boodschappen |

Een XL ei hoort erbij?

Oh meneer Wateetons, wat zijn ze groot!

Is het u ook opgevallen dat vrijwel alle eieren in de supermarkt tegenwoordig ‘extra groot’ zijn? Slechts met veel moeite valt -buiten het zicht van de rechtgerugde en volgroeide consument- nog een sneu Groot ei in de schappen te ontdekken. Een interessante ontwikkeling. Meneer zit er eigenlijk niet op te wachten. Immers, moet hij nu al zijn recepten aan gaan passen? Hoeveel groter is een Extra Groot ei dan precies ten opzichte van een traditioneel Gemiddeld ei en hoe gaat hij dan straks 0,89 Extra Groot ei afmeten? Dan hebben we het niet eens over de gepijnigde billetjes van de hardwerkende kipjes. Meneer kon er niet van slapen.

Maar er is een andere verklaring. De Extra Grote eieren van vandaag zijn gewoon de Gemiddelde eieren van vroeger. En de Groot, dat zijn de kleintjes van weleer. Immers, voor een Extra Groot ei heeft u ook wel Extra Geld over toch? Een slimme truc van de eierboeren.


0 reacties op “Een XL ei hoort erbij?
 1. Nou meneer, het klopt niet helemaal. Extra grote eieren worden namelijk gelegd door oudere kippen, een kip begint te leggen in de maat S, de makkelijk pocheerbare eieren en gaat daarna via M, naar L en XL…
  Wel kan ik me voorstellen dat de boer de kip langer op de leg kan houden tegenwoordig waardoor een XL-ei vaker van de band rolt.
  Zo zijn de vrije uitloop eieren bijna altijd L, waar ik me voor kan stellen dat de legkip langer leeft.
  Overigens zijn hier in de winkels de standaard 10-stuks doosjes gewoon nog M.

 2. Dat was me opgevallen, al heb ik geen seconde gedacht aan gepijnigde kippenbilletjes. Mijn eikooktijd klopt in elk geval niet meer met die XL gevallen, ik houd wel van redelijk vloeibaar maar niet van blubbereieren. Dat zal wel not done zijn, maar ik stop ze dan nog een paar tellen in de magnetron (de instelling 5 min. wil er maar niet uit).

 3. Het viel me laatst in de Spaanse supermarkt op: knotsgrote eieren. Zelfs na 12 minuten waren ze nog zacht, terwijl ik de eieren hardgekookt moest hebben. Als ik bij AH eieren met stempeltje 0 koop valt het me op dat alle eieren even groot zijn, terwijl bij de reform o.i.d. eieren met stempeltje 0 wisselend van grootte in het doosje zitten.

 4. Ik heb nog eierdopjes uit de jaren ’50. Probeer daar maar eens een supermarkt ei in te zetten! Die zijn berekend op aanzienlijk kleinere eieren.
  Mijn ouders hebben twee soorten kippen op de boerderij: flinke Truzen die XL eieren leggen, en een wat kleiner ras dat beschaafde jaren ’50 eitjes legt. Beide rassen leggen overigens altijd al grote dan wel kleine eieren, hooguit gaan ze minder leggen naarmate ze ouder worden maar de eieren worden niet groter. Of kleiner.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

28 nov
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen

07 dec
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 dec
Workshop droge worst maken – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 99.00

10 dec
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

14 dec
GRATIS live online workshop “vegan frikandellen maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

21 dec
Live online workshop “paté en croûte maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend