Meneer Wateetons nieuwe curator Mediamatic Zuursalon

Meneer Wateetons nieuwe curator Mediamatic Zuursalon


surstromming

Meneer Wateetons is de nieuwe curator van de Zuursalon van Mediamatic. Defoodwriter en auteur van onder andere Over Rot zal per juni het programma samen stellen van deze maandelijkse bijeenkomsten over fermenteren.

17 juni – rotte vis
Op vrijdagavond 17 vindt de kick-off plaats, met een editie over gefermenteerde vis.

Nieuwe haring wordt door veel toeristen in Nederland als onsmakelijk gezien, maar overal in de wereld wordt vis niet alleen rauw, maar zelfs rottend gegeten. Centraal staat dan ook deze een extreme vorm van fermenteren: die van dode vis. Verwacht presentaties en proeverijen van de gevreesde Zweedse Surströmming en Chinese, Romeinse én Urker vissaus.

Inschrijven kan via deze link.

De sprekers

Bianca Snoek
Bianca Snoek (Nordic Delikatesser) neemt het Zweedse gerechtSurströmming mee: ingeblikte zure haring dat minimaal een half jaar de tijd krijgt om te fermenteren. Tegen die tijd staat het blik vervaarlijk bol. Deze delicatesse staat bekend om zijn geur en het proeven ervan is een hit op Youtube.

Jeroen van Wieren
Vissaus wordt veelvuldig gebruikt in de Aziatische keuken, maar ook Europa kent een rijke vissaus traditie. Jeroen van Wieren (Salsamentum, de Zoutkamer) neemt Italiaanse Colatura di alici di Cetara mee, gefermenteerde ansjovis die al door de Romeinen als Garum gegeten werd.

Alice de Jong
Alice de Jong (sinologe en oprichtster Tokowijzer) maakt ons wegwijs in de vele regionale verschillen in vissausreceptuur, geschiedenis en smaak binnen de Aziatische keuken.

Pieter Kaptein en Geert Dekens
Pieter Kaptein en Geert Dekens (Urk) hebben het plan opgevat om van visrestanten uit de Noordzee een Nederlandse gefermenteerde vissaus te maken op Vietnamese wijze. Tijdens de Zuursalon zullen ze vertellen over hun plan en de resultaten van hun eerste poging.

Toekomstige Zuursalons:

  • 8 juli: azijn met oa ediks van Ediks.com, balsamico van Meeuwig & Zn en inmaken in azijn door Thull’s
  • 25 september: Rotzooi Fermentatiefestival
  • 14 oktober: cider oa Pomme d’Or cider en cidervoorieder.nl

Geef een reactie