ah shit, experimenteerdrift |

Ah shit, pizza tussen de varens

2016-07-29 19.33.24 2016-07-29 19.08.52 2016-07-29 19.13.34 2016-07-29 19.13.09 2016-07-29 19.41.46 2016-07-29 19.34.16

Eerdaags zal meneer afscheid moeten nemen van zijn buitenhuisje, inclusief zijn geliefde zelfgebouwde pizzaoven. Yet another ah shit in de ah shit’s des levens. Gelukkig heeft hij bij casa Wateetons #2 een fijn tuintje en dus ruimte om zijn Black Bastard op te stoken. Daar kun je ook best een hoop mee, beurt hij zichzelf maar op. De Bastard is van steen, hoge temperaturen zijn geen probleem en als je een pizzasteen in legt lijkt het best op een pizzaoven. Toch? En meneer snoot nog maar een keer zijn neus.

In plaats van na drie uur stoken en anderhalve kruiwagen hout bleek zijn Bastard al na drie kwartier op oorlogssterkte: 325 graden celcius. Meneer kneedde een paar pizzabodems, dochter “is mozzarella káás?” Wateetons maakte haar signature margarita en die mocht vervolgens op de steen in de BBQ. Negentig seconden later werd meneer gealarmeerd door een brandgeur, waarna hij paniekerig de vastgekoekte pizza van de steen probeerde te schrapen, om op te schrikken van een nieuwe brandgeur, van de haren op zijn hand. Met een krijs wierp hij de pizza van zich af, in de bosjes, om tierend zijn handen te gaan koelen onder de kraan. Een uitstekende start van de gezellige pizzanight met dochter ‘beteuterd’ Wateetons.

Ah shit (bis).

Ok. De barbecue was dus een beetje te heet. Tot overmaat van ramp was de bovenkant van de pizza nog lelieblank, hoewel de kaas goed gesmolten was. Denkt meneer te hebben gezien voor die tussen de varens belandde. Hij schoof wat kleppen dicht, keek met dochter “mag ik alweer wat zeggen?” Wateetons twee afleveringen van Het Klokhuis en maakte de resterende pizza’s op een temperatuur van rond de 250 graden: eentje met tomaat, peer, mozzarella, walnoot en blauwschimmelkaas die hij rookte op wat appelhout en een tweedekansmargarita voor dochterlief. Ze waren lekker, de bodem was krokant-zonder-koolstof en ze waren in 2,5 minuten klaar. Maar ook dit keer was de bovenkant nogal bleekjes.

Wat ging er mis?

Meneer had zijn pizzasteen op het rooster boven de kolen gelegd. Door de directe stralingshitte was de temperatuur van de steen vermoedelijk veel hoger dan de 350 graden luchttemperatuur gemeten door de thermometer. Dus: verbrande bodem. Probleem 2 was de nogal bleke bovenkant. Daar heb je namelijk ook een beetje stralingshitte voor nodig, die je normaliter krijgt van vlammen van brandende houtblokken die langs het dak van de pizzaoven likken. Daarin voorziet een houtskool barbecue niet.

Wat is de oplossing?

Oplossing 1: éérst je kamadobijbel ‘Hete Kolen’ lezen voordat je iets nieuws probeert. Sukkel. Oplossing 2: vervolgens doen wat er in je kamadobijbel staat: naast een pizzasteen ook een hitteschild/platesetter inzetten. Dat zorgt voor minder stralingshitte zodat de temperatuur van de pizzasteen overeen komt met de gemeten temperatuur. Meneer vraagt zich echter af of er voor probleem 2 (de bleke bovenkant) wel een oplossing is. Ook als hij kijkt naar de foto’s van pizza’s in de BBQ bijbel van Julius Jaspers en Hete Kolen ziet hij alarmerend bleke pizza’s.

Als het verband eraf mag zal meneer een nieuwe poging doen.

 


0 reacties op “Ah shit, pizza tussen de varens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Misschien vind je dit ook leuk

Onsvanlife Hongarije vlog 2

Onsvanlife Hongarije vanlife vlog 2

In dit tweede Hongarije onsvanlife vlog bezoeken Arianne en Meneer twee van de vier wijngebieden van Hongarije, maakt Arianne kennis met rauwe ganzenlever, en Meneer met darmkrampen.


Koji beschimmeld vlees

Verrot vlees eten? High meat. Toch maar niet.

Meneer is niet vies van een experimentje. Maar deze nieuwe high meat ‘trend’, het eten van verrot vlees, gaat zelfs hem een beetje te ver.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
17 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

24 sep
Wateetons Wilde weekend in Zweden – september 2021 Meerdere dagen | € 99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen

Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend