uit eten, van alles |

Wat cidert daar

Het was een mooi weekend, inmiddels al weer een midweek geleden. Meneer zag twee films op het Food Film Festival en genoot in het zonnetje van brood, worst en leuke mensen. En er was cider. Veel cider. Na anderhalve erg fijne fles van cidercider.nl op het festival toog, of zwalkte, meneer op zaterdagmiddag naar Pomme d’Or om zich andermaal aan cider te laven. Aan ruim twintig ciders om precies te zijn. Geen hele flessen, schrikt u niet. En zelfs geen hele glazen. Meneer spuugde alles professioneel uit in de daarvoor bestemde spittoon (en ook wat in de plantenbak, sorry Martijn).

Het was leuk. En leerzaam. Meneer maakt zelf wel eens cider, en dan is het interessant te horen hoe de pros dat doen (wilde vergisting! in een schuurtje!). Ook is het interessant, en tot deemoed stemmend, de verschillende ciders van de pros te proeven. Meneer ontdekte dat ook cider diepte en gelaagdheid kan hebben, en een lange of korte afdronk, en een zachte of keiharde mousse. Maar soms ook ronduit smerig is. Zoals eigenlijk alle geproefde Nederlandse ciders, waarover meneer in zijn bevlekte proefaantekeningen respectievelijk ‘heel kut’, ‘best kut’ en ‘matig’ terugvindt. Sterker nog, de cider van de Aldi van één euro (‘aus Frankreich’) versloeg alle Nederlandse ciders mit zwei Fingers in der Nase.  En misschien ook nog wel een paar van de geproefde Franse ciders. Niet dat de Aldi cider zo geweldig was, en de meeste Franse ciders waren dat wel, maar er was eigenlijk geen een cider van een euro of zeven die daadwerkelijk zeven keer lekkerder was dan de euroknaller. Al zou ik niet goed weten hoe je ‘zeven keer lekkerder’ precies bepaalt. Ik zeg ook maar wat.

De grootste verrassing zat hem niet in de cider, maar in de appelsap. Sap. Van appels. Zo ordinair, maar zo verschrikkelijk lekker. Meneer wist niet wat hij proefde. De allerlekkerste appelsappen die hij in zijn leven dronk. Met als absolute topper de Jus de Pomme pétillant van Domain Dupont (onthou die naam). Met bubbeltjes dus. Kon zich meten met de beste cider, maar dan zonder alcohol. Meneer weet met welke fles hij de komende tijd op een feestje verschijnt.

Enfin, de toppers van meneer:

  • Cenier – Cidre Brut 2008 (2009 is voor de liefhebbers)
  • Domain Dupont – Cidre Réserve
  • Zangs – Cidre Sec
  • Pacory – Poíre AOC Domfront

De sappen

  • Domain Dupont – Jus de Pomme pétillant
  • Giard – Jus de Pomme
  • Frémont – Jus de Pomme

Ook cider proeven? Aankomende zaterdag de 26e is er in Chef’s Table in Amsterdam-Noord een heus ciderfestijn, met drie Nederlandse ciderimporteurs.

 


0 reacties op “Wat cidert daar
  1. Dan is het goed om te weten dat er nu sinds twee jaar weldegelijk lekkere cider in nederland wordt gemaakt. De moeite waard om eens te proeven ….zeker als aldi hier de maatstaf is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.


csalamádé csípõs Hongaarse ingelegde groente

Csalamádé csípõs – Hongaarse ingelegde groente

Hongaarse csalamádé csípõs, geraspte en gemengde ingelegde groente. Een soort zoet-zure zuurkool van verschillende groenten. Lekker pittig en ontzettend makkelijk en snel te maken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend