experimenteerdrift, zelf maken |

Cidervorderingen

2013-11-15 17.57.05 2013-11-15 19.50.36 2013-11-15 19.50.42 2013-11-15 19.57.50 2013-11-15 19.54.11 2013-11-15 19.52.17

Waar waren we? Oh ja, drie ciders op het wateetonsaanrecht. Cider 1: spontane gisting van zelfgeplukte appels, cider 2: geholpen gisting van zelfgeplukte appels en cider 3: troebel supermarktappelsap met opgekweekt (maar niet zelfgeplukt) biergist. Alle drie waren uitgebubbeld en er lag een gezellige laag dode gistcellen en andere smurrie op de bodem. De eerste twee ciders vroegen opheldering en hadden dat gekregen, maar cider 3 was nog zo troebel als een staarlens. Ik weet zeker dat er artificiële troebelmakers aan toe zijn gevoegd voor een authentieke ‘boomgaardsapbeleving’. Het is te egaal troebel, er bezinkt niets en ik heb troebel daadwerkelijk boomgaardsap van dichtbij gezien (cider 1 en 2) en zo ziet het er niet uit. Maar er staat niets over op de ingrediëntendeclaratie. Keuringsdienst van Waarde, doe er wat aan! Er zullen door meneer wel hulpmiddeltjes inzetten moeten worden om dit sap ooit helder te krijgen. Wat zij kunnen kan meneer ook.

Het was tijd om de drie ciders-in-wording af te hevelen, te meten, te proeven en opnieuw in de fles te gieten. Zo geschiedde. Afhevelen deed meneer met een goed schoongemaakte slang (sulfiet!) en in en evenzo schone emmer(SO32-!). Fles goed schoonmaken en met behulp van een trechter terug gieten. Simpel, en dit keer zowaar met weinig troep. Mevrouw heeft toegezegd het nog een maandje bij me te proberen.

cider 1: het soortelijk gewicht was 1000, wat betekent dat er geen suiker meer aanwezig was. En dat proefde je, droog als een ciderwoestijn. En ook eigenlijk helemaal niet lekker. Misschien zelfs wel vies? Weinig appelsmaak ook. Meneer mikte er ten bate van het zoetje en de verdere vergisting nog maar 50 gram suiker per liter bij. Wie weet dat dat nog wat doet. Hij vulde de fles aan (er is altijd enig verlies doordat je stopt met hevelen voordat de dode gistsmurrie mee opzuigt) met appelsap van de Jumbo.

cider 2: bevatte eveneens helemaal geen suiker meer volgens de meting, maar op de tong was nog een licht zoetje merkbaar. Onvergistbare suikers, top. Meneer voegde dus geen suiker toe. De smaak was best aangenaam, appelig, en licht. Weinig alcohol. Het verlies werd aangevuld op de hiervoor besproken wijze.

cider 3: ook suikerloos, met nog nauwelijks een restzoetje. Alle suiker in het sap, plus de 75 gram per liter was dus zoals verwacht opgegeten door het 9% biergist. Gulzige vreetzakken. Het werkt dus uitstekend, biergist opkweken en opnieuw inzetten. Die 9% proef je, het drankje bevatte al een forse dosis alcohol. Het was niet onsmakelijk maar wel een beetje plat. En troebel dus. Meneer voegde ook hier ca 50 gram extra suiker per liter bij en vulde aan met  helderrrr appelsap van die supermarkt waarvan meneer blij is dat hij de suffe C1000 heeft vervangen.

Cider 1 en 3 zullen dus vermoedelijk weer gaan bubbelen (en hertroebelen). Cider 2 zal over een paar weken, na opheldering waarschijnlijk al wel op fles kunnen. Meneer houdt u op de hoogte. U kunt ondertussen wat anders gaan doen.


0 reacties op “Cidervorderingen
  1. Lidl heeft een speciaal plekje in meneers hart. Maar is net even verder rijden dan de Jumbo. Dus voor de zaterdag boodschappen, en af en toe als meneer zichzelf wil verwennen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Misschien vind je dit ook leuk

Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.


Hongaarse gulyas

Recept Hongaarse gulyás

Dit recept voor Hongaarse gulyás of goulash is een benadering van alle gulyássen die wij proefden op onze roadtrip door Hongarije.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
17 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

24 sep
Wateetons Wilde weekend in Zweden – september 2021 Meerdere dagen | € 99

29 sep
GRATIS live online workshop ‘grillworst maken’ 20:30 tot 22:00 uur

13 okt
CULICOLLAB: MENEER WATEETONS X NILS KOSTER – LIVE ONLINE WORKSHOP GOUDSE KAAS MAKEN 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend