Conserveer met meneer. In Italië!

Conserveer met meneer. In Italië!


fe736137-c99b-4501-bcb6-8a7535572d2c 79f896a1-0256-4768-a8c3-94878a190787 IMG_6065 IMG_6139 IMG_6993 IMG_7015 IMG_6965 IMG_6158 IMG_6075

Conserveer met meneer. Hij leert er je er deze zoner alles over in vijf cursusdagen. IN ITALIË!

Het is een probleem van alle tijden: soms is er overvloed en soms is er schaarste. Of het nu om onze voorvaderen op de toendra ging, of de hedendaagse mens die ziet dat zijn courgetteplant in de moestuin zomers meer vruchten geeft dan hij op kan. In de loop van de geschiedenis zijn er dan ook talloze technieken verzonnen om voedsel houdbaar te maken, te conserveren: koelen in de ijsmaker, zouten (haring kaken), drogen (stokvis, rozijnen) en fermenteren (drank, zuivel, zuurkool) bijvoorbeeld. Maar ook het toevoegen van suiker (jam), zuur in de vorm van azijn (zure haring) of alcohol (fruit) zijn technieken om voedsel houdbaar te maken.

Een interessant neveneffect van veel van deze conserveringsmethodes is dat de smaak van het voedsel verandert en in veel gevallen zelfs verbetert. Met koelkast en vriezer en een supermarkt om de hoek zijn veel van deze technieken overbodig en verloren geraakt. Maar ze zijn onverminderd interessant, leerzaam én lekker! En helemaal #nowaste en #instockchallenge natuurlijk.

Daarom, conserveer met meneer. Hij leert er je er alles over in vijf cursusdagen. IN ITALIË!

HET PROGRAMMA: 

 •        conserveren van vlees
 •        conserveren van zuivel
 •        conserveren van groenten
 •        conserveren van fruit (door er drank van te maken)
 •        conserveren door middel van rook.

Welke apparaten en materialen heb je nodig? Hoe maak je die zelf?  Wat zijn de verschillende manieren en technieken? Wat is de ideale temperatuur en omstandigheden? Wat zijn de noodzakelijke veiligheids-maatregelen?

In de ochtend krijgt u een uurtje theorie (aan de hand van de syllabus en powerpoint), om daarna het geleerde uitgebreid in de praktijk brengen. ‘s Middags ben je vrij om te genieten van de zon, de natuur of de wijn.

LOCATIE:

De mooie gemengde biologische boerderij “IndacoFarm” in Le Marche, Italie (www.indacofoods.com).  Op de boerderij bevindt zich al het noodzakelijke gereedschap en apparaten: een industriële keuken, steriliseerapparaten, rookovens, speciale rook-BBQ, rookpannen, rookpistolen, fermentatiegereedschap, zoutkisten, zuurtanks etc.. De meeste ingredienten die we gaan conserveren komen van onze eigen biologische boerderij (alle groente, kleinfruit, bonen, lamsvlees, varkensvlees). Al het zuivel en graan komt van omliggende biologische boerderijen .

DATA:              Maandag 22- Zaterdag 27 augustus 2016

KOSTEN:          De kosten voor de weekcursus zijn:  355 euro (excl. reis en overnachting). Je vliegt op Rome, Ancona of Pescara dus dat zijn de kosten niet en er zijn plenty leuke hotels/ B&B’s / hotels / agriturismo’s / appartementen / agricampen in de buurt. Allen met zwembad.

Meer informatie alhier: https://indacofoods.com/nl/la-bibioteca/evenementen/, deep linken lukt niet, scroll door naar 20-augustus.

 1. 1
  Antoinette

  Hallo Meneer, ik kom conserveren als er plaats is hoor!
  Ik moet ook een slaapplaats vinden/boeken. Gaat de cursus zeker door? Dat ik aan het einde van augustus niet met een slaapplaats en zonder cursus zit…

Geef een reactie