Meneer leest een boek: Zónder pakjes en zakjes


“He, geef eens hier”.
Mevrouw Wateetons griste het vers van de kokosmat geviste boekje uit meneers handen. Het gebeurt niet vaak dat mevrouw een kookboek in handen heeft. Laat staan uit eigen wil. Wat bezielt haar? Het zal in ieder geval iets met het uiterlijk te maken hebben. Koken met Karin‘s – nieuwe kookboekje is, zoals we van Karin Luijten gewend zijn, fris vormgegeven. Eén van de peilers pijlers onder haar culicarrière is het gebruik van vrolijke stripachtige tekeningetjes bij haar recepten. Zo ook in dit ‘zónder pakjes en zakjes’-kookboek. Vrijwel elk recept wordt op de een of andere manier met de pen geïllustreerd en sommige pagina’s zijn zelfs volledig getekend. Ook de foto’s mogen er wezen, fraai en strak, zonder verweerde houten tafels of  andere stilistische kneuterigheid.  Genoeg visuele redenen dus voor mevrouw Wateetons om zich bij hoge uitzondering op een kookboek te storten.

Maar Karin’s succes drijft niet op vormgeving alleen en mevrouw zal niet door slechts een stripje plots de pannen gaan beroeren. Wat Karin’s verder kenmerkt zijn haar relatief eenvoudige recepten, die niet al te veel tijd vereisen en een hoge slagingskans hebben. En een smakelijk gerecht opleveren natuurlijk. In haar laatste kookboek gaat ze nog een stapje verder en gebruikt ze de gemakskeuken expliciet als uitgangspunt. De pakjes, zakjes en potjes die we kennen van de Wereldgerechten, Aardappel Anders, woksausen en magnetronmaaltijden worden door haar ontrafeld en weer smaakvol opgebouwd met verse ingrediënten en zonder alle smaakversterkers, verdikkingsmiddelen, stabilisatoren en emulgatoren. Tien verse ingrediënten in de pan in plaats van soms rond de honderd (!) uit een pakje. Elk hoofdstuk (eenvoudige getiteld: ‘pasta’, ‘vis’, ‘vlees’ , ‘aardappels’, ‘toetjes’ enzovoorts) start met een confronterende opsomming van de ingrediëntenlijst van de meestvoorkomende gemaksmaaltijden. Merken staan niet genoemd, maar iedereen zal de getekende producten herkennen uit de schappen, het versvak of het winkelwagentje. Vervolgens biedt Karin verse en lekkere alternatieven voor al deze producten en geeft er ook nog hele berg extra recepten bij. Wederom worden merken en producten niet met name genoemd maar de goede verstaander herkent snel het smaakvolle en verse zelfmaakalternatief van zijn favoriete magnetronmaaltijd of wereldgerecht. Nog leuker zou een één op één vergelijking zijn geweest, maar dat zal rechtentechnisch wel niet kunnen.

Kortom, het is het perfecte kookboek voor mevrouw Wateetons,die haar volledige studententijd heeft overleefd op Knorr’s Kip Siam en Lasagna uit een doosje, en al die andere meneren en mevrouwen die bij gebrek aan inspiratie, tijd of kennis nog wel eens naar een pakje en zakje grijpen. Niet meer nodig. Koop Koken met Karin’s antipakjes en zakjeskookboek.

(helemaal geen kritiek? Nou vooruit, kook je toch al nooit uit pakjes en zakjes dan is dit kookboekje misschien meer van wat je al in de kast hebt staan. De leuke tekeningetjes daargelaten. En een kookboek de ondertitel ‘het eerste antipakjeskookboek’ noemen is misschien wat pretentieus. Meneers boekenkast, en die van u vermoedelijk ook,  bevat welgeteld nul kookboeken die hij als als pro-pakjes en zakjes zou willen betitelen.)

Geef een reactie