Het geheim van de plug geplopt

Het geheim van de plug geplopt


de plug geplopt

Dé hit van de afgelopen workshop paté maken was de meegeleverde thermoplug. Er waren erbij die geboekt hadden louter en alleen om zo’n ding in handen te krijgen. Het is een soort wegwerpthermometer. Je prikt hem in je product en al naar gelang het type plug plopt er een vrolijk gekleurd stopje omhoog als de juiste kerntemperatuur bereikt is. Ze bestaan voor verschillende kerntemperaturen. Meneer geeft voor zijn patés de 68 graden-variant mee. Maar werkt het ook? Hij stak er de eerste keer dat hij er een gebruikte een kernthermometer naast om de accuratesse van de plug te testen. Dat viel niet tegen: 68 graden = plop. Maar hoe werkt zo’n ding eigenlijk? Gelukkig gaf meneer onlangs een workshop aan een aantal instrumentmakers. Fijne nerds, knutselaars en makers die binnen een paar minuten de thermoplug hadden ontleed en het mechanisme onthulden: lijm met een veertje. De lijm smelt bij een in te stellen temperatuur en de plug doet zijn ploppend werk. Het is allemaal zo simpel.

Geef een reactie