Meneer eet een pariëtaalkwab


Het was maandagmiddag. Of meneer zin had om wat ‘incourante’ stukjes beest te komen proeven tijdens de jaarlijks door Ijmert Teekens (Chateaubriand), Joop Braakhekke en Jon Sistermans georganiseerde slachtmaandlunch? Gewoon, omdat testikels en hersenen op weinig enthousiasme van koks en consument mogen rekenen, maar eigenlijk, net als het meeste andere orgaanvlees, wel heel lekker zijn. Welja, meneer was het xboxen toch even zat en had licht ontbeten.

Dus daar zat hij, in Le Garage. Te knabbelen aan testikels en incourante kwabjes en kliertjes. En heel vaak het woord ‘incourant’ te gebruiken, natuurlijk. Een hapje myeline, een likje grijze stof. En was dat een amygdala, of toch een krokant gebakken spekje?

Uiteindelijk proefde meneer testikels, bloed(worst), tong, zwezerik, lever, niertjes en mixed-ingewanden verwerkt tot andouilletes (worst). Hersenen kreeg hij zelfs op drie verschillende wijzen geserveerd. Meneer denkt hij al met al ongeveer 52 IQ punten naar binnen heeft gewerkt. Die niertjes hoeft hij niet meer. Die mag u houden. De testikels daarentegen hebben een basisplaats verworven in meneers food toptien, ergens tussen de parmigiano reggiano en de Bounty (puur). De tong beviel ook, zo goed eigenlijk dat meneer er eentje mee naar huis mocht nemen. Denkt hij.

 1. 1
  farquaad

  Dat lijkt idd op tong. U mag het houden. Mijn ouders scoorden vroeger (niet eens zo heel vroeger eigenlijk, misschien doen ze het nog steeds, wie weet) ook wel eens een tong bij de slager. Deze werd dan gekookt. Dat stinkt. Ze aten het als vleeswaren. Op brood dus. Dunne plakjes. Gadverdamme. Ik heb er nooit een hap van genomen.

  Ik hoop voor meneer dat er manieren, anders dan dat vreselijke koken, zijn om zo’n tong lekker te maken.

 2. 2
  Manja

  Dag meneer,

  Ik zit weer te hikken van het lachen achter mijn beeldscherm. You make my day. Kunt u niet elke dag een stukje produceren? Iets om naar uit te kijken na een lange werkdag 😈

  Anyhoe, meestal zie ik uw rare experimenten wel zitten :lol:. Ik lust alleen echt geen orgaanvlees (en nieuwe haring maar dat terzijde). Ik blijf het wel als een bikkel proberen, want ik vind dat ieder mens alles moet kunnen eten. Helaas kom ik nog steeds niet verder dan een minuscuul stukje pate (en dan alleen nog met brood). Oh ja, heb onlangs ook ganzenlever gegeten, die er ook inging (hmm dat schijnt weer iets fouts te zijn, zegt men :oops:). Moraal van dit verhaal: u bent de bikkel en ik blijf u graag volgen.

  Gr Manja

 3. 3
  Veelkantie

  Ik vroeg op twitter nog of dat de tong was van Braakhekke, en of je die meegenomen had omdat hij je probeerde te tongen. Ik zie nu dat hij je niet alleen tongde maar je ook keihard genaaid heeft :mrgreen:

 4. 4
  Oane

  Heerlijk, orgaan vlees.

  rundertong moet eerst goed geeekt worden om al het bloed te verwijderen, mag rustig een paar uur in een waterbad liggen. daarna een uur of 3 koken, eventueel met een uitje en een knoflookje, lauriertje mag er ook nog best bij. daarna iets af laten koelen en het keel stuk er af snijden. lekker met aardappel puree en gestoomde groenten. een echt winter gerecht en de bouillon kan weer voor sauzen of soepen gebruikt worden.

 5. 5
  catrien

  Nou ja zeg, ik wist helemaal niet dat orgaanvlees nog zo’n ‘taboe’ kan zijn bij mensen. Ik weet wel dat niet iedereen het even lekker vindt, vooral omdat de textuur anders is dan het meeste (spier)vlees, maar had zeker van Meneer wel verwacht dat hij dergelijke lekkernijen al veel eerder had geproefd, bijvoorbeeld bij zijn worstverwerking. Niertjes, mits goed gespoeld, vind ik een delicatesse, in roomsaus met een beetje drank (port bijvoorbeeld). Vooral lamsniertjes, hmmm. Die tong moet je lang koken (dat spoelen is meestal al gebeurd, bij die niertjes tegenwoordig trouwens ook) met soepgroenten, bouquet garni etc. tot de huid bij het puntje gemakkelijk loslaat, dan warm pellen. In dunne plakken snijden en met mosterdsaus eten. De bouillon is ook erg lekker! En dan zwezerik (gepocheerd, vlies verwijderd, in plakjes gesneden, door de bloem en dan gebakken met salie) en lamstongetjes en pens in tomatensaus en en ..Komt er ook nog een preuvenement met kalfskop en varkenspootjes?

 6. 8
  Iris

  Beste meneer,

  Ik sluit mij geheel aan bij de wens van mevrouw Manja; kunt u ons alledaagse bestaan niet vaker opfleuren met een stukje proza uwerzijds?
  Tot slot; ik vraag mij of u de ganze weg die tong vervoerd heeft zoals op de foto en hoe u verder bekend staat in uw wijk? :mrgreen:

  Gr Iris

 7. 9
  Meneer Wateetons

  @manja en @iris, als u nou eens 400x per dag op alle google advertenties klikt en 100.000 handboeken afneemt, dan kan ik misschien wel iets voor u betekenen 🙂
  (niet echt doen hoor, van die advertenties, want dan worden de heren Google boos)

 8. 10
  aldo

  farquaad,

  Hier was tong ook regelmatig als broodbeleg, en ik heb er wel een hap van genomen!
  en weet je……..het is lekker! 😀
  Vooral met een goede snuf gemalen peperkorrels

 9. 12
  Robin

  Lekker! Zachte, zoete tong. Yummie. Gewoon in plakjes serveren en je gasten niet vertellen wat het is, dan smult iedereen ervan. Testikels zijn ook lekker, ik bestelde die in mijn studententijd wel eens bij Mozaïk in Arnhem, daar stond het heel cryptisch op de kaart als “organen van de bok”. Enige wat mijn doorgaans veel avontuurlijker aangelegde tafelgenote niet durfde te bestellen en waarmee ik haar in 1 keer kon overtreffen. Echt verrassend lekker als je je over het idee heen kunt zetten. Zou ze ook eens zelf moeten maken… Lekker Chinees recept moet er vast wel zijn.

  Oja, als je een recept voor die tong zoekt: http://kokrobin.wordpress.com/2008/04/30/man-wife-slices/

 10. 14
  Richard

  Met cerveles au mazagran heb ik mijn vrouw ooit voor mij gewonnen. Ik wist niet dat hersenen nog verkocht mogen worden (wegens de prionen). Lever, tong, niertjes, pens (hier in de Bijlmer als lappensoep verkocht) en zwezerik eten we hier toch wel vaker. Alleen de in Frankrijk euphemistisch “rognons blancs” genoemde bokkkenballen heb ik nog nooit geproefd, maar onze slager in de van Swindenstraat verkoopt ze wel. Toch maar eens proberen. En eens vragen of hij nog kalfshersens verkoopt.Een lekker hapje uit achterste schedelgroeve staat mij wel aan. En tong stinkt niet, pens wel, maar ach, fromage de Herve ook en die is toch ook zeer smakelijk

Geef een reactie