Kamelenschatje

Kamelenschatje


kamelenmelk

De middelbare Turks-Nederlandse eigenaresse van de mini-markt om de hoek spreekt meneer consequent met ‘schat’ aan. Op zijn leeftijd moet je aan vrouwelijke aandacht nemen wat je krijgen kunt, dus meneer stapt drie keer per dag naar binnen voor een bosje munt, een appel en een gratis dosis genegenheid. De liefde is geheel wederzijds. Niet vanwege haar aantrekkelijke uiterlijk, maar vanwege haar grote assortiment, waaronder Chinese gedroogde kipworstjes, zelfgemaakte Sucuk, kefirkorrels en, rauwe kamelenmelk. Dat laatste moest meneer proberen natuurlijk. Wat blijkt, de melk komt gewoon uit Nederland, van kamelenmelkerij Smits uit Noord-Brabant. Je kunt er zelfs op safari, een kinderfeestje houden, vergaderen en paintballen. Arme dieren. Zelf melken, dat kan dan weer niet. En dat terwijl meneer al sinds zijn achtste een gediplomeerd geitenmelker is (met een 7,5 weliswaar, terwijl zijn twee jaar jongere zusje een 8- haalde, maar toch).

De samenstelling lijkt erg op die van volle koemelk. Het zou beter verdragen worden door mensen met een koemelkallergie. De smaak is niet bijzonder en lijkt een beetje op buffelmelk. Heel wit en voor dit redelijk hoge vetgehalte opvallend licht smakend, misschien wel wat waterig. Het feit dat het diepgevroren was kwam de consistentie niet ten goede. Meneer zou graag eens proberen er een kaasje van maken, maar met €6,75 per halve liter houdt hij het maar bij deze ene keer proeven. Of misschien nog een tweede keer, want van dat ‘schat’ krijgt hij nooit genoeg.

Eiwit (g/100g)                     3,4
Vet:   (g/100g)                     4,2
Onverzadigde vetzuren 43 %
Lactose (g/100g)                4,3
Energie                                 68,6 kcal/100g

 1. 1
  MoederWateetons

  Heb je dat diploma nog of staat de afgang van het beter melkende zusje nog zo pijnlijk gebeiteld in je geheugen?
  Ahhh, om 7 uur al in de kaplaarsjes en overalletje met een irritant nóg jonger zusje. Maar die bereikte geen 7,5, dat dan wel weer.

 2. 3
  gijsbert

  Heeft meneer nu ook twee bulten, of zijn er geen bijwerkingen. Kan me met dat schat gedoen wel 1 bult voorstellen, maar dan zou het drommedarismelk moeten zijn. Zie nu op de verpakking ook geen kameel.

  • 4
   willem

   Gijsbert: Het Engelse woord “camel” slaat op zowel dromedaris als kameel. Zie als voorbeeld het beest op het pakje camel sigaretten, dat is een drommedaris is het Nederlands. Ik weet toevallig dat ze bij de boerderij in kwestie in ieder geval dromedarissen hebben, misschien ook kamelen maar dat weet ik niet. Naar alle waarschijnlijkheid is het dus dromedarismelk.

Geef een reactie