van alles |

Koksopleiding dag 10: een veel te lange kerst

2016-12-15-15-47-24 2016-12-15-15-48-47 2016-12-15-15-48-56 2016-12-30-12-22-26

Drie weken vrij heeft meneer van zijn koksopleiding. Drie weken. Waarom zo lang? Verlangen naar vakantie is iets voor kinderen en loonslaven. Meneer wil leren koken! Gelukkig hoeft hij nog maar één nachtje te slapen en dan mag hij zijn fez weer opzetten en de theedoek nonchalant over de schouder werpen. De wond op zijn duim is ook bijna hersteld.

Op het programma van de laatste les voor de vakantie stond een kerstmenu bestaande uit drie gangen: Vitello tonato- zeebaars in een deegkorst en een sabayon of (menu 2) een garnalenbisque – beef wellington en een sabayon. We maakten het menu in groepjes. Dat was leuk. Normaliter werk je in je eentje aan je eigen gerechtje, maar dit maal was samenwerking vereist. Het inspireert. Zij het ook weer niet dusdanig dat meneer iets behoorlijks neerzette. Hij ging met het dessertje aan de gang. In een Noord-Afrikaanse stemming van onduidelijke herkomst verzon hij een koekje met maanzaad, een panna cotta met pistache en een rozebloesemwater-limoen-meloen sorbet met een sabayon. Het klinkt allemaal wel tof, maar het zag er weer eens niet uit. Het koekje was te grof, de sabayon dweilde er overheen als een gesmolten sinassplit, de sorbet was te lang gedraaid en kristallerig, de meloen bleek te onrijp en dus te grof en van de 10 panna cotta’s kwamen er slechts enkele ongeschonden uit de vorm. Maar, het was niet allemaal dramatisch. De combinatie van meloen en rozebloesemwater bleek wel tamelijk fantastisch, en het filmende room-gelatine mondgevoel van de panna cotta ging goed samen met de crunchy pistache.

Gelukkig konden we tijdens de kerstmaaltijd van elkaars gerechten proeven. En een youtube haardvuur en dito kerstmedley met een glas wijn maakt altijd een hoop goed.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Hongarije roadtrip vanlife

Dingen die ons opvielen in Hongarije

Drie weken reisden wij met een busje door Hongarije. Dit viel ons op. Van ambulance geluid tot walnoten, tot het toetjesassortiment en de super mcfreeze.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

14 feb
Culicollab: Christian Weij & Meneer Wateetons – zuurdesembrood 20:00 tot 22:00 uur

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp