ah shit, experimenteerdrift, zelf maken |

Bier hier

Je zou het bijna niet geloven, maar er gaat ook wel eens iets goed bij meneer. Of in ieder geval een beetje. Onlangs probeerde hij van gerstemout suikerwater te maken. Dat lukte ondanks zijn geklungel redelijk. Maar suikerwater heeft pas nut voor de mensheid, cq meneer, als het vergist is tot alcohol.

Na een paar uur was meneers gerstesuikerwater al flink aan het gisten geslagen. Zo flink, dat de smurrie door het waterslot heen zijn werkkamer bevuilde. Iets te ver gevuld, die fles. Maar dat kwam na wat schoonmaken wel goed. Binnen enkele dagen nam het gisten al weer af en na vier dagen was er geen borrel meer te zien. Dat was de kortste vergisting die meneer ooit had meegemaakt. Een beetje roeren bracht geen verandering. De kleur van gistende vloeistof was veranderd van viesbruin naar lichtgeel, zij het nog zeer troebel. Onderin de gistingsfles lang een halve decimeter prut.

Meneer hevelde de inhoud van de fles over naar een ander gistingsvat, de prut achterlatend. Hij proefde: lekker! Het was meisjesbier geworden. Meneer houdt niet van bier, behalve van het zelfgebrouwen bier van Sjoerd Mulder en een beetje van zoet meisjesbier in een uitgeholde ananas. Dit smaakte naar het laatste. Met een lichte tinteling bovendien. Leuk om te ervaren, maar niet helemaal gewenst want meneer was vooral geïnteresseerd in de alcohol. En als je drank nog zoet is terwijl de gisting is afgelopen betekent dat dat er suikers niet vergist zijn, en het alcohol percentage dus in veel gevallen nog omhoog kan. Tenzij je al boven de 15% zit, maar dat leek in dit geval niet erg waarschijnlijk. Een meting bevestigde zijn vermoeden, het SG was gedaald van 1030 naar 1010. Alles boven de 1000 betekent dat er nog suiker aanwezig is.

Door de grote hoeveelheid prut had meneer niet genoeg drank om zijn gistingsfles te vullen. Dat levert bederfgevaar op. Dus hij moest het ergens mee aanvullen. Altijd lastig, hij heeft niet ergens nog een halve liter wort staan natuurlijk. Er zat maar een ding op: bierrrrr!

Kortom, het gaat de goede kant op maar meneer pleurt er nog maar wat gist bij. Hij heeft toch geen ananas in huis.


0 reacties op “Bier hier
 1. Volgende keer een blowoff ipv waterslot?
  Leuk bedacht dat aanvullen met bier!…
  Zelf doe ik er vaak een schepje suiker in om snel het zuurstof in de kopruimte te verjagen met co2

 2. Kijk, het wor(d)t nog wel wat! Volgende keer ook hop erbij doen, dat wordt ook wel eens in bier gedaan voor de smaak enzo. Maar ach met 10 liter van dit spul wordt je ook wel dronken.

 3. Het SG mag boven de 1000 blijven hoor, er zitten ook onvergistbare suikers in.
  Van 1030 naar 1010 is echter ondermaats.
  Zolang het troebel blijft gist het nog, en overhevelen wil de gist nog wel eens een trapje onder de bips geven, dus alle hoop is nog niet verloren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend