zelf maken |

Filet Américain

Denk je een juichend stukje te schrijven over het zelf maken van filet Américain, die verrukkelijke chocopasta onder vleesproducten, kom je erachter dat het de supermarktversie is de steak tartare. Ah shit. Nooit geweten. Terwijl meneer zowel regelmatig als filét américan eet als verse steak tartare maakt, voor mevrouw . Nooit de link gelegd. Maar wikipedia legde het hem zojuist haarfijn uit:

Filet américain, préparé of steak tartare behoort tot de vleeswaren en wordt gemaakt van gemalen rauw mager rundvlees zoals biefstuk. Het woord tartaar betekent fijngehakt of fijngesneden (hier voor vlees, maar het woord wordt ook gebruikt voor vis of groente).

En nu is het opeens in meneers mindseye geen fijn zalmroze boterhamblubbertje meer, maar een vies aftrekselsteakje. Als rechtgeaarde culisnob kan meneer daar natuurlijk niet meer van genieten. Maar goed. Hij had het nu eenmaal gemaakt, vond het (toen nog) bijzonder geslaagd en zal het u niet onthouden.

Meneer nam:

  • 150 gram biefstuk
  • een eetlepel mayonaise
  • een theelepel worchestersaus
  • een theelepel paprikapoeder
  • een half fijngesneden sjalotje
  • een beetje zout en witte peper.

Deze ingrediënten gingen circa dertig seconden in de hakselaar van meneers Robust keukenmachine. Wat resteerde was een (toen) zalig ogende glimmende rode vleesdrap. Op de boterham en als hij het niet dacht, filet Américain! Extase.

Nou vooruit, misschien was het een beetje te vet. Voor zijn volgende batch haalde hij er de mayonaise uit maar dat resulteerde in iets dat meer leek op, tja, steak tartare. Gadverdamme.


0 reacties op “Filet Américain
  1. Ik dacht altijd dat het grote verschil tussen steak tartare en filet americain was dat in (zelfgemaakte) filet ook een beetje ketchup zit. Vandaar Americain, amerikanen gooien immers overal ketchup over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
16 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

05 okt
GRATIS live online workshop “grillworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

08 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

12 okt
Live online workshop “bier brouwen voor beginners” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

26 okt
Live online workshop “‘nduja maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

16 nov
GRATIS live online workshop “mexicano’s maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend