Over worst, zelf maken |

Leven is slijpen: hoe slijp je het mesje van je gehaktmolen

IMG_20160422_201545

Botte messen zijn de dood voor je worst en je humeur. Het vlees wordt verpulpt, je gehaktmolen loopt vast, er ontstaat geen binding in je worst en je huwelijk strandt. Ik kan het weten. Dus: slijp je messen. Nu kan een scharensliep dat voor je doen, maar die komt tegenwoordig niet meer langs de deur of alleen als je net niet thuis bent (en je vrouw wel). Er zijn gelukkig ook een aantal googlebare specialisten. De kosten liggen meestal rond een euro of vijf, dus daar hoef je het niet voor te laten. Laat altijd zowel je mes áls je plaat slijpen. Roestvrijstalen mesjes en platen blijven trouwens aanzienlijk langer scherp. En ze roesten dus niet, want ook roest kan je mes snel bot maken.

Meneer Wateetons heeft een mesje of 15, en drie keer zo veel platen. Hij gebruikt ze bovendien zeer frequent en ze raken extra snel bot omdat hij het tijdens workshops niet voor elkaar krijgt om de mesjes bij de bijbehorende platen te bewaren. Dat betekent dus regelmatig een hoop keer vijf euro.  Hij slijpt zijn messen en platen daarom zelf. Een scharensliep zal zich wellicht omdraaien in zijn graf (of jouw echtelijk bed) om meneers methode, maar het werkt uitstekend.

Koop een glasplaatje. Die is namelijk perfect vlak. Mag ik je een a4 fotolijst van de Action aanraden? Kost niks en je kunt ook nog doen alsof dat het meisje op de generieke foto je nieuwe vriendin is. Koop ook minimaal drie soorten schuurpapier bij de bouwmarkt: grof, middel en fijn. Ik gebruik 180-280-400 of 600. Kijk nog even vertederd naar de liefde van je leven en plak vervolgens het grofst schuurpapier met plakband op de glasplaat. Leg mesje met de snijkant op de plaat en maak, zonder druk, roterende bewegingen over het schuurpapier. Vervang het schuurpapier voor een iets fijnere variant, herhaal het roteren en maak het daarna af met de fijnste. Je platen slijp je op dezelfde manier.

Vlijmscherp is overigens niet het enige wat er toe doet. Je mes en plaat moeten ook aansluiten. Leg je mesje bovenop je plaat en kijk tegen het licht in. Er mag geen lichtstreepje zichtbaar zijn tussen je mes en je plaat. Slijp zo nodig nog even door als je mesje of plaat niet goed aansluiten.

Meer worstkennis: volg een workshop worst maken van meneer Wateetons.


0 reacties op “Leven is slijpen: hoe slijp je het mesje van je gehaktmolen
  1. Tip van Wout: Met schuurlinnen, verkrijgbaar bij airbrush en modelbouwzaken, kan je veel fijner resultaat bereiken. Fijnheden tot 12000P. Het spul is nog duurzamer ook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 okt
Culicollab: Meneer Wateetons & Robert Verweij: de snelkookpan 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99

07 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

01 nov
Live online workshop “cider maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend