Filet Américain


Denk je een juichend stukje te schrijven over het zelf maken van filet Américain, die verrukkelijke chocopasta onder vleesproducten, kom je erachter dat het de supermarktversie is de steak tartare. Ah shit. Nooit geweten. Terwijl meneer zowel regelmatig als filét américan eet als verse steak tartare maakt, voor mevrouw . Nooit de link gelegd. Maar wikipedia legde het hem zojuist haarfijn uit:

Filet américain, préparé of steak tartare behoort tot de vleeswaren en wordt gemaakt van gemalen rauw mager rundvlees zoals biefstuk. Het woord tartaar betekent fijngehakt of fijngesneden (hier voor vlees, maar het woord wordt ook gebruikt voor vis of groente).

En nu is het opeens in meneers mindseye geen fijn zalmroze boterhamblubbertje meer, maar een vies aftrekselsteakje. Als rechtgeaarde culisnob kan meneer daar natuurlijk niet meer van genieten. Maar goed. Hij had het nu eenmaal gemaakt, vond het (toen nog) bijzonder geslaagd en zal het u niet onthouden.

Meneer nam:

 • 150 gram biefstuk
 • een eetlepel mayonaise
 • een theelepel worchestersaus
 • een theelepel paprikapoeder
 • een half fijngesneden sjalotje
 • een beetje zout en witte peper.

Deze ingrediënten gingen circa dertig seconden in de hakselaar van meneers Robust keukenmachine. Wat resteerde was een (toen) zalig ogende glimmende rode vleesdrap. Op de boterham en als hij het niet dacht, filet Américain! Extase.

Nou vooruit, misschien was het een beetje te vet. Voor zijn volgende batch haalde hij er de mayonaise uit maar dat resulteerde in iets dat meer leek op, tja, steak tartare. Gadverdamme.

 1. 4
  Sjoerd

  De onvolprezen Nicolai schrijft “we leggen per persoon een portie gehakt rundvlees van 100 tot 150 gram in individuele porties of in één grote bol op een schotel. In het midden van het vlees maken we een putje waarin een rauwe, kleine, eierdooier komt. Rondom het vlees leggen we hoopjes met gehakte peterselie, gehakte ui en kleine kappertjes. ”

  En dan wordt het ineens weer cool en niet zo supermarkterig. Rauw ei, rauw vlees, en alles herkenbaar als zodanig! Zie
  http://blog.seniorennet.be/keukenweetjes/archief.php?ID=38

 2. 6
  Irene

  Ik dacht altijd dat het grote verschil tussen steak tartare en filet americain was dat in (zelfgemaakte) filet ook een beetje ketchup zit. Vandaar Americain, amerikanen gooien immers overal ketchup over.

Geef een reactie