken. Het werd dus een beetje pulken. Zelfs dochter Wateetons, die normaal haar maag wens te vullen met niets anders dan salami, danoontje en kipvingers smulde van het verse voornvlees. Laaiend enthousiast belde ze mevrouw Wateetons: “we hebben visjes doodgemaakt en opgegeten! Ze smaakten net als chippies!”

ps. lezersvraagjevoordemensen: welke is de rietvoorn?


0 reacties op “Voorn in de pan, dochter W. die smult ervan
  1. Opeten! En daarbij van de natuur genieten, en het jagersinstinct weer opkomen, i.p.v. achter de televisie en de computer zitten! Maar paling en snoekbaars zijn grondwroeters, het zou kunnen dat die vissen te veel zware metalen bevatten. Maar voorntjes in schone waters, volgens mij is het geen probleem!

  2. de voorntjes schoonmaken, dan met wat zout lekker doorbakken, tot ze knapperig zijn.. ons favoriete maaltje na het vissen met pa.
    en voor brasem weet ik nog een ouwerwetse.
    maak de brasem schoon. schubben vinnen,ingewanden en kop verwijderen, en wrijf ze in met zout. dan 10 minuten koken. daarna leg je ze in een bord, en vis je zoveel mogelijk graatjes eruit. daarna meng je het vlees met wat peper of wat nog lekkerder is, kipkruiden of cajun kruiden , en vet dan vormpjes in met boter, bestrooi die net paneermeel, en doe daar het visvlees in. bestrooi ze met paneermeel, en dan 10 minuutjes bij 180 graden in de oven. zo lekker kan kapitein iglo ze niet maken!
    mn moeder maakte ze vroeger zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 mei
Workshop “snacks maken” – op locatie 18:30 tot 22:00 uur | € 119
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp