experimenteerdrift, Over worst, recept |

Gastpost: roti-kipworst

Rotiworst van Menno

Lezer en Wateetons-workshopfrequenteur Menno Jonker verzon een roti-kipworst. Ik zeg: briljant. Het recept deelt hij bij deze van harte.

Ik ben verzot op de Surinaamse keuken. En nu ik dat schrijf vraag ik mij af of ‘de’ Surinaamse keuken wel bestaat want er zijn zo verschrikkelijk veel invloeden in de Surinaamse keuken te vinden dat het eigenlijk geen entiteit op zich is maar een smeltkroes van allerlei heerlijkheden uit de Creoolse, Nederlandse, Indische, Chinese en Hindoestaanse keukens. Ik ben verzot op een goede ‘roti met kip’; een heerlijke ‘pannenkoek’ van bloem, gevuld met aardappel of gemalen gele spliterwten met daarbij een masala van kip, kouseband, aardappel, ei, Mme Jeanette peper en Hindoestaanse kerrie.

Maar ik ben ook gek op worst en Meneer Wateetons heeft mij fijn op weg geholpen om zelf aan de slag te gaan en te durven experimenteren. En dus moest er een kip-roti worst komen. De vraag was of het wel zou werken want je werkt met ingrediënten die je niet zo snel in een worst zou stoppen. Kip zou de basis zijn want anders zou het geen kip-roti worst zijn. Biologische kippendijtjes, CHECK! En dan de overige zaken. Peper zou geen probleem vormen, maar de rest? Ik ben begonnen en zou wel zien wat het zou worden. Het resultaat is echter een heerlijk worstje! Sappig, kruidig, pittig, verwarmend. Eigenlijk een troostend worstje. Comfort Food zouden Jamie en Nigella zeggen. Een blijvertje!

 • Kippendijtjes: 1 kilogram
 • Gele spliterwten, 10 minuten gekookt in water: 50 gram (kookvocht niet weggooien!)
 • Rauwe aardappel geraspt: 50 gram
 • Kouseband, geblancheerd: 50 gram
 • Hardgekookte eieren: 2 stuks
 • Mme Jeanette pepertjes: 3 kleintjes of 2 wat grotere
 • Hindoestaanse kerrie (ik heb Nandan gebruikt): 10 gram
 • Ouderwetse Maggi bouillonblokjes: 2 stuks verkruimeld (zijn eigenlijk 4 kleine blokjes, er zitten 2 kleintjes in een folie)
 • Zout: 15 gram
 • Knoflook: 4 tenen geperst of fijn gehakt
 • Rode ui: 1 kleintje fijn gesnipperd

De gekookte spliterwten door een middelfijne plaat van de gehaktmolen draaien, de kouseband middelgrof hakken met een mes. Ui en peper fijn snipperen en goed doormengen met de geraspte aardappel, kouseband, spliterwten, knoflook, zout, kerrie en bouillonblokjes.

Kippendijtjes grof malen in de gehaktmolen (ik hou van grof maar als je zelf fijner wilt dan kan dat natuurlijk ook) en de kip goed mengen met het mengsel. Meng koud en kneed goed! Je kunt eventueel een beetje kookvocht van de spliterwten toevoegen. Als laatste pel je de eieren en hak je deze grof met een mes en meng je dit door het mengsel.

De laatste handeling is het vullen van de darm en ik ga ervan uit dat je weet hoe dit moet. Zo niet, volg dan de workshop van Meneer!

Ik vind de worst heerlijk op een pistoletje met ‘peper en zuur’ (sambal en zure komkommer). Maar ook als maaltijd bij sperzieboontjes en gebakken aardappeltjes met een flinke lik Mme Jeanette piccalilly erg lekker!


0 reacties op “Gastpost: roti-kipworst
 1. Ik maak ook regelmatig een roti-kip worst … een iets ander recept maar met een verrassend heerlijk resultaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend