Slik je slokje: rum

Slik je slokje: rum


Drie rums ook drie rums

Enkele weken terug mocht meneer in petit-Havana  (lees: een winderige NSDM-werf) de Cubaanse rum ontdekken. Dat werd tijd, want hij was nooit een groot rumkenner, en zijn jaarlijkse inname oversteeg de twee glazen niet. Tot die guurste der zomerdagen. Sindsdien is hij om. Meneer houdt van rum. Nu is een 3 jaar gerijpte rum al best lekker, maar vooral bedoeld als basis voor een cocktail. De kennismaking smaakte naar meer en dus verzocht hij, wereldberoemde foodwriter die hij is, de importeur van het Cubaanse Havana Club hem nog een paar flessen te sturen. Hoe zou een 3-jarige zich bijvoorbeeld verhouden tot een twee keer zo lang op hout gerijpte variant? Enkele weken later trof hij een doos in zijn postbus, waarvan de inhoud hem weer met beide benen op de grond zette. Wereldberoemd bij zijn moeder, zeg maar. Maar niet getreurd, meneer is toch meer een proever dan een grootverbruiker van alcohol (sixpack, u kent het) en wie het kleine niet eert.. (daar heb je zijn moeder weer).

De Havana Club Seleccion de Maestros
Achtergrondinformatie: Een 45% Triple Barrel Aged rum, samengesteld uit de mooist gerijpte rums door de Maestro Roneros van Cuba. Deze toprums worden geblend om opnieuw te rijpen op hout waarna ze nog éénmaal worden gemengd tot de final blend: de Seleccion de Maestros.

Proefnotities van meneer: hele volle neus. Zoet, karamel, vanille, veel hout. Lekker een beetje lobbig op de tong. De kleur is vergelijkbaar met de 7 Años. Dit is hoe ik ‘m voortaan wil. Ik drink nooit meer wat anders. Hardcore liefhebbers zouden hem misschien wat te zoet vinden. Maar meneer is nog maar een rummaagdje.

Kosten: ca €45 bij Gall & Gall, of een andere slijter

Havana Club Añejo 7 Años
Don José Navarro, de rummeester van Havana Club zegt over deze rum: ‘Havana Club 7 Años is de rum waar ik het meest trots op ben. Het is de essentie van gerijpte Cubaanse rum. Deze rum meet zich dan ook met gemak met een whisky van 20 jaar of ouder omdat op Cuba de rijping vele malen sneller gaat dan bijvoorbeeld op de Schotse hooglanden.’ Het is een blend van zeven verschillende rums die allen op witte eik worden gerijpt.

Proefnotities: De kleur is goudgeel, amber. Ook weer veel hout en vanille in de geur, maar wat minder overdonderend dan de seleccion de maestros. Hij voelt wat minder vol en stroperig, en meneer meent tabak en fruit te proeven. Dit is een grote-mensen-rum. Het zou zonde zijn om deze in een cocktail te verstoppen. Eén sipje is genoeg (gelukkig maar, want zo veel heeft meneer niet)

Kosten: ca €28 bij Gall & Gall of een andere slijter

+Er zijn nog geen reacties

Laat jouw reactie achter

Geef een reactie