Eindelijk een uitje snipperen

Eindelijk een uitje snipperen


2016-10-06-18-17-49 2016-10-06-14-51-15 2016-10-06-14-38-06 2016-10-06-14-18-15

“Een geweldige kok is hij niet, de opmaak van zijn borden is verschrikkelijk en hij weet schandalig weinig over wijn.” Zo begint sinds jaar en dag de auteursinformatie achter op de kookboeken van meneer. Binnenkort verschijnt nummer vijf. Stuk voor stuk gewaardeerd van het vinex-aanrecht tot aan de roestvrijstalen werkbanken van de professionele keuken. Maar meneer zelf, die kan nog geen uitje snipperen. Een goed verhaal natuurlijk, maar toen hij een jaar geleden besloot zijn 15+ jaar opleiding en dito hoeveelheid universitaire titels uit het raam te pleuren ten gunste van het op zaterdagavond grappen maken over worst, besloot hij ook de aanval op het uitje in te zetten. Gistermiddag startte hij zijn opleiding tot kok.

Geleend buisje aan, gekregen fez op zijn hoofd en messen opgerold in een vale theedoek. Hij had natuurlijk al zijn materialen veel te laat besteld. Met zestien anderen volgt hij het komende jaar de opleiding tot zelfstandig werkend kok, MBO niveau 3 aan het ROC van Amsterdam. Het bleek een bont gezelschap. Acteurs, vormgevers, verzekeringsmannen. Allen hadden ze hun unieke reden waarom ze voor de keuken hadden gekozen Buiten meneer, en nog een iemand, stond iedereen ook daadwerkelijk ergens achter de kachel. Van een toprestaurant als De Kas, tot een bejaardentehuis en van een strandtent tot een eettentje in World of Food. En allemaal met het diploma basiskok (niveau 2) op zak. Behalve meneer, die nog geen uitje kan snipperen.

Het was zweten. Tijdens les 1 braadden we een poussin in de pan, maakten een risotto, leerde de perfecte vorm en lobbige gaarheid van een omelet en maakten een Hollandaisesaus. Met name het multitasken bleek een uitdaging. Dat gegeven is meneer niet onbekend. Maar zijn poussin was nagenoeg perfect, zijn risotto heel behoorlijk en zijn omelet baveux. Alleen zijn Hollandaise mislukte. Tot drie maal toe. ‘s Avonds zat hij tot laat hyper op de bank, aantekeningen uit te werken en met McGee in de hand zijn saus te analyseren. Volgende week: vier uur lang een uitje snipperen. Meneer kan nauwelijks wachten.

 

Geef een reactie