van alles |

Meneer kijkt een film: de Keuken van Johannes

Afgelopen maandag zag meneer De Keuken van Johannes, een documentaire over ‘s lands meest bekende restaurantcriticus en foodwriter Johannes van Dam. Meneer had via crowdsourcing een klein bedrag in de film gestopt. Hij vond het een sympathiek initiatief en maakster Bianca Tan was een klein decennium geleden met haar AT5 programma Eten met Bianca verantwoordelijk voor zeker de helft van meneers opgelopen studievertraging. Ruim daarvoor las meneer al Van Dam’s schrijfsels in De Tafel van Tien en Alles Moet Op. In bed. Wat hem dan weer zijn nachtrust kostte. Als ik er zo nog eens over nadenk, zou een stukje terugbetaling andersom ook niet zo’n slecht idee zijn. Nou ja.

Als mini-geldschieter mocht hij met andere mini’s en maxi’s bij  de première zijn, voorafgegaan door een diner bij het  nimmer teleurstellende Hotel de Goudfazant. De film bleek een klein, intiem en kwetsbaar portret van een lichamelijk broos man, met een strijdlustige geest. Zo broos zelfs, dat hij de première helaas vanuit het OLVG via SMS moest meemaken. Een kale documentaire, zonder voice-over, interviews of duidelijke verhaallijn. Alleen Johannes van Dam, die als Johannes van Dam vermoeid doch onvermoeibaar strijdt tegen zoete bakvissensmaak. Dicht op de huid gefilmd, vaak in zijn overvolle woning en uitpuilende keuken, waar, een hele geruststelling, ook gewoon potjes Conimex kruiden staan. Meneer had misschien op wat meer duiding gehoopt, meer lagen van de persoon Van Dam. Wat maakt hem de meest gevreesde restaurantcriticus, wat heeft hem gevormd, waar komt zijn strijdlust vandaan, die hem niet bij iedereen even populair maakt? Na afloop wist meneer eigenlijk niet veel meer over Van Dam, dan hij al wist. Nou vooruit, dat hij een uitstekende chutney maakt. En veel van zijn kat houdt. Maar al met al vond meneer het toch een mooie, warme film. (En dat Van Dam, voor de goede verstaander, in de film even aan meneer refereert maakt het natuurlijk helemaal goed).


0 reacties op “Meneer kijkt een film: de Keuken van Johannes
  1. wat leuk meneer, een recensie. De enige tot nu toe die ik heb kunnen vinden. Heb zelf ook van harte bijgedragen maar kon die avond er niet bij zijn. Hopelijk komt de film van wereldwijf Bianca in bioscopen en op tv!!

  2. ben de gelukkige bezitter van een eerste druk van de DvD (4000 ex. meteen uitverkocht) die door het vele raadplegen al flink beduimeld is. Helaas is de meester heengegaan en bekruipt mij wederom de indruk dat het een eenzame en niet zo heel gelukkige man was. Ik zal hem zeer missen maar heb geleerd, door de vele columnisten, websites en bloggers, dat een nieuwe versie van JvD – hoe oorspronkelijk en onvervangbaar ook – ongetwijfeld al onder ons is. En daar troost ik mij dan maar mee….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend