experimenteerdrift |

Je probeert eens wat: melkmoes

MelkmoesMelkmoes

Meneer ontdekte het op een rommelmarkt in een niet nader te noemen dorp op de Veluwe (Voorthuizen): Melkmoes.

Er zijn weinig voedingsmiddelen die meneer alleen al op basis van hun naam smeriger voorkomen. Misschien ‘Kruudmoes’, maar daar wordt dan ook hetzelfde mee bedoeld. Zelfs de blozende moeke die het hem verkocht waarschuwde dat “best veel mensen het niet lekker vinden.” Het is een pap op basis van gekookte karnemelk met gerst (gortepap), met als vulling rookworst, rozijnen en kervel. Soms zit er ook spek, metworst en bieslook doorheen. Een schep stroop maakt het af. Je kunt het warm of koud eten.

Of je kunt het laten staan natuurlijk. Maar meneer is dapper. Hij nam een hap. En nog een. Het smaakte in de verte een beetje naar koude karnemelk met rookworst, rozijn, kervel, bieslook en onbestemde klontjes. Een gevalletje ‘voor de liefhebber’. Meneer maakte het af, met een ferme worp in de prullenbak.

De Vrienden van het Platteland hebben een recept en bereidingswijze. Voor de ware Melkmoesjunkies is er ook nog Melkmoeslikeur.


0 reacties op “Je probeert eens wat: melkmoes
  1. Klinkt als een nog smerige variant van het Achterhoekse streekgerecht “spek met karnemelksaus’ (vetspek uitbakken, karnemelk erbij, door de aardappelen met sla prakken) waar de grootmoeder van mevrouw Rommelhok mij eens op trakteerde. Warme karnemelk is gewoon echt niet lekker.

  2. Mijn vader komt uit Voorthuizen en is met dit goedje grootgebracht (en inderdaad ook met karnemelksaus, heeeele zoute ‘blote billetjes in het gras’ en ladingen spek. Pff, geen wonder dat die man alles eet en overal tegenkan…

  3. Ik eet dit al mijn hele leven! Heerlijk! Ben nu 28 en mams maakt het altijd speciaal voor mij! Het ziet er inderdaad niet uit en je moet er van houden!

  4. Waanzinnig lekker. Mijn moeder van 87 maakt elke zomer (eten bij warm weer!) een grote pan en geeft haar grote zoon (mij dus) eenpaar porties. Goed in te vriezen. De rookworst vervang ze door ‘verse wordst’ van de slager. De rozijnen moeten pitloos zijn. Ik houd niet van stroop. Er zit voledoende suiker in in deze versie.
    Try en be brave!

  5. en nu de versie zonder typefouten:
    Waanzinnig lekker. Mijn moeder van 87 maakt elke zomer (eten bij warm weer!) een grote pan en geeft haar grote zoon (mij dus) een paar porties. Goed in te vriezen. De rookworst vervangt ze door ‘verse worst’ van de slager. De rozijnen moeten pitloos zijn. Ik houd niet van stroop. Er zit voldoende suiker in in deze versie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 feb
Live online workshop “mosterd maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

03 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

06 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

08 feb
GRATIS live online workshop “kaassoufflés maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

15 feb
Live online workshop “leverworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 mrt
Live online workshop “écht krokante zoete aardappelpatat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons & Nils Koster – live online workshop “Goudse kaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend