ah shit, experimenteerdrift, zelf maken |

Zelf Camembert maken: FAIL

camembert-klaar.jpgcamembert-doorsnede.jpg

Het resultaat na een paar weken rijpen in meneer’s berging: een zielig toefje dons op een keihard klompje geel eiwit waar hooligans wel kaas van zouden lusten. Onder de juiste hoek gaat hij dwars door elke politieschild. Meneer heeft het getest.

“Maar de smaak dan, meneer, de smaak?” vraagt u wellicht. Na terugkomst van de kaakchirurg wilde mevrouw Wateetons wel toegeven dat de Wateetons-Camembert ‘iets Franserigs’ had. Ook meneer herkende in de verte een witschimmelgeurtje en smaakje. De kaas smaakte in ieder geval bepaald anders dan meneer’s eerdere harde kaaspogingen.

Rest ons de vraag: waar ging het mis en hoe gaan we dat de volgende keer (effectief: gisteravond) beter aanpakken?

1) Meneer vermoedt dat hij zijn melk te lang en de hoog heeft verwarmd. Hij had de pan namelijk in de lauwe oven gezet, zoals dat bij dat bij het maken van ‘harde kaas’ pleegt te doen, maar deze stond niet helemaal lauw genoeg. Toen hij de pan eruit haalde was de wrongel zo’n 38 graden. Dat is net aan voor een harde kaas, maar te hoog voor zachte kaas. En het mengsel was een uur aan deze temperatuur blootgesteld geweest. De wrongel was dan ook zeer compact en had al veel wei vrijgegeven. De kaasjes klonken ook erg snel in en waren binnen een uurtje al zo stevig dat ze zonder enig probleem gedraaid konden worden. Te weinig vocht in de wrongel: een droog kaasje.

2) Meneer gebruikte mogelijk te weinig schimmel. In water opgelost heb je beduidend meer nodig. Daardoor kwam de schimmelvorming mogelijk pas laat op gang, toen de kaas als was uitgedroogd.

3) Vochtigheid en temperatuur problemen. Maar daar kan meneer niks aan doen, dus daar gaan we gemakshalve maar niet van uit.

Wat nu te doen met de Camembert baksteen? Die schaven we gewoon, over een pasta met stoofvlees en pompoen. Best lekker. Schaaf-Camembert, zou nog best eens heel groot kunnen worden.

camembert-geschaafd.jpg


0 reacties op “Zelf Camembert maken: FAIL
 1. De conclusie FAIL is m.i. wat prematuur.
  Met het politieschild penetrerend vermogen in het achterhoofd lijkt het mij genoeg om je simpelweg op een andere markt te richten.
  BTW is Meneer nu nog steeds niet op de hoogte van alle vuige links in de source van zijn website? De indexpagina wordt hierdoor al een dikke 200 Kb groot! Hoogste tijd voor actie, Meneer…

 2. Wat u nu ziet is ongewenste zooi,.. maar dat zal geen nieuws zijn in Meneers oren.
  Hoe het daar komt … dat is misschien wel te wijten aan een bij de hoster aanwezige kwetsbaarheid; servers die niet voldoende gepatched zijn o.i.d.
  Hoe ik daar achter kwam … dat is een direct gevolg van de combinatie van verregaande nieuwsgierigheid en beroepsdeformatie. Ik ga er prat op dat ik op ‘mijn eigen netwerk’ overal achter kom 😉
  Eerstvolgende stap voor Meneer lijkt me contact zoeken met de hoster van wateetons.com.
  PS als ik steevast onderteken met Harrie, WAAROM antwoorden mensen dan altijd met Harry …
  Sorry, ik moet af en toe wat ruimte hebben voor mijn eigen ergernissen 😉

 3. Ach, never mind me and my mierengebeuk… Maareh … flink aan het opschonen geweest zie ik!? Ongeveer 85% besparing, das nie nix. Had de hoster nog iets te melden over de manieren waarop dit heeft kunnen gebeuren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 okt
Culicollab: Meneer Wateetons & Robert Verweij: de snelkookpan 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99

07 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

01 nov
Live online workshop “cider maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend