Vinex-verzamelen, again


Wildplukken. Het is niet helemaal hetzelfde als drank maken, worst draaien en vinex-jagen, maar meneer wil het toch graag kunnen. Ze appelleren allemaal aan dezelfde behoefte: “Zelf doen”. Meneer functioneert geestelijk op het niveau van een 24 maanden oude peuter. Alleen, dat wildplukken heeft hij, in tegenstelling tot worst maken, nog niet helemaal onder de knie, recente bieslook- en daslookontwikkelingen ten spijt. Gelukkig zijn er mensen die hem dat willen leren. Voor geld, dat wel. Mensen zoals zijn mattie Edwin Florés van Casa Foresta, die afgelopen zaterdag in stadspark Sonsbeek te Arnhem een cursus ‘eetbare wilde planten en bloemen’ gaf. (Een waanzinnig mooi park trouwens.) Dat er heel veel eetbare wilde planten en bloemen bestaan bleek wel uit het feit dat we, nog voor we het park ingegaan waren, in de berm rond de verzamelplek al twaalf eetbare plantjes ontdekten. Elk grasveld en elk verwaarloosd perkje staat er vol mee, als je je pappenheimers (en hondsdraf, zuring, veldkers, etc) kent. Uiteindelijk, iemand was zo vriendelijk te turven, vonden we 23 soorten eetbare wilde planten. En dan was het nog niet eens paddenstoelentijd. De standaard bereiding is volgens Edwin: soep, quiche en salade.

Meneer twitterde zich suf zodat hij de gevonden plantjes met hun naam later nog zou kunnen terugvinden. Zijn geheugencapaciteit ontstijgt namelijk nauwelijks zijn geestelijke ontwikkeling. Thuisgekomen was hij aan deze groene golf acht volgers kwijtgeraakt. De komende tijd twittert hij maar weer gewoon over worst. Voor de liefhebbers (niet verder lezen als je niet tegen groen kunt) hier de gevonden plantjes.

 1. 1
  Mary

  en moet je het allemaal klaarmaken als spinazie?
  eventueel met het hele jonge blad een salade?

  Kan nu mijn tuin leegeten i.p.v. gifspuiten

  Zou er een kookboek van zijn.

 2. 2
  Meneer Wateetons

  Het meeste is wel gewoon in een salade te verwerken begrijp ik. Kookboeken zijn er zeker, een beetje googelen op eetbare wilde planten levert wel het een en ander op.

 3. 7
  Herborist

  Oppassen met klein hoefblad! Het plantje bevat pyrrolizidine-alkaloïden en die zijn levertoxisch. Dat betekent dat je er leverkanker of andere leveraandoeningen van kunt krijgen. Van één klein hoefblaadje natuurlijk niet, maar regelmatig gebruik is gevaarlijk. Vroeger werd klein hoefblad wel gebruikt als hoeststiller, vandaar de naam tussilago (hoest-verminderen), maar sinds de ontdekking van die alkaloïden is daar bijna volledig van afgestapt.

 4. 8
  Mary

  Kattenpis wordt hier ook gesproeid en soms een drol.

  Met dank aan de buurkatten

  Maar de supersooker ligt geladen klaar en rijkt 30 meter dus als ik er 1 zie………

 5. 12
  test | Beeldrecept

  […] het, meneer tracht zich momenteel een beetje te bekwamen in het wildplukken. Door het volgen van een cursus, door er op eigen houtje met google images op zijn telefoon op uit te trekken, maar ook door het […]

Geef een reactie