op jacht |

Een megaei hoort er megabij

“Ik kan niet garanderen dat er geen kuikentje inzit”. Ewout van Oogsten zonder Zaaien (twitter) aan de telefoon. Of meneer een paar ganzeneieren wilde. Vers geroofd, in samenwerking met Staatsbosbeheer, uit nesten in de buurt van Hoorn. “Ik sta op de brug”. Tien minuten later stond ook meneer op de brug, met acht knoeperts van eieren uit de tot de nok toe gevulde ovo-knapzak die Ewout over een afstand van 27 kilometer op zijn frêle schouders had meegetorst. En hij moest er nog tien. De held.

To kuiken or not to kuiken? Gelukkig had meneer nog ergens een boekje met wat tips  (‘het boek van de vinex-slager’ ofzo). Zoals: leg het ei in 10% zoutoplossing. Een oud of ver ontwikkeld ei drijft meer dan een vers ei. Wat bleek: alle eieren bleven keurig op de bodem liggen, met slechts een lichte variatie in de hoek. Uiteindelijk schatte meneer dat hij volgens deze methode mogelijk misschien wellicht vier vergevorderde, drie halfgevorderde en één helemaal vers ei had. Methode 2: follow the light. Tegen het lamplicht houden werkte in ieder geval niet, de eieren bleven volledig ondoorzichtig. Gelukkig wilde dochter Wateetons haar MegaMindy zaklantaarn wel ter beschikking stellen. Samen schenen we onder een stapel dekens door de eieren. Dat werkte beter, hoewel we misschien ook goede resultaten hadden geboekt met een drijftest onder de dekens.  Het resultaat: vijf eieren met een verdacht grote donkere vlek en drie die bijna volledig doorschijnend waren.

Meneer kookte zowel een donkergevlekt als een doorschijnend megaei en kneep ondertussen vast een citroentje uit. Een ganzenei moet ongeveer een kwartier koken. Het ‘verse’ doorzichtige ei woog 170 gram, inclusief de dikke harde schil, die stevig aan het eiwit vast zat. Er zat een gigantische dooier in. Het ei oogde en smaakte opvallend gewoontjes, alleen de geur was wat sterker dan die van een kippenei. Zoals verwacht was er geen spoor van een embryo te zien.

Licht nerveus opende meneer ook het andere ei, wat zou hij aantreffen?

Denk ‘ns dat het een jongetje is
Dat je daar gaat staan bakken
Denk ‘ns dat het je broertje is
Dat zacht sist in de pan
Denk ‘ns dat ‘ie verkrampt uit angst
De rand probeert te pakken
En dat ‘ie dan terug in de boter glijdt
Wat dan, wat dan… ?

Nou niks.

De donkere vlek bleek niet meer dan een paar plekjes bloed aan de rand van de eidooier, die dicht tegen de binnenzijde van de schil zat. Geen embryo, geen kuikentje dat verkrampt uit angst de rand probeert de pakken, geen Balut-ei. Gewoon een eidooier.

En dan nu, een megacake!


0 reacties op “Een megaei hoort er megabij
    1. Zonder foto waarop het tegendeel kan worden bewezen houd ik het uiteraard op de eerst beschreven waarneming van frêle schouders. Maar het ei, was ie gebakken ook lekker of heb je dat niet geprobeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Help de wildplukwijzer verbeteren

Help de Wildplukwijzer verder te ontwikkelen

De wildplukwijzer is op zoek naar enthousiastelingen die de site willen helpen verbeteren. Meld je aan en help mee.


Meneer Wateetons vs de meelmotten

Meelmotjes. Als je ze eenmaal hebt kom je er niet meer vanaf. Bestrijden is lastig, maar Vinex-jager Meneer Wateetons weet wel een methode.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp