experimenteerdrift, recept |

Camembert – poging 2 – deel 1

schimmeltje schimmeltje aan de wandwie is de wolligste van het hele land?

U weet het, meneer’s eerste poging tot neiging tot Camembert de l’Amsterdam-Norde liep uit op een culinaire mislukking maar lucratieve patent-aanvraag. In plaats van op zijn lauweren te rusten kocht meneer weer twee litertjes melk en ging aan de slag gegaan om alsnog Camembert-zoals-hij-bedoeld-is te maken. De eerste tekenen zijn gunstig.

Hij verhitte de melk kort, tot 32 graden. Het resultaat: een hele dikke wrongel met veel vocht erin en weinig wei. Hij was zelfs zo dik dat hij nét tegen de ‘clean break‘ aanzat. Meneer kon nu drie vormpjes vullen in plaats van twee van dezelfde hoeveelheid melk. Vierentwintig uur later waren de kaasjes nog steeds zo zacht dat je ze met de grootste voorzichtigheid moet omdraaien. Geheel anders dan de eerste batch, die na een paar uur al tot stevige gummi waren ingedukt. Dat ging de goede kant op.

Na deze 24 uur uitlekken en regelmatig keren verdwenen ze weer naar de beroemde Wateetons-droogruimte, waar ze in goed gezelschap van zes flessen afgewerkte motorolie en vier dooie katten, hun rijpingsweg mochten vervolgen. Daar werden ze over een periode van 48 uur twee maal aan beide kanten beneveld met een schimmeloplossing. Deze was beduidend sterker dan de vorige, een mespuntje schimmel op circa 50 ml water. Na een dag of vijf, gedurende welke meneer de kaasjes elke dag draaide, verscheen een fraai donsje. Een beduidend overtuigender donsje dan de vorige keer. Dat belooft veel goeds. De geur is ook fijn schimmelachtig, denk aan champignons, zonder een al te kazige rijpingsreuk, en de kaas is nog altijd vrij zacht. Over een weekje gaat meneer de eerste aansnijden.

Enkele willekeurige opmerkingen:

  • U ziet gekke bolletjes op de kaas? Dat klopt, de kaas is zo zacht dat hij door z’n eigen gewicht door de gaatjes in het vormpje waar hij op rust gedrukt wordt. Dat patroon zie je dus terug in de kaas en de schimmel.
  • U ziet fijn spiegelbeeldige lettertjes in een van de zijden van de kaas gedrukt? Dat klopt, dat was de zijde die eerst beschimmeld raakte, waarna meneer de kaas  omdraaide. Wederom door het eigen gewicht is het schimmeldonsje geplet en zijn er lettertjes van de vorm ingestanst. Meneer heeft geen idee hoe hij de schimmel kan laten groeien terwijl het kaasje wel ergens op ligt. Misschien een doek ofzo in het vervolg? Tips?

0 reacties op “Camembert – poging 2 – deel 1
  1. Mijnheer! U leeft! Welkom terug in de blogwereld!
    Wat betreft de kaas: kunt u niet van de nood een deugd maken door mooie tekeningetjes in spiegelbeeld in hout te frezen, en daar een kaasje op te leggen? Zodat je bijv. kaas krijgt met het beroemde Wateetons-logo?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
07 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

01 nov
Live online workshop “cider maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

13 nov
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend