Echt Hemabier

Echt Hemabier


Hij had hem zien staan, en laten staan, dat bierpakket van de Hema. Hoe compleet de inhoud ook moge zijn, meneer heeft al die materialen allang in huis… Maar het bier kruipt waar niet gaan kan en zo stond hij een dag later toch een doosje af te rekenen. Het pakket is van de Brooklyn Brew Shop, uit de VS. Ze verkopen een grote variatie aan zelfbrouwpakketten. Bij de Hema is alleen hun Belgisch Blond te vinden.

bij de hema! de inhoud eindmaisch klein kutvergietje de bostel foto van het koken van de wort en het blobt

De doos bevat:

 • Een glazen gistingsfles van 4 liter met dop
 • een plastic slangetje
 • een thermometer
 • een waterslot
 • een zakje van een of ander schoonmaakmiddel
 • een zakje niet nader gespecificeerde gist
 • een zakje hopkorrels, ook zonder soortaanduiding
 • voorgeschrote (gemalen) mout. Dat is handig want dat schroten is zonder de juiste apparatuur een lastige klus.Mout zijn trouwens ontkiemende en gedroogde en al dan niet geroosterde granen. De mout in dit pakket bestaat uit een mix van tarwe en gerst. Binnen de bierbrouwwereld staat voorgeschrote mout niet in hoog aanzien. Maar aanzienlijk hoger dan moutsiroop wat in de meeste pakketten te vinden is. Dus dat is winst.

Op de website van de Brooklyn Brew Store staat de instructie, in PDF vorm. 

Meneer ging aan de slag, keurig volgens de PDF. Die bleek goed te volgen en niet te ingewikkeld, zonder de bierbereidingskantjes er al te zeer vanaf te lopen. Maischen op 63-68 graden, spoelen met heet water, koken gedurende een uur waarbij in drie fasen de hop wordt meegekookt, keihard naar de Albert Heijn rijden omdat je ijs bent vergeten te kopen, terugkoelen naar 20-25 graden in een gootsteen met ijswater, de hop en andere ongerechtigheden eruit zeven, gist erbij, schudden en enkele uren later klinken de eerste geruststellende blobjes al in de casa wateetonskeuken.

Vier liter Hema bier, in vier uur (+ drie maanden wachten). Verdraaid geinig. Dus doe je vader, of jezelf, er vooral één cadeau.

 1. 1
  GoodFoodFox

  En dan nog bottelen, over 3 maanden. Want aan zo’n grote fles lurken, dat wordt niet wat natuurlijk. Zitten die ook in het pakket? Of komen er over een maand of 2½ legeflessenmetdoppenpakketten op dezelfde plek te staan in de HEMA?

 2. 7
  Henk

  nu heb ik een bierpakket gekregen en de mogelijkheid om de nadere instructie te lezen op de website van brooklynbrewshop. Echter mijn engels is ver onder gemiddelde nederlander. hoe kom ik aan een nederlandse vertaling

Geef een reactie