ah shit, experimenteerdrift |

Ah shit, pizza tussen de varens

2016-07-29 19.33.24 2016-07-29 19.08.52 2016-07-29 19.13.34 2016-07-29 19.13.09 2016-07-29 19.41.46 2016-07-29 19.34.16

Eerdaags zal meneer afscheid moeten nemen van zijn buitenhuisje, inclusief zijn geliefde zelfgebouwde pizzaoven. Yet another ah shit in de ah shit’s des levens. Gelukkig heeft hij bij casa Wateetons #2 een fijn tuintje en dus ruimte om zijn Black Bastard op te stoken. Daar kun je ook best een hoop mee, beurt hij zichzelf maar op. De Bastard is van steen, hoge temperaturen zijn geen probleem en als je een pizzasteen in legt lijkt het best op een pizzaoven. Toch? En meneer snoot nog maar een keer zijn neus.

In plaats van na drie uur stoken en anderhalve kruiwagen hout bleek zijn Bastard al na drie kwartier op oorlogssterkte: 325 graden celcius. Meneer kneedde een paar pizzabodems, dochter “is mozzarella káás?” Wateetons maakte haar signature margarita en die mocht vervolgens op de steen in de BBQ. Negentig seconden later werd meneer gealarmeerd door een brandgeur, waarna hij paniekerig de vastgekoekte pizza van de steen probeerde te schrapen, om op te schrikken van een nieuwe brandgeur, van de haren op zijn hand. Met een krijs wierp hij de pizza van zich af, in de bosjes, om tierend zijn handen te gaan koelen onder de kraan. Een uitstekende start van de gezellige pizzanight met dochter ‘beteuterd’ Wateetons.

Ah shit (bis).

Ok. De barbecue was dus een beetje te heet. Tot overmaat van ramp was de bovenkant van de pizza nog lelieblank, hoewel de kaas goed gesmolten was. Denkt meneer te hebben gezien voor die tussen de varens belandde. Hij schoof wat kleppen dicht, keek met dochter “mag ik alweer wat zeggen?” Wateetons twee afleveringen van Het Klokhuis en maakte de resterende pizza’s op een temperatuur van rond de 250 graden: eentje met tomaat, peer, mozzarella, walnoot en blauwschimmelkaas die hij rookte op wat appelhout en een tweedekansmargarita voor dochterlief. Ze waren lekker, de bodem was krokant-zonder-koolstof en ze waren in 2,5 minuten klaar. Maar ook dit keer was de bovenkant nogal bleekjes.

Wat ging er mis?

Meneer had zijn pizzasteen op het rooster boven de kolen gelegd. Door de directe stralingshitte was de temperatuur van de steen vermoedelijk veel hoger dan de 350 graden luchttemperatuur gemeten door de thermometer. Dus: verbrande bodem. Probleem 2 was de nogal bleke bovenkant. Daar heb je namelijk ook een beetje stralingshitte voor nodig, die je normaliter krijgt van vlammen van brandende houtblokken die langs het dak van de pizzaoven likken. Daarin voorziet een houtskool barbecue niet.

Wat is de oplossing?

Oplossing 1: éérst je kamadobijbel ‘Hete Kolen’ lezen voordat je iets nieuws probeert. Sukkel. Oplossing 2: vervolgens doen wat er in je kamadobijbel staat: naast een pizzasteen ook een hitteschild/platesetter inzetten. Dat zorgt voor minder stralingshitte zodat de temperatuur van de pizzasteen overeen komt met de gemeten temperatuur. Meneer vraagt zich echter af of er voor probleem 2 (de bleke bovenkant) wel een oplossing is. Ook als hij kijkt naar de foto’s van pizza’s in de BBQ bijbel van Julius Jaspers en Hete Kolen ziet hij alarmerend bleke pizza’s.

Als het verband eraf mag zal meneer een nieuwe poging doen.

 


0 reacties op “Ah shit, pizza tussen de varens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp