van alles |

Wateetons' wijnalmanak 2012

In de proefbunker in Amsterdam wordt momenteel hard gewerkt aan de Wijnalmanak 2012. En hard werken wil zeggen: proeven.  Veel proeven. Een beetje proefpro kan er meer dan honderd wijnen per dag beoordelen voor hij aan het bier wil, zo werd meneer verzekerd. Honderd wijnen! Dat kan eigenlijk alleen als je een heel klein nipje neemt, en dat vervolgens ook weer uitspuugt. Er blijft dus wijn over. Vrij veel zelfs. Mister Almanak Cuno van ‘t Hoff wilde wel een paar aangebroken flesjes afstaan aan meneer. Little did he know dat meneer deze ruimhartigheid zou misbruiken om een keihard concurrerende Wateetons Wijnalmanak te schrijven! HA!
Dus daar zat meneer. Op vrijdagavond in zijn buitenhuisje. Een kladblok, glas en schoongepoetste tong in de aanslag om veertien flessen te beoordelen. Hij had ze ook leeg kunnen drinken natuurlijk. Maar hij moest de volgende dag nog puppies redden uit een brandend huis.
Na 9 flessen, 8 wit en een rood, was hij het al zat. Hij kon geen wijn meer zien. Zijn neus was op, zijn tong was kaal en zijn vocabulair uitgeput. Meneer = Wijnwatje. Gelukkig wilde mevrouw Wateetons de volgende dag ook wel haar veelgeprezen tong ter beschikking stellen. En haar loden vuist, zo bleek. Spraakzaam was ze evenmin. En zij was het al na zés flessen zat. Dat wordt dus een heel dun Wateetons’ Wijnalmanakje. Of eentje die pas over zestien jaar gereed is. Daarom maar gewoon nu al online, en helemaal gratis, de Wateetons Wijnalmanak 2012!

Tolloy Pino Bianco 2010
Meneer: “Wat benzine in de neus en een weinig spectaculaire smaak. Smooth, licht. Wel een subtiele afdronk, met een peertje. Geeft de indruk dat er veel alcohol inzit, maar dat blijkt bij inspectie van het label niet zo te zijn. Fruit moet van diep komen, met veel lucht komt het wel los. Een wijn voor de fijnproever, veel in investeren. Niet erg des meneers dus.”
6,5
Mevrouw: “De geur doet me niks. Het ruikt naar witte wijn. Smaak is licht, nikserig. Afvoeren!”
Vendanges 2009 Terra Incognita Macon Villages

Meneer: “Het bestaat! Een wijn geheel zonder geur. Misschien is het homeopatische wijn? Knap hoor. De smaak maakt een hoop goed, safarifruit, een dropje en een salmiaksnoepje. Maar al met al bepaald geen topper.”
6.5
Mevrouw: “ben ik verkouden ofzo? Er is geen geur! Schrijf dat op! Echt, ik ruik hier helemaal niks aan. Bleegh.” De smaak: “nou, leuk. Hij mag weg.”
La Tour Silex Pouilly Fumé 2010

Meneer: “Warm, behaaglijke, zachte, rijpe neus. Lavendel! Wilde kruiden! Grote mensen geur. Een klein vleugje petroleum. Zo lekker dat je haast met tegenzin gaat proeven, ik wil gewoon met mijn neus in dit glas blijven hangen. Voor eeuwig. Prachtig. Zelfs in de verte nog een besje. De smaak is kruidig, meneer herkent iets maar hij kan het niet benoemen. Een enorm palet aan smaken dient zich beleefd aan. Meneer komt woorden te kort. Wat een mooie grote mensenwijn.”
9
Mevrouw: “weinig geur, boeit me niet. Wel de beste tot nu toe”. (Even later: “wat?! vind jij dit echt zo goed!? tsss.”)
Azul Portugal Do Tejo 2010

Meneer: “Spetterend fruit in de neus. Besuikerde perziksnoepjes van Jamin. Beetje een kindergeurtje, welhaast te zoet. Hoerig. Hoewel je misschien classificaties als kinder- en hoerig niet te veel naast elkaar moet gebruiken. Lange afdronk met hout en fruit.”
7
Mevrouw: “weinig geur, maar wel lekker. Het smaakt een beetje naar parfum. Een apart smaakje, I don’t like it”.
Vaya pasade Rueda 2010
Meneer: “Plakkerige geur. Zoet. Smaak een beetje waterig. Een klein leertje? Een beetje geel fruit. Wat perzik en abrikoos in de afdronk. Weinig bijzondere supermarktwijn.”
6-
Mevrouw: “hm, geur. Ik vind er niks aan, deze witte wijnen. Ik wil zoet!”
Afros Vino Verde Tinto 2009 (rood)
Meneer: “wow, groente! Gegrilde paprika! Met wat drop erbij. Beetje veel tannines, veel hout, grassige wijn. Kruidig. Proef ik een heel klein tintelingetje? Bizarre wijn, meer bizar dan echt lekker.”
8
Mevrouw: Over de geur: Kijk! Dít is leuk. Now we’re talking, bring in the reds! Over de smaak: “hm, apart, maar ‘t verrast me toch niet. Ik hoef er geen fles van.”
Marchais Chardonnay 2010
Meneer: “Mooie rokerige neus, met hout en vanille. Subtiele smaak, licht en kruidig. Mooie zuren.”
7,5
Mevrouw: “ik ben uitgeluld”
Maravilla Chardonnay 2010
Meneer: “Heel sappig, vlezig fruit in de neus. Goudgeel, wellustig haast. De smaak ik rijk, maar met weinig fruit. Wat kruidig met een klein bittertje en wat hout.”
7
mevrouw: “….”
Castel Firmian Sauvignon 2010

Meneer: “Kruidige neus, rokerig met een beetje leer maar ook een naar vleugje ammoniak. Een okselzweetje. Van de smaak wordt meneer ook niet zo blij. Kruidig, weinig fruit. Ging in ieder geval niet goed samen met de heerlijke plak preskop van De Pasteibakkerij die meneer erbij at. Hij vermoedt dat anderen deze wijn (zonder preskop) hoger zullen scoren dan hij.”
6,5
mevrouw: “ik wil de Hema huiswijn.”


0 reacties op “Wateetons' wijnalmanak 2012
  1. Wonderbaarlijk mooie wijnproza! En dat voor drie verse worsten, een ferme hand en een hartverwarmende, welgemeende glimlach. Overigens wachten er weer 600 flessen op u, alreeds licht geoxideerd, dat wel.

  2. Meneer, ik citeer, weet schandalig weinig over wijn, maar hij kan er wel over schrijven. Wijnproza?! ja! en mevrouw doet aardig mee. Mooi!

  3. @ Meneer wateetons :
    Mevrouw wateetons lust helaas bar weinig wijnen in deze almanak, dat is jammer, Verders is het weer mooi om te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

06 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

08 feb
GRATIS live online workshop “kaassoufflés maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

15 feb
Live online workshop “leverworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 mrt
Live online workshop “écht krokante zoete aardappelpatat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

15 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons & Nils Koster – live online workshop “Goudse kaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99

17 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend