van alles |

Meneer wordt gefêteerd door de voedingsindustrie, and he's loving it!

alalala long, alalala longlong die dong tong tong biltong.JPG

Enige tijd geleden kreeg Meneer Wateetons een mailtje van een bedrijf: of hij trek had in een portie Biltong en Droëworst. Geen verplichtingen, veel plezier ermee. Gelukkig komen termen als moraal, ruggengraat, principe en journalistieke onafhankelijk niet in meneer’s woordenboek voor. En aangezien dat ook gold voor Biltong en Droëworst zei meneer: “kom maar op”.
Nu moet gezegd dat met ‘de Voedingsindustrie’ in de titel van dit stuk feitelijk een onlangs gestart éénmansbedrijfje uit Rotterdam bedoeld wordt waarvan de eigenaar, Dave Cunningham, 15 jaar geleden hopeloos verslaafd is geraakt aan deze Afrikaanse Lekkernij. Zelfs mét morele ruggengraat zou meneer daar misschien wel ‘ja’ op gezegd hebben.
Enfin, een paar dagen later werd er een forse doos overhandigd door de postbode. Zes zakken, waarvan de helft voor mede ruggengraatsloze Worstlogger Jurgen. Vier zakken met Biltong en twee met Droëworst, over die laatste zal meneer binnenkort iets op Worstlog schrijven.
Maar wat is dat, vraagt u wellicht?
Biltong
(bron: Wikipedia)

Biltong is de naam voor een versnapering gemaakt van gedroogde reepjes vlees. Het wordt voornamelijk geproduceerd en gegeten in Zuid-Afrika. Ook in andere landen waar Afrikaners naar toe zijn geëmigreerd, zoals Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Australië, etc. is het zelf maken van Biltong populair.
Nederlanders hebben die aankwamen in de Kaap brachten het recept voor gedroogd vlees mee uit de “oude wereld”. Het conserveren van etenswaar was een echte noodzaak in deze nieuwe kolonie. De opbouw van kuddes nam te veel tijd in beslag. Het jagen op Afrikaanse wild nam veel tijd in beslag en de grote hoeveelheden vlees moesten worden geconserveerd in de pre-koelkast- en vriezertijd. Door het cureren en drogen van het vlees werd het beschermd tegen insecten en bederf in een kort tijdsbestek.
De naam biltong komt oorspronkelijk niet uit het Afrikaans maar uit het Nederlands. ‘Bil’ duidt aan welk deel van het dier ervoor gebruikt is en tong staat voor de vorm; strip of strook. Biltong wordt gemaakt van rundvlees, koedoevlees, struisvogelvlees en vele andere soorten, maar er zijn ook plaatselijk specialiteiten van ezelvlees.
En hoe smaakt het?
Het is bekend dat meneer een groot liefhebber is van gedroogde voedingsmiddelen en van gedroogd vlees in het bijzonder. In zijn kelder hangen de hammen en worsten en zijn oven heeft meermaals Beef Jerky van dichtbij mogen zien. Op dat laatste lijkt Biltong dan ook wel bijzonder, zij het in een andere smaak. “Genuine south African spices” leest de verpakking en Wikipedia stelt dat dat meestal appelazijn, bruine suiker, gemalen zwarte peperkorrels en gemalen korianderzaad betreft. Meneer proefde de smaken Garlic & Black pepper en Original Beef en voor beide gold dat hij er niet vanaf kon blijven.
Online te bestellen bij Bushman Biltong, Rotterdam.
Zo, en nu is het wachten op de kruidenmixen, pakjes, potjes en zakjes van de échte voedingsindustrie.


0 reacties op “Meneer wordt gefêteerd door de voedingsindustrie, and he's loving it!
  1. Is ook zeer goed zelf te maken, mits je in het bezit bent van het juiste kruidenmengsel (komt overigens geen suiker of azijn in voor).
    Geleerd van een ethiopische vriendin mét een bakje van de juiste kruidenmix. Ik droog het vlees op een lijn in de cv-ruimte.
    Geduld hebben is het moeilijkste in deze.
    Vóór je het weet zie je regelmatig gezinsleden verdwijnen richting reepjes vlees en is je lijntje al leeg voordat het geserveerd kan worden, bij voorkeur bij een goede whiskey . 😉
    Ik zal maar niet verwijzen naar ethiopische foodblogs, vóórdat U ……………….!

  2. I was lucky enough to try some on my last visit to Holland, and must confess it’s excellent. Better than some of the stuff I have had back home, and home for me is South Africa. It’s great to know that even in Holland one can still enjoy some biltong. Now if they would only start manufacturing boerewors. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp