experimenteerdrift, zelf maken |

Dag 24: onverwacht bezoek en pestkopkuikens

Na nachten te hebben liggen piekeren over het lot van zijn eieren en de schamele opbrengst van één kuiken op negen eieren ligt meneer thans ‘s nachts te piekeren over waar hij al die kippen moet laten. Inmiddels staat de stand namelijk op vier, met een vijfde onderweg.

In het hok zitten nu kuiken 1, een Faverolle, en kuiken 2, een Chaams Hoen. In de brooddoos zijn nu kuiken 3, wederom een Chaams Hoen en 4, een Marans aan het bijkomen van de kickstart van het leven. Tenslotte is er nog een Faverolle bezig met zich een weg naar buiten te werken. Daar helpt meneer niet meer bij, heeft hij besloten, na zich nog wat verder in de kippenliteratuur verdiept te hebben. En nadat hij had gemerkt dat het kuiken dat hij na 12 uur had geholpen tamelijk zwak ter wereld kwam. Kuiken 3 en 4 leken er nadien ook eindeloos over te doen en geen pikprogressie te maken, tot ze er plotseling opeens waren en krachtig en luidruchtig door de doos heen strompelden. Kortom, zoals u al massaal adviseerde per twitter en facebook: ‘geduld, meneer’. De resterende vier eieren heeft hij tegen zijn oor gelegd, maar daar hoort hij niets in bewegen, met een lichte twijfel over één ei. Dat zou welkom zijn, want dat is een funky ogende Chileen, in een even funky (groen!) ei. Maar met een score van vijf kuikens uit negen eieren is meneer al heel tevreden. Zijn DIY kartonnen broeddoos kan zich meten met de gemiddelde broedmachine.

Kuiken 1 en 2 zitten nu samen in hun Xenos plastic dooshok. Dat leek even mis te gaan. Kuiken 1, meneers eerstgeborene en oogappel bleek een pestkopkuiken. Kuiken 2 liet zich het pikken passief welgevallen. Het was niet prettig om te zien. Maar net toen meneer Het Veilige Hok protocol wilde inzetten zag kuiken 2 het licht. Of liever: de tenen van pestkop 1, die daarop verschrikt wegrende en met hernieuwd respect voor kuiken 2 op zijn waterbak ging zitten mokken. Sindsdien: BFFs.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 mei
Workshop “snacks maken” – op locatie 18:30 tot 22:00 uur | € 119
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp