Voorn in de pan, dochter W. die smult ervan

Voorn in de pan, dochter W. die smult ervan


Joris Voornvoorntjes

Het is zomer en warm (of dat was het) en dan krijgt meneer de drang om te vissen. Dochter Wateetons was meteen enthousiast. Een half uurtje later zaten we op een steigertje, met onze voeten in het water naar een dobber te staren. Meneer in ieder geval, dochterlief probeerde met verbaal geweld, plonzende steentjes en hele boterhammen de vissen te lokken. Welke methode effectiever was laat ik in het midden, maar een uurtje later gingen we met vier Blankvoornen en een Rietvoorn in een HEMA tasje weer op huis aan.

Ze stonken. Naar sloot. Maar na ontslijmen, ontschubben, onthoofden en ontdarmen (waarbij er nog een aantal vrolijk opgeblazen zwemblaasjes te voorschijn kwamen) waren ze weer lekker fris. De kleintjes haalde meneer door wat bloem en de grote probeerde hij te fileren. Niet zijn expertisegebied zullen we maar zeggen. Daarna drie minuutjes in de hete olie.

Ze waren lekker. Grondsmaak was in geen velden of wegen te bekennen. Helaas waren de graten rondom de buikholte, zelfs van de kleintjes, te hard om de voorntjes á la boquerones fritos in een hap naar binnen te werken. Het werd dus een beetje pulken. Zelfs dochter Wateetons, die normaal haar maag wens te vullen met niets anders dan salami, danoontje en kipvingers smulde van het verse voornvlees. Laaiend enthousiast belde ze mevrouw Wateetons: “we hebben visjes doodgemaakt en opgegeten! Ze smaakten net als chippies!”

ps. lezersvraagjevoordemensen: welke is de rietvoorn?

 1. 4
  kwasimodo

  u heeft volgens mij geen enkele rietvoorn gevangen maar wel 4 blankvoorns en 1 kolblei ( de een na onderste). Je kunt het verschil tussen rietvoorn en blankvoorns vooral aan de ogen zien. de bovenste helft van de blankvoorn is oranje. dat is volgens mij bij alle 4 het geval.

 2. 6
  Tom

  Leuk!
  Ik ga morgen ook eens actief op voorntjes jagen en daarna dit simpele recept volgen:

  1. Maak de vis schoon.
  2. Bestrooi met zout en peper en eventueel wat verse dille.
  3. Rol door de bloem.
  4. Bak in zonnebloemolie aan beide kanten bruin.
  5. Dan nog even bakken in een klontje roomboter voor een knapperig korstje.

  Heerlijk, en het kost bijna geen tijd.

  Tip: Op een snee witbrood ook lekker!

 3. 9
  Jacob

  Tip ( ik ben pools en ik polen eten we alle vis dat we vangen inderdaad) : Snij de voorn iets in aan de boven en onderkant voordat je het bakt. de dunste graatjes smelten dan bij het bakken. Zo hou je minder graat over. Dat andere visje is een koolblei.

  Groetjes Jacob

  • 11
   Arie

   Waarom een voorn terugzetten, alleen ondermaatse vis zet je terug voor de rest vang je om te eten, vissen om alleen maar te kijken wat je bovenhaalt of wedstrijdtijden is dierenbeulen. Dus eetsmakelijk, het is gezond er dan friet en hamburger

 4. 13
  ed

  ja maar dat is ook zielig voor de aardappeltjes als je friet eet, mijn motto is dan ook altijd : gooi de aardappeltjes weer terug in de natuur.

 5. 14
  Mic

  4 blankvoorns en 1 kolblei. Die kolblei is overigens nog zo klein dat ie teruggezet had moeten worden.
  Voor de rest kun je voorns gewoon eten, baarzen trouwens ook. Mensen die zeggen dat het eten van voorns en baarzen fout is maar het eten van hamburgers en palingen goed, hebben het verstand van een guppie. Als mensen meer verschillende vissoorten zouden eten, dan zou dat de visstanden juist ten goede komen. Dan heb je minder overbevissing van bepaalde soorten. Je moet trouwens wel altijd kijken naar de kwaliteit van het water waar ze uit komen.

 6. 16
  jan

  lieve mic ik ben et helemaal met je eens hou je van een lekker visje dan gewoon lekker opeten ik leef maar een keer en dan wil ik ook genieten van mijn leven en dat doe ik nu bij deze

 7. 17
  Klaasebaas

  De iets grotere kan je prima roken. Pekel ze op dezelfde manier als makreel en rook ze iets korter. Je merkt vanzelf waarom dit een succesvol export product is.

 8. 18
  Finn

  Opeten! En daarbij van de natuur genieten, en het jagersinstinct weer opkomen, i.p.v. achter de televisie en de computer zitten! Maar paling en snoekbaars zijn grondwroeters, het zou kunnen dat die vissen te veel zware metalen bevatten. Maar voorntjes in schone waters, volgens mij is het geen probleem!

 9. 19
  Gerrit

  de voorntjes schoonmaken, dan met wat zout lekker doorbakken, tot ze knapperig zijn.. ons favoriete maaltje na het vissen met pa.
  en voor brasem weet ik nog een ouwerwetse.
  maak de brasem schoon. schubben vinnen,ingewanden en kop verwijderen, en wrijf ze in met zout. dan 10 minuten koken. daarna leg je ze in een bord, en vis je zoveel mogelijk graatjes eruit. daarna meng je het vlees met wat peper of wat nog lekkerder is, kipkruiden of cajun kruiden , en vet dan vormpjes in met boter, bestrooi die net paneermeel, en doe daar het visvlees in. bestrooi ze met paneermeel, en dan 10 minuutjes bij 180 graden in de oven. zo lekker kan kapitein iglo ze niet maken!
  mn moeder maakte ze vroeger zo.

Geef een reactie