Liever geen Livar


Meneer had een pasje maar hij deed er niks mee. Eeuwig zonde natuurlijk. Dus op een mooie zaterdag stapte meneer in de olijfgroene wateetons mobiel, en na 5 minuten vruchteloos starten toog hij richting de Hanos. Daar bleek dat meneer’s inactieve pashouding de Hanos hofhouding dusdanig had teleurgesteld dat ze niets meer van hem wilde weten. Zijn pasje was niet meer geldig. Nadat meneer zich als dé meneer Wateetons (‘master of camembert & killer of pigeons’) had geïdentificeerd mocht hij toch naar binnen.

Het is een mooi ding, de groothandel. Meneer schreef er al eens eerder over. Ook schreef hij toen over de verlammende werking van al die keuze. Dat was nu wederom het geval. Na een half uur stond op zijn kar (berekend op 400 kratten bier en twee ossen) één witschimmelkaasje.

Hij besloot maar een mooi stuk vlees te kopen. Om langzaam te garen op de zondag. Niets burgerlijks is hem vreemd. Maar het mooie vlees was verschrikkelijk duur en zijn portemonnee was verschrikkelijk leeg. Na lang speuren trof hij dan toch een betaalbare homp aan. Van Livar, het kloostervarken. Dat wilde hij wel eens proeven. Ook verschrikkelijk duur, natuurlijk. Alleen de nek, die ging nog wel. 11 euro per kilo. Dan maar een varkensnek.

Het was wel een mooie varkensnek. Prachtig dooraderd. Op zondag sneed meneer hem door de helft en braadde een deel aan. Het andere deel bewaarde hij voor de worst. Het aangebrade stuk varkensnek plaatste hij op een bedje van zuurkool, ui en venkel, in een braadpan.

In de oven, 100 graden, 5 uur lang.

5 uur later was de kerntemperatuur zo’n 80 graden. Na een half uurtje gerust te hebben (zowel het vlees als meneer waren er maar moe van geworden) sneed meneer zijn nek door.

Prachtig. Zachtroze en sappig. Enkele plakken werden bevallig naast hun zuurkoolbedje gedrapeerd. Mevrouw Wateetons was niet weinig onder de indruk van het schouwspel op haar bord. Ze proefde. “Sappig” zei ze “en heel zacht. Maar het smaakt een beetje gewoontjes, naar varkensvlees.” Meneer nam geschrokken ook een hapje. “Sappig” beaamde hij “en heel zacht”. Maar inderdaad. Livar varkensvlees smaakt gewoon naar kiloknaller varkensvlees.

 1. 3
  Frank

  Meneer Wateetons,
  Er is een slager die werkt met smaakvol varkensvlees!!
  Elke zaterdag op de grote markt in Haarlem!!

  (ps. de slager is door u zelf op de hoogte gebracht van dit smaakvolle vlees)

 2. 5
  Frank

  Niks veranderlijker dan een mens… zeg maar!

  Op dat moment dacht ik teveel in het hokje van de Keurslagers en consorten. The Duke of Berkshire is alléén rendabel als je het dier volledige zelf verwerkt. Daarnaast ben ik klein begonnen op de markt, voor een slager op dure vierkante meters is het een stukje moeilijker.. deze moeten gauw de hoofdprijs rekenen. Het vlees is al aan de prijzige kant, want met die 11 euro kom ik niet uit ;(

  De kwaliteit van het vlees is geweldig, verbaas me elke keer weer over de mooie spiering, die zijn vocht mooi vast houd. De mooie witte spek kleur die een geweldige bite heeft… tja ben wel dankbaar dat ik hier mee mag werken op kleine schaal.

 3. 6
  Gerrit

  Ik heb toch heel andere ervaring met een de mooie procureur van Livar!
  Probeer hem eens langzaam te garen tot een kern van 58-60 graden. Dan smelt deze weg!
  Je hebt hem veel te lang gegaard. Hoe gaarder het vlees, hoe droger en hoe minder verschil je proeft met gangbaar.

  Een stuk vlees kan natuurlijk nog zo mooi zijn. Een slechte kok bakt er niks van!

 4. 8
  Wilfred

  Gerrit, zo is het maar net!
  Zelfs een amateurkok begrijpt dat je op 100 graden niet langzaam aan het garen bent, en al helemaal niet 5 uur !!!! lang….

 5. 9
  Kees

  Inderdaad!

  En als je naar een slager was gegaan met verstand, had je een veel beter braad advies gekregen.De consument moet gewoon uit die grootwinkel bedrijf blijven. En is moeite doen om een goeie slager te gaan zoeken die van wanten weet.

  Met vriendelijke groet

 6. 10
  f

  bereiding en kruiden hebben hier niks mee te maken.

  bak je livar en (kiloknaller) vlees langs elkaar en proef het verschil
  ik heb duroc, heyedehoeve geprobeerd, maar niet geeft zo’n verschil met livar.

  gegroet,

 7. 11
  Jac

  Ik lees dit verhaal nu pas en ik moet er een beetje om lachen. Zo maak je toch geen vlees klaar.

  NB: ons landje geeft het minste aan voeding uit van de hele wereld. (echt waar, Nederland eet het goedkoopst van alle landen ter wereld). Wateetons past perfect in dit cultuurtje.

 8. 12
  Jorrit

  Maakt het niet uit of het varken misschien een beter leven gehad heeft? Of is de smaak alleen een reden om het als ‘liever niet’ af te serveren?

Geef een reactie