Gevacumeerd is alles lekkerder

Gevacumeerd is alles lekkerder


 1. 1
  Henk Verhaar

  En dan sous vide bereid natuurlijk… ?

  Na aanschaf van McGee (on food and cooking, keys to good cooking), This (molecular gastronomy, kitchen secrets), Blumenthal (HB at home) en Myhrvold (modernist cuisine at home), vorige week sous vide voor dummies gedaan, met een entrecote in een diepvrieszakkie, een 15 L kookketel (genoeg water om de temp stabiel te houden) een oven en een IKEA fantast vleesthermometer om het waterbad in de gaten te houden. In 45 minuten naar 57 graden, daarna even schroeien op de grillplaat.

  Die houden we er in…

 2. 2
  Job

  Ah – erwtensoep. Dat was ws. wèl gelukt. Ik ben er al zo aan gewend dat vocht voor problemen met sealen zorgt, dat ik dat helemaal niet heb geprobeerd – terwijl dat toch best had kunnen lukken.
  Goed onthouden voor de volgende keer dan maar.
  Want een bamibak van de Makro, das best veel als portie snert.
  Heeft Meneer al succesvol wat dunnere vloeistoffen weten te vakumeren?
  Ideaal voor pekelen en marineren, zegt men.

  En inderdaad: een vacumeerapparaat is natuurlijk incompleet zonder sous vide mogelijkheid.
  Gelukkig had ik al een hele stoere laboratoriumcirculator, om myceliumkweekjes op temperatuur te houden. Het apparaat is waar nodig eventueel zelfs via de PC te programmeren, en het gekke ding kan in z’n originele behuizing zelfs koelen.
  Rustig circulerend water, snaarstrak binnen de 0,1° C daar kun je erg leuke dingen mee doen 🙂 In de praktijk wordt er dan ook voornamelijk mee gekookt.

  Zijn Meneers sous vide experimenten inmiddels uit het prille experimenteerstadium gekomen?

 3. 4
  Meneer Wateetons

  @job het is me nog niet gelukt natte kledders te vacumeren. Erwtensoep is afgekoeld voldoende dik, maar daar houdt het wel mee op. Een beetje dikke pastasaus lukt soms ook nog wel. Sous-vide ben ik niet verder mee gegaan, dat komt nog wel een keer.

Geef een reactie