Maar, wie was het?

Maar, wie was het?


Lang voordat meneer meneer werd lagen de voorlopers van de Dikke Van Dam al naast zijn bed. Elke avond las hij een lemma, of twee of drie, en werd een beetje vrolijker en een beetje wijzer. Het eerste stukje op wateetons.com, bijna zeven jaar geleden maakte melding van hem, en vele stukjes nadien. Nog altijd is het werk van Van Dam het eerste wat meneer open slaat als hij iets over een gerecht, ingrediënt of bereidingswijze wil weten. En elke keer wordt hij een beetje vrolijker en een beetje wijzer.

Het was geen gemakkelijke man en zowel lichamelijk als psychisch kwetsbaar bleek uit de documentaire die meneer onlangs mocht zien. Eén maal heeft meneer De Meester ontmoet. Bij hem thuis, op een krukje geperst tussen stapels boeken. Pratend over worst, thee en meneers volgende boek. En heel veel over Johannes van Dam. Een ontmoeting die voor de goede verstaander zelfs even gememoreerd wordt in de documentaire. Van Dam proefde een stukje van meneers ossenworst, en had (vanzelfsprekend) nog een paar tips. We spraken af dat meneer binnenkort een verbeterde versie zou komen brengen.

Te laat.

Geef een reactie