van alles |

Slik je slokje: rum

Drie rums ook drie rums

Enkele weken terug mocht meneer in petit-Havana  (lees: een winderige NSDM-werf) de Cubaanse rum ontdekken. Dat werd tijd, want hij was nooit een groot rumkenner, en zijn jaarlijkse inname oversteeg de twee glazen niet. Tot die guurste der zomerdagen. Sindsdien is hij om. Meneer houdt van rum. Nu is een 3 jaar gerijpte rum al best lekker, maar vooral bedoeld als basis voor een cocktail. De kennismaking smaakte naar meer en dus verzocht hij, wereldberoemde foodwriter die hij is, de importeur van het Cubaanse Havana Club hem nog een paar flessen te sturen. Hoe zou een 3-jarige zich bijvoorbeeld verhouden tot een twee keer zo lang op hout gerijpte variant? Enkele weken later trof hij een doos in zijn postbus, waarvan de inhoud hem weer met beide benen op de grond zette. Wereldberoemd bij zijn moeder, zeg maar. Maar niet getreurd, meneer is toch meer een proever dan een grootverbruiker van alcohol (sixpack, u kent het) en wie het kleine niet eert.. (daar heb je zijn moeder weer).

De Havana Club Seleccion de Maestros
Achtergrondinformatie: Een 45% Triple Barrel Aged rum, samengesteld uit de mooist gerijpte rums door de Maestro Roneros van Cuba. Deze toprums worden geblend om opnieuw te rijpen op hout waarna ze nog éénmaal worden gemengd tot de final blend: de Seleccion de Maestros.

Proefnotities van meneer: hele volle neus. Zoet, karamel, vanille, veel hout. Lekker een beetje lobbig op de tong. De kleur is vergelijkbaar met de 7 Años. Dit is hoe ik ‘m voortaan wil. Ik drink nooit meer wat anders. Hardcore liefhebbers zouden hem misschien wat te zoet vinden. Maar meneer is nog maar een rummaagdje.

Kosten: ca €45 bij Gall & Gall, of een andere slijter

Havana Club Añejo 7 Años
Don José Navarro, de rummeester van Havana Club zegt over deze rum: ‘Havana Club 7 Años is de rum waar ik het meest trots op ben. Het is de essentie van gerijpte Cubaanse rum. Deze rum meet zich dan ook met gemak met een whisky van 20 jaar of ouder omdat op Cuba de rijping vele malen sneller gaat dan bijvoorbeeld op de Schotse hooglanden.’ Het is een blend van zeven verschillende rums die allen op witte eik worden gerijpt.

Proefnotities: De kleur is goudgeel, amber. Ook weer veel hout en vanille in de geur, maar wat minder overdonderend dan de seleccion de maestros. Hij voelt wat minder vol en stroperig, en meneer meent tabak en fruit te proeven. Dit is een grote-mensen-rum. Het zou zonde zijn om deze in een cocktail te verstoppen. Eén sipje is genoeg (gelukkig maar, want zo veel heeft meneer niet)

Kosten: ca €28 bij Gall & Gall of een andere slijter


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

06 dec
Live online workshop “hotsauces maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp