experimenteerdrift, zelf maken |

Prutsers. Meneer bakt een brood.

welkom aantekeningen handjes in het water ciabatta 'knuffeldeeg' meester Edwin legt nog een keer uit dat we allemaal prutsers zijn 19 bakkers, 19 verschillende broden check dat stokbrood zo mooi manmanman vruchtenbrood

Recent raakte ook meneer getroffen door het broodvirus: zuurdesem, stretch-and-fold, voordeeg, grote gaten, proofing, scoring. Het is magisch, moeilijk, en de manieren waarop het kan mislukken zijn eindeloos. Zijn sneue pogingen, en het feit dat hij meneer is, bleven niet onopgemerkt. Of hij geen interesse had in het meedoen met de broodcursus van TeesT, door Edwin Klaassen van Desemenzo? Vooruit dan maar. En zo stond meneer twee volle maandagen in Vianen met de #handjesinhetdeeg. Nu geeft meneer zelf wel eens een workshop. Wat hij dan vaak terug krijgt is “ik heb je boek ook gelezen, maar door het ook te doen snap ik het pas echt”. Zo is het dus precies. Vrijwel alles wat #bakkertjezelf vertelt staat in zijn boek ‘Ik bak geweldig, jij trouwens ook‘. Maar door het herhaald te krijgen, verkeerd te doen, gecorrigeerd te worden, nogmaals herhaald te krijgen en het dan nogmaals te doen leer je het pas echt. Meneer aantekende zich suf om het ‘s avonds met een kloppende kop van de informatieoverdosis zijn gekriebel op de computer uit te werken. Meneers belangrijkste lessen? Temperatuur. Als je die niet meet op zo’n beetje elk moment van de broodbakcyclus ben je geen brood aan het bakken maar aan het prutsen. En, op stand brengen, er moet spanning op dat deeg. Dat haal je niet uit een boek, maar uit een filmpje op youtube of beter nog, door een cursus te volgen. Een week na de cursus at hij bij vrienden, die al jaren geen brood meer kopen, maar het zelf bakken. Met wisselende resultaten, dat wel. Meneer kon uitleggen dat dat kwam doordat ze de watertemperatuur en deegtemperatuur niet meten, de oventemperatuur te laag was, en ze niet stomen. Dankzij de broodcursus. En het was dankzij die broodcursus, en het gebruik van het woord prutsers, dat hij daar nu niet meer uitgenodigd wordt.

Meneer heeft één exemplaar van Ik bak geweldig.. over. Die geeft hij cadeau aan degene die het lekkerste broodrecept in de commentaarfunctie geeft. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.


0 reacties op “Prutsers. Meneer bakt een brood.
 1. Heb 7 jaar bij een bakker in de vakanties en weekenden rondgelopen. Eerst als inpakker en ‘s zaterdagse schoonmaker. Later in de bakkerij zelf. Het was een industriële bakkerij en alles was gewogen, gemeten, geconditioneerd, getimed. Ondanks dat alles vaststond kon de ene bakker het voor elkaar krijgen het deeg als bakstenen uit de afweegmachine te krijgen terwijl de ander het deeg als cement komt gebruiken zo slap was het. Er was een deegmaker die met een half emmertje water een deegje van 250kg deeg kon laten lukken. Dat waren dan ook wel degene waar respect voor was.
  De ene ploegbaas ging uit van de computer, de andere kon van “niets” nog een goed brood bakken. Leuk om te zien was dat als de kantoormensen de recepten aanpasten sommige bakkers dit meteen zagen op de manier waarom het product reageerde.
  Receptie zijn super, maar niet alleen bij brood, maar overal vind ik het meer een inspiratie dan een handleiding. Met de juiste ervaring maar vooral het juiste gevoel en basiskennis denk ik door wat ik heb gezien je van alles een lekker brood kan bakken.

 2. Hmmm, ik zie niet staan dat het een eigen recept moet zijn, dus ik kom met een recept van (uit de keuken van)Levine: chocolade-koffie brood. Absolute topper hier in huis!
  Chocolade-koffiebrood
  400 gram tarwebloem
  40 gram donkerbruine basterdsuiker
  1 zakje espressopoeder (of 1 eetlepel oploskoffie)
  30 gram zachte ongezouten roomboter
  6 gram droge gist
  8 gram zout
  240 gram water, lauwwarm
  85 gram chocoladedruppels (of gehakte pure chocolade)
  Om te bestrijken en bestrooien:
  1 ei, los geklopt (niet alles wordt gebruikt)
  1 – 2 eetlepels suiker
  Bereiding vind je op de website van Levine (ere wie ere toekomt) via onderstaande link:
  Bron: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2007/03/chocolade-koffiebrood.html

 3. Maar meneer, als ik al brood kan bakken, dan heb ik toch dat hele boek niet nodig?
  Mijn lekkerste brood wordt door mijn zoon (4 jaar) gekneed, ongeacht het recept. Dat bekkie als ‘zijn’ brood uit te oven komt…

 4. Italian style sourdough loaf ~ hét recept voor een perfect desembrood;
  Desembrood maken vergt veel rusttijd maar eigenlijk heel weinig bewerkingstijd. De lange rijstijd van 24 tot 48 uur in de koelkast zorgt voor een mooie korst, een perfecte structuur, maar vooral een (overh)eerlijk brood
  zie verder …… http://www.bourgondisch.wordpress.com

 5. Het boek heb ik al… En recepten zijn voor brood relatief onbelangrijk. Werkwijze is veel belangrijker. Mijn dagelijkse brood wordt gemaakt van een voordeeg (biga) van zuurdesem (cultuur ooit gestart op basis van een droge starter van sourdo.com), meel, water, zout, suiker en droge gist (een hybride brood dus). De biga staat steeds ca. 5 dagen in de koelkast helemaal door te fermenteren (voor de zuurdesemsmaak) en heeft geen rijskracht meer over – die komt van de gist. Met dezelfde ingredienten kan ik een flutbrood maken of een overheerlijk vloerbrood. Afhankelijk van werkwijze en overgebruik. Waarbij de oven feitelijk het belangrijkst is. Een grote steen op 1/3 van de onderkant (een stuk aanrechtmarmer dat permanent in mijn oven ligt – zorgt voor een warmtebuffer en voor directe hitte bij vloerbrood); oven minimaal een uur voorverwarmen op 225 graden zodat ook die steen op temperatuur is; brood laten rijzen in bannetons, en met schietplanken zo op de hete steen schieten; daarna meteen water in de druipschaal onder de steen (primitieve manier om met stoom te bakken), en dit vloerbrood afbakken in 45 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

21 sep
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 199

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp