van alles |

Boomsma: over jeugdtrauma’s en jenever

06-07-2015 Boomsma Leeuwarden Copyright Team Horsthuis

Boomsma trauma

“t Was vroeger niet altijd even leuk om steeds tegelijkertijd met de meisjes geroepen te worden.”

Met zo’n moeilijke jeugd is het niet verwonderlijk dat je in de alcohol terecht komt. Maar iemand die een 2500 liter distilleerketel tot zijn beschikking heeft mag niet klagen. Zelfs niet als die ‘Chantoine’ heet. Als man. Samen met zijn zus Saskia is hij de vijfde generatie Boomsma, distillateurs te Friesland.

Glen talloch – Fries – Schotse whisky

Het familiebedrijf is groot geworden met Beerenburg en jenever, maar inmiddels telt de etalage meer dan 40 verschillende soorten gedestilleerd, van vieux tot vlierbessenlikeur en van gin tot rum. Met een marktaandeel van bijna 30% hebben ze ook nog eens de grootste whisky van Nederland in handen: Glen Talloch. Echte Schotse whisky, vijf jaar aldaar gerijpt op eiken houten vaten, maar volgens Fries recept en met een faux Schotse naam. De gloednieuwe ketel, hij staat er pas een paar maanden, biedt nieuwe mogelijkheden.

Chantoine’s ogen gaan glimmen als hij vertelt over Boomsma’s écht Friese whisky, met gerst van Friese bodem en eigenhandig in Leeuwarden gestookt. De whisky ligt net op vat waar hij minstens 3 jaar moet rijpen. Dan pas zal blijken of Friesland’s eerste whisky een succes is.

De ketel mag dan gloednieuw en modern zijn, het hart van het stoken is nog altijd handwerk. Of neuswerk liever. De overgang tussen de voorloop, het naar spiritus ruikende eerste deel van het destillaat  en de zacht geurende middenloop blijft een proces waarbij drie mannen met hun neus boven een kraantje staan te discussiëren over het juiste omslagmoment. Een andere nieuwe aanwinst is eigenlijk een klassieker: Claerkampske. Dit in de vergetelheid geraakte kruidenbitter is onlangs door Saskia Boomsma nieuw leven is ingeblazen. Maanden lang is ze in de weer geweest met pipetjes en buisjes. Het resultaat is een zoete felgroene kruidenlikeur met als smaak- en kleurmakers louter bermkruiden als munt, brandnetel, madelief, paardenbloem, duizendblad en dovenetel. Een wildpluklikeur dus. Zo bekeken is zo’n klassieke kruidenbitter eigenlijk retehip.

De laatste toevoeging aan het Boomsma assortiment is een kleine oplage oude jenever gerijpt op eikenhouten Bordeaux vaten van het Franse landgoed van de gepensioneerde vader Boomsma. Een Fries-Franse feestje. En een feestje is het. De drie jaar gelagerde jenever is diepgoud van kleur met een neus barstensvol vanille en fruit en kan zich meten met de beste whisky’s en ports.

Een enkel glaasje daarvan doet je elk jeugdtrauma vergeten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp