van alles |

Wateetons Wijngids

wpid-20140507_202806.jpg

Kijk, het zit zo. Meneer en mevrouw willen best een glas rode wijn drinken ‘s avonds. Maar als de fles open is worden het er vaak twee of drie. Het vlees is zwak, en dientengevolge al snel lillend. Dat willen meneer en mevrouw dan weer niet. En als het niet om zwakheid des vleesches gaat, dan toch wel het feit dat een geopende fles wijn snel in kwaliteit achteruit gaat. Weggooien is zonde. Een mogelijke oplossing is het drinken van miniflesjes: 2 glazen precies. Gaat altijd op en meneer en mevrouw hebben gelukkig wel voldoende zelfcontrole om niet een tweede flesje open te maken. De hamvraag is echter, zijn die een beetje te zuipen?

Meneer en mevrouw dus zijn voornemens ze állemaal te proeven. Blind. En zonder enige kennis over wijn in het algemeen. Als je dan toch stukjesschrijver bent kun je net zo goed de bevindingen direct aan het digitale papier toevertrouwen. Het is een lange termijnproject, en deze post zal steeds aangevuld worden met nieuwe bevindingen en uiteindelijk gesorteerd worden op leverancier/supermarkt zodat u weet waar u (niet) moet zijn.

 

Waar? Naam wijn   meneer mevrouw
Plus Cabernet Sauvignon – Chili

 2014-05-07 20.54.33

‘Mooie geur, tikkeltje drop. Donker fruit. Smaak is fors. Misschien wel iets te bessenjeneverig. Veel fruit. Doet wat denken aan druivensap. Proeft niet erg huiswijnesque. Te veel karakter.’
Cijfer: 7,5
‘Lekker.’ en na doorvragen: ‘Tussen licht en zwaar in’
Cijfer: 7
Plus El Descanso – Cabernet Sauvignon – Chili

 2014-05-18 09.56.44

‘Geur: beetje plastic, zachtblijvende klei. Niet onaardig. Niet te plat, redelijk volwassen maar ook weer niet zo vol. Weinig complexiteit. Smaak: Ik schat een Cabernet Sauvignon. Of iets anders. Rood in ieder geval. Redelijk wat tannines en vanille. Klein bittertje in de afdronk. Prettige maar weinig uitgesproken allrounder.’
Cijfer: 6,5
Niet geproefd
AH Le Petit Longue Dog – Frankrijk

 2014-05-17 12.09.13

Overmoedig geworden: ‘ik vermoed dat het een cabernet-sauvignon is. Niet al te veel neus, een hint van oosterse specerijen. Veel zuren. Weinig bijzonders, maar ook niet slecht. Laten we zeggen een huiswijn+.’
Cijfer: 6,5
‘Lekker wijntje!’ Oh nee, ze zei lekkere rijst. Een slok later ‘deze is wel lekker of nee het toch de rijst die  gewoon lekker is’. Enfin: een 6-je
AH Stevige Chileense huiswijn – Cabernet Sauvignon

 2014-05-17 12.09.25

‘lichte geur en dito smaak, en weinig tannines. Fris, mild en fruitig. Na het openen van het etiket ‘stevig en vol? My ass’
Cijfer: 6
‘wel lekker maar erg gewoontjes’
Cijfer: 6
Plus Baron Montalto – Nero D’avola – Italie 2014-05-10 08.57.54 ‘Geur: vrijwel volledig neusloos. Hoe is t mogelijk. Ruikt naar niks. Water ruikt naar meer. Smaak: beetje wrang, weinig zoet, zelfs na een heel glas weet meneer werkelijk niks over deze wijn te verzinnen. Volledig karakterloos.’
Cijfer: 4Grote fles (375 ml). Dat maakt de blinde proeverij iets minder blind. Maar meneer had hem gewoon uit het schap getrokken, en kan toch geen labels lezen. Doet wel vermoeden, misschien onterecht, dat hij van iets hoger niveau is. En natuurlijk gaat hij op #vleeszwak

 

‘Niet bijzonder’.
Cijfer: 6-je
Plus Grand Sud, merlot, Frankrijk

 2014-05-11 17.51.05

‘Weinig neus. Een beetje wrang. Geen karakter. Identiteitsloos wijntje. Te veel zuren.’
Cijfer: 6
‘niet zo geweldig. beetje wrang’
Cijfer: 4Gastproever: ‘Eerst denk je een beetje fruitig, maar blijft weinig van over’
Cijfer: 5,5
Lidl Marosa cabernet sauvignon – Chili

 2014-05-17 12.09.18

‘hé, hmmm, een spannend randje aan deze wijn. Een beetje kerrie. Interessant en niet verkeerd. In de mond een volle hap bramen. Helemaal niet onaardig.’ Cijfer: 7,5 ‘De geur is wel lekker, en meer smaak dan ik tot nu toe van deze wijntjes gewend ben. Wel een beetje zuur.’ Cijfer: 6-je.
Plus Biologische huiswijn La Mancha, Spanje

 2014-05-18 10.00.08

‘Geur van een natte krant. Nasty bekvertrekkend plastic smaakje. Echt goor.’ Niet opgedronken.
Cijfer: 3
‘wrang en smakeloos’
Cijfer: 5Gastproever:bij de geur ‘dat stemt niet hoopvol’. vervolgens: ‘Deze is wat zuur lijkt het wel. Ik proef wrang en zuur en verder niks’
Cijfer: 4,5

0 reacties op “Wateetons Wijngids
  1. heeft meneer wel eens gedacht aan een vacuvin, zo kun je gerust een “echte” fles wijn openen en toch het restant bewaren.

  2. Meneer is zo selfsupporting (zelfworsten, zelf-pizza en nog veel meer) dat ik daarom graag regelmatig zijn site bekijk. Ik kan meneer van harte aanbevelen om ook zijn eigen wijnen te maken. Koop (bijv. bij Brouwmarkt) een pakket concentraat naar eigen smaak, gooi het in een steriel vat, flink aanlengen (maar enkele liters minder dan het voorschrift – is belangrijk!) en de gist erbij. Weekje of wat laten staan, daarna in flessen en nog even laten staan, en er is een verrassend lekkere dagelijkse wijn. Heb je die flesjes van de supermarkt niet meer nodig. Nou ja, om die wijn in te doen, dus netjes omspoelen en bewaren. Ik kan het iedereen aanraden die arm (en alcoholist) is. Kan geen slijter tegenop.

    1. Of nog beter – zelf je eigen (wijn)druiven kweken (nee, geen tafeldruiven gebruiken). Zelfs op een doorsnee-voortuintje kun je wel een 5 of 10 druivenranken kwijt, waar je dan toch best wel weer een leuk plasje wijn van kunt maken. Wel een ras kiezen dat hier voldoende afrijpt. Die zijn er tegenwoordig genoeg.
      Net vorige week de oogst van vorig seizoen gebotteld. Hadden we toch mooi 60 flessen wijn… En vorig jaar voor het eerst op eikenhout-chips gegist; gelijk een betere kwaliteit dan alle voorgaande jaren.

  3. De Appie heeft ook een hele reeks kleine flesjes in het assortiment. En die vind ik zelf best drinkbaar, al weet ik natuurlijk niet of ze ook de goedkeuring van Meneer kunnen wegdragen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp