op jacht |

Vinex-verzamelen, again

Wildplukken. Het is niet helemaal hetzelfde als drank maken, worst draaien en vinex-jagen, maar meneer wil het toch graag kunnen. Ze appelleren allemaal aan dezelfde behoefte: “Zelf doen”. Meneer functioneert geestelijk op het niveau van een 24 maanden oude peuter. Alleen, dat wildplukken heeft hij, in tegenstelling tot worst maken, nog niet helemaal onder de knie, recente bieslook- en daslookontwikkelingen ten spijt. Gelukkig zijn er mensen die hem dat willen leren. Voor geld, dat wel. Mensen zoals zijn mattie Edwin Florés van Casa Foresta, die afgelopen zaterdag in stadspark Sonsbeek te Arnhem een cursus ‘eetbare wilde planten en bloemen’ gaf. (Een waanzinnig mooi park trouwens.) Dat er heel veel eetbare wilde planten en bloemen bestaan bleek wel uit het feit dat we, nog voor we het park ingegaan waren, in de berm rond de verzamelplek al twaalf eetbare plantjes ontdekten. Elk grasveld en elk verwaarloosd perkje staat er vol mee, als je je pappenheimers (en hondsdraf, zuring, veldkers, etc) kent. Uiteindelijk, iemand was zo vriendelijk te turven, vonden we 23 soorten eetbare wilde planten. En dan was het nog niet eens paddenstoelentijd. De standaard bereiding is volgens Edwin: soep, quiche en salade.

Meneer twitterde zich suf zodat hij de gevonden plantjes met hun naam later nog zou kunnen terugvinden. Zijn geheugencapaciteit ontstijgt namelijk nauwelijks zijn geestelijke ontwikkeling. Thuisgekomen was hij aan deze groene golf acht volgers kwijtgeraakt. De komende tijd twittert hij maar weer gewoon over worst. Voor de liefhebbers (niet verder lezen als je niet tegen groen kunt) hier de gevonden plantjes.


0 reacties op “Vinex-verzamelen, again
  1. Oppassen met klein hoefblad! Het plantje bevat pyrrolizidine-alkaloïden en die zijn levertoxisch. Dat betekent dat je er leverkanker of andere leveraandoeningen van kunt krijgen. Van één klein hoefblaadje natuurlijk niet, maar regelmatig gebruik is gevaarlijk. Vroeger werd klein hoefblad wel gebruikt als hoeststiller, vandaar de naam tussilago (hoest-verminderen), maar sinds de ontdekking van die alkaloïden is daar bijna volledig van afgestapt.

  2. Kattenpis wordt hier ook gesproeid en soms een drol.
    Met dank aan de buurkatten
    Maar de supersooker ligt geladen klaar en rijkt 30 meter dus als ik er 1 zie………

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Help de wildplukwijzer verbeteren

Help de Wildplukwijzer verder te ontwikkelen

De wildplukwijzer is op zoek naar enthousiastelingen die de site willen helpen verbeteren. Meld je aan en help mee.


Meneer Wateetons vs de meelmotten

Meelmotjes. Als je ze eenmaal hebt kom je er niet meer vanaf. Bestrijden is lastig, maar Vinex-jager Meneer Wateetons weet wel een methode.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

06 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

08 feb
GRATIS live online workshop “kaassoufflés maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

15 feb
Live online workshop “leverworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 mrt
Live online workshop “écht krokante zoete aardappelpatat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons & Nils Koster – live online workshop “Goudse kaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99

17 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend