Een XL ei hoort erbij?

Een XL ei hoort erbij?


Oh meneer Wateetons, wat zijn ze groot!

Is het u ook opgevallen dat vrijwel alle eieren in de supermarkt tegenwoordig ‘extra groot’ zijn? Slechts met veel moeite valt -buiten het zicht van de rechtgerugde en volgroeide consument- nog een sneu Groot ei in de schappen te ontdekken. Een interessante ontwikkeling. Meneer zit er eigenlijk niet op te wachten. Immers, moet hij nu al zijn recepten aan gaan passen? Hoeveel groter is een Extra Groot ei dan precies ten opzichte van een traditioneel Gemiddeld ei en hoe gaat hij dan straks 0,89 Extra Groot ei afmeten? Dan hebben we het niet eens over de gepijnigde billetjes van de hardwerkende kipjes. Meneer kon er niet van slapen.

Maar er is een andere verklaring. De Extra Grote eieren van vandaag zijn gewoon de Gemiddelde eieren van vroeger. En de Groot, dat zijn de kleintjes van weleer. Immers, voor een Extra Groot ei heeft u ook wel Extra Geld over toch? Een slimme truc van de eierboeren.

 1. 1
  Frank

  Nou meneer, het klopt niet helemaal. Extra grote eieren worden namelijk gelegd door oudere kippen, een kip begint te leggen in de maat S, de makkelijk pocheerbare eieren en gaat daarna via M, naar L en XL…
  Wel kan ik me voorstellen dat de boer de kip langer op de leg kan houden tegenwoordig waardoor een XL-ei vaker van de band rolt.
  Zo zijn de vrije uitloop eieren bijna altijd L, waar ik me voor kan stellen dat de legkip langer leeft.

  Overigens zijn hier in de winkels de standaard 10-stuks doosjes gewoon nog M.

 2. 2
  Yvon

  Dat was me opgevallen, al heb ik geen seconde gedacht aan gepijnigde kippenbilletjes. Mijn eikooktijd klopt in elk geval niet meer met die XL gevallen, ik houd wel van redelijk vloeibaar maar niet van blubbereieren. Dat zal wel not done zijn, maar ik stop ze dan nog een paar tellen in de magnetron (de instelling 5 min. wil er maar niet uit).

 3. 3
  Tanja

  Het viel me laatst in de Spaanse supermarkt op: knotsgrote eieren. Zelfs na 12 minuten waren ze nog zacht, terwijl ik de eieren hardgekookt moest hebben. Als ik bij AH eieren met stempeltje 0 koop valt het me op dat alle eieren even groot zijn, terwijl bij de reform o.i.d. eieren met stempeltje 0 wisselend van grootte in het doosje zitten.

 4. 4
  Ellen

  Ik heb nog eierdopjes uit de jaren ’50. Probeer daar maar eens een supermarkt ei in te zetten! Die zijn berekend op aanzienlijk kleinere eieren.

  Mijn ouders hebben twee soorten kippen op de boerderij: flinke Truzen die XL eieren leggen, en een wat kleiner ras dat beschaafde jaren ’50 eitjes legt. Beide rassen leggen overigens altijd al grote dan wel kleine eieren, hooguit gaan ze minder leggen naarmate ze ouder worden maar de eieren worden niet groter. Of kleiner.

 5. 6
  Harrie

  Meneer … ik durf het bijna niet te zeggen, maar Wateetons.com is weer zwaar vervuild met ongewenste links in de source. Nu is de pagina al bijna 300 KB groot. Tijd om alle wachtwoorden te wijzigen en/of een mail aan de hoster te sturen.
  Tik ik ondertussen nog een eitje.

 6. 7
  Remi

  Ik sluit me min of meer aan bij de reactie van Ellen.

  Heb geen eierdopjes uit de jaren vijftig meer maar de grootte van een ei is afhankelijk van het ras. Een Bankiva hoen legt nu eenmaal veel kleinere eitjes dan een Barnevelder.

  http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/bankivahoen.html
  http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/barnevelder.html

  Laat staan de Cochin een heel groot ras uit China
  http://www.kippenpagina.nl/kippenrassen/cochin.html
  Je moet je niet voorstellen dat een krielkip een ei uit zijn poeperd moet persen ter formaat van het Cochin-ei.

  Vroeger was natuurlijk alles beter maar o.a. de eieren waren in ieder geval kleiner, e.e.a. heeft natuurlijk ook te maken met het voedsel dat de kippetjes tegenwoordig krijgen.

  Ik heb diverse recepten voor spekkoek en de oude generatie Indo’s hebben het er vaak over dat de verhoudingen niet kloppen in de Nederlandse keuken omdat de eieren hier veel groter zijn dan in het mooie Indonesië.

  Remi

 7. 8
  paulus

  :lol::eek::sad::roll::roll::roll::roll::wink::wink::cry::cry::razz::razz::wink::grin::grin::oops::evil::evil::evil::twisted::twisted::twisted::shock::shock::smile::???::cool::cry::razz::oops::razz:

Geef een reactie