Je probeert eens wat: melkmoes

Je probeert eens wat: melkmoes


MelkmoesMelkmoes

Meneer ontdekte het op een rommelmarkt in een niet nader te noemen dorp op de Veluwe (Voorthuizen): Melkmoes.

Er zijn weinig voedingsmiddelen die meneer alleen al op basis van hun naam smeriger voorkomen. Misschien ‘Kruudmoes’, maar daar wordt dan ook hetzelfde mee bedoeld. Zelfs de blozende moeke die het hem verkocht waarschuwde dat “best veel mensen het niet lekker vinden.” Het is een pap op basis van gekookte karnemelk met gerst (gortepap), met als vulling rookworst, rozijnen en kervel. Soms zit er ook spek, metworst en bieslook doorheen. Een schep stroop maakt het af. Je kunt het warm of koud eten.

Of je kunt het laten staan natuurlijk. Maar meneer is dapper. Hij nam een hap. En nog een. Het smaakte in de verte een beetje naar koude karnemelk met rookworst, rozijn, kervel, bieslook en onbestemde klontjes. Een gevalletje ‘voor de liefhebber’. Meneer maakte het af, met een ferme worp in de prullenbak.

De Vrienden van het Platteland hebben een recept en bereidingswijze. Voor de ware Melkmoesjunkies is er ook nog Melkmoeslikeur.

 1. 1
  matthijs

  Klinkt als een nog smerige variant van het Achterhoekse streekgerecht “spek met karnemelksaus’ (vetspek uitbakken, karnemelk erbij, door de aardappelen met sla prakken) waar de grootmoeder van mevrouw Rommelhok mij eens op trakteerde. Warme karnemelk is gewoon echt niet lekker.

 2. 2
  Anne

  Mijn vader komt uit Voorthuizen en is met dit goedje grootgebracht (en inderdaad ook met karnemelksaus, heeeele zoute ‘blote billetjes in het gras’ en ladingen spek. Pff, geen wonder dat die man alles eet en overal tegenkan…

 3. 3
  marjolein

  Ik eet dit al mijn hele leven! Heerlijk! Ben nu 28 en mams maakt het altijd speciaal voor mij! Het ziet er inderdaad niet uit en je moet er van houden!

 4. 4
  Reijer Jan

  Waanzinnig lekker. Mijn moeder van 87 maakt elke zomer (eten bij warm weer!) een grote pan en geeft haar grote zoon (mij dus) eenpaar porties. Goed in te vriezen. De rookworst vervang ze door ‘verse wordst’ van de slager. De rozijnen moeten pitloos zijn. Ik houd niet van stroop. Er zit voledoende suiker in in deze versie.

  Try en be brave!

 5. 5
  Reijer Jan

  en nu de versie zonder typefouten:
  Waanzinnig lekker. Mijn moeder van 87 maakt elke zomer (eten bij warm weer!) een grote pan en geeft haar grote zoon (mij dus) een paar porties. Goed in te vriezen. De rookworst vervangt ze door ‘verse worst’ van de slager. De rozijnen moeten pitloos zijn. Ik houd niet van stroop. Er zit voldoende suiker in in deze versie.

 6. 6
  Timmer Jan

  Vroeger (jaren 50) werd dat bij ons ook gegeten/gedronken en dan alleen maar melkmoes op tafel,geen ander eten,begon al te kokhalsen voor het op de tafel stond , een tijdje geleden weer eens gegeten en Not So Bad at all,maar wat er allemaal in moet mag je wel een groente tuin van een paar honderd vierkante meter hebben ,mijn Vader komt van Ermelo, uit die streek word het veel gegeten
  En mijn Opa als die ging hooien nam die een kleine melkbus melkmoes mee naar het land,dus het is een echte zomer kost.

 7. 7
  Margje

  Mijn moeder maakt het voor een deel van de familie en wat vrienden/collega’s van mij….de rest van ons gezin noemt het kattenkots en volgens ons zijn er maar 2 manieren of je vind het heerlijk of totaal niet…;)

 8. 8
  Eibert

  Heerlijk een tante van mij maakte dat vroeger in Hierden helaas kan ze dat niet meer je kunt het soms wel kant en klaar kopen maar de zelf gemaakte is niet te overtroeven. Ze mogen me er ´s nachts voor wakker maken.

Geef een reactie