boodschappen, meneer leest een boek |

Meneer leest een boek: Zónder pakjes en zakjes

“He, geef eens hier”.
Mevrouw Wateetons griste het vers van de kokosmat geviste boekje uit meneers handen. Het gebeurt niet vaak dat mevrouw een kookboek in handen heeft. Laat staan uit eigen wil. Wat bezielt haar? Het zal in ieder geval iets met het uiterlijk te maken hebben. Koken met Karin‘s – nieuwe kookboekje is, zoals we van Karin Luijten gewend zijn, fris vormgegeven. Eén van de peilers pijlers onder haar culicarrière is het gebruik van vrolijke stripachtige tekeningetjes bij haar recepten. Zo ook in dit ‘zónder pakjes en zakjes’-kookboek. Vrijwel elk recept wordt op de een of andere manier met de pen geïllustreerd en sommige pagina’s zijn zelfs volledig getekend. Ook de foto’s mogen er wezen, fraai en strak, zonder verweerde houten tafels of  andere stilistische kneuterigheid.  Genoeg visuele redenen dus voor mevrouw Wateetons om zich bij hoge uitzondering op een kookboek te storten.

Maar Karin’s succes drijft niet op vormgeving alleen en mevrouw zal niet door slechts een stripje plots de pannen gaan beroeren. Wat Karin’s verder kenmerkt zijn haar relatief eenvoudige recepten, die niet al te veel tijd vereisen en een hoge slagingskans hebben. En een smakelijk gerecht opleveren natuurlijk. In haar laatste kookboek gaat ze nog een stapje verder en gebruikt ze de gemakskeuken expliciet als uitgangspunt. De pakjes, zakjes en potjes die we kennen van de Wereldgerechten, Aardappel Anders, woksausen en magnetronmaaltijden worden door haar ontrafeld en weer smaakvol opgebouwd met verse ingrediënten en zonder alle smaakversterkers, verdikkingsmiddelen, stabilisatoren en emulgatoren. Tien verse ingrediënten in de pan in plaats van soms rond de honderd (!) uit een pakje. Elk hoofdstuk (eenvoudige getiteld: ‘pasta’, ‘vis’, ‘vlees’ , ‘aardappels’, ‘toetjes’ enzovoorts) start met een confronterende opsomming van de ingrediëntenlijst van de meestvoorkomende gemaksmaaltijden. Merken staan niet genoemd, maar iedereen zal de getekende producten herkennen uit de schappen, het versvak of het winkelwagentje. Vervolgens biedt Karin verse en lekkere alternatieven voor al deze producten en geeft er ook nog hele berg extra recepten bij. Wederom worden merken en producten niet met name genoemd maar de goede verstaander herkent snel het smaakvolle en verse zelfmaakalternatief van zijn favoriete magnetronmaaltijd of wereldgerecht. Nog leuker zou een één op één vergelijking zijn geweest, maar dat zal rechtentechnisch wel niet kunnen.

Kortom, het is het perfecte kookboek voor mevrouw Wateetons,die haar volledige studententijd heeft overleefd op Knorr’s Kip Siam en Lasagna uit een doosje, en al die andere meneren en mevrouwen die bij gebrek aan inspiratie, tijd of kennis nog wel eens naar een pakje en zakje grijpen. Niet meer nodig. Koop Koken met Karin’s antipakjes en zakjeskookboek.

(helemaal geen kritiek? Nou vooruit, kook je toch al nooit uit pakjes en zakjes dan is dit kookboekje misschien meer van wat je al in de kast hebt staan. De leuke tekeningetjes daargelaten. En een kookboek de ondertitel ‘het eerste antipakjeskookboek’ noemen is misschien wat pretentieus. Meneers boekenkast, en die van u vermoedelijk ook,  bevat welgeteld nul kookboeken die hij als als pro-pakjes en zakjes zou willen betitelen.)


0 reacties op “Meneer leest een boek: Zónder pakjes en zakjes
  1. Pff, dat ik toch ooit nog eens mevrouw Wateetons zou vermogen te interesseren in een kookboek, wie had dat ooit kunnen denken! Go girl go!
    Overigens heet ik al jaren Luiten, gewoon met ‘ui’ dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Meneer leest een boek: ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’

Recensie: In ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’ ontrafelen Eke Mariën, bekend van Cook en Chemist en Annemarie Coopman, andermaal, de wetenschap achter het koken.


Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp