Wateetons Testkeuken |

Wateetons Testkeuken: Magimix Cookexpert vs Thermomix, de Strijd der Titanen

2017-01-02-14-55-02

Alleskunners zijn populair in de keuken. Kenwood, Tefal, Kitchenaid, Magimix, allemaal hebben ze er inmiddels één in het assortiment. Het zijn indrukwekkende apparaten die alles kunnen wat een gewone keukenmachine kan, maar daarbij ook verhitten. Zo zijn ze naast het gewone hak- en kneedwerk ook geschikt om te stomen, smoren, sous vide bereidingen en sauzen. Meneer, hardwareliefhebber, geilt wel een beetje op dit soort machines.

In de afgelopen weken stonden er twee van dit soort alleskunners te ronken op meneer Wateetons’ aanrecht. De Vorwerk Thermomix TM5 en de Magimix Cookexpert. Gelijk maar de eerste tip: koop er sowieso geen twee. Ze zijn allebei aanrechtbladruimteverslindend. Eerder testte meneer de Cookexpert al, door er bier in te bereiden en sous vide mee te koken. Nu gaat de Cookexpert dus de strijd aan met een klassieke concurrent die hij eerder al op papier vergeleek. De Wateetonslezerschaar was op Facebook duidelijk op de hand van de Thermomix. In de komende week vertelt meneer of hij het daar mee eens is. Er valt nogal veel te vertellen, dus hij splitst de review in twee delen. Vandaag de harde cijfers, gevolgd door de zachte ervaringen later deze week maand.

Full disclosure, meneer heeft zowel de Magimix Cook Expert als de Thermomix gekregen van Magimix.

De harde cijfers

  Magimix
Cook Expert
Themomix TM5 Winnaar Commentaar meneer Wateetons
Watt motor 900 500 Cook Expert De Cookexpert is op papier krachtiger. Maar, de handleiding adviseert maximaal 800 gram deeg. Thermomix adviseert bij 750 gram deeg te stoppen. Dat ontloopt elkaar niet veel.
Garantie 30 jaar (motor) 2 Cook Expert  Magimix stunt al jaren met een zeer uitgebreide garantie.
Inhoud kom 2,5 l 2,2 l Gelijkspel  Cookexpert heeft een marginaal grotere volume dan de Thermomix. Die laatste levert echter een grote stoommand, waardoor je grotere volumes kunt stomen. We maken er een gelijkspel van.
Verhittingstechnologie Inductie Inductie Gelijkspel Inductie is inductie, yo.
Bediening Fysieke knoppen Touchscreen   Dit is een kwestie van voorkeur. In de volgende review lees je waar ome meneer de voorkeur aan geeft.
Temperatuursbereik 30-140 37-120 Cookexpert De winnaar heeft een groter bereik, dat is duidelijk. Of dat erg belangrijk is, is een tweede.
Temp. interval 1 graden 5 graden Cookexpert De grove temperatuurstappen van de Thermomix zijn een misser, wat meneer betreft. De Cookexpert is door zijn precisie bijvoorbeeld geschikt voor sous vide, de grovere Thermomix niet.
Tijdbereik 120 minuten 99 minuten Cookexpert De Cookexpert kan wat langer draaien dan de Thermomix. Geen van beide is geschikt voor lange bereidingen van bijvoorbeeld stoofschotels.
Tijdsinterval 1 seconde 1 seconde Gelijkspel Voor beide apparaten geldt dat ze bij korte bereidingen op de seconde nauwkeurig zijn, en bij langere bereidingen op de minuut.
Snelheden 18
max 6000 toeren per minuut
20 + turbo
Max 10.700 toeren per minuut
Thermomix De Thermomix draait bijna twee keer zo snel als de Cookexpert. Een verbijsterende 10.700 rpm versus 6000.
Pulsstand Ja Nee Gelijkspel Ondanks de aanwezigheid van een pulsstand bij de Cookexpert en het ontbreken ervan bij de Thermomix beoordeelt meneer dit als een gelijkspel. De draaiknop en de vrijwel traploze versnelling van de Thermomix maken een pulsstand overbodig.
Kneedstand Nee Ja Thermomix De Cookexpert heeft geen aparte deegkneedstand, wel een deegkneedprogramma.
Automatische
programma’s
12 Zeer veel, downloadbaar Thermomix De automatische programma’s van de Cookexpert zijn wat beperkt: deeg kneden, smoothie maken, ijs hakken, eiwit kloppen, pureesoep. Dat soort werk. De Thermomix kent bijvoorbeeld ook basisbereidingen als pasta koken, ei koken, kaas raspen, soezendeeg, kruimeldeeg etc.  Je kunt erover discussiëren wat een automatisch programma is, en wat al gewoon een recept.
Ingebouwde recepten Nee Ja Thermomix De Thermomix heeft een receptensleutel met vele tientallen recepten. Hij leidt je er via het scherm doorheen. De Cookexpert recepten zijn alleen online of in de app te vinden. Er is wel een functie ‘recepten’ op het scherm, maar die leidt je via een QR-code slechts naar de (Franse!) receptensite. Voor beide geldt dat je voor veel recepten nog een oven, frituur- of koekenpan nodig hebt.
Zelf combineren
functies?
Ja Ja Gelijkspel Elk kan vrijelijk temperaturen combineren met gebruiksduur en draaisnelheid. (Maar zie ook de gebruikersreview komende week)
Ingebouwde weegschaal Nee Ja Thermomix Een weegschaal is handig. De Thermomix heeft hem ingebouwd. Bij de Cookexpert krijg je er een losse bij. Leuk geprobeerd, maar dat haalt het niet bij de inbouwvariant.
Programmeerbaar Nee Nee Gelijkspel Geen van beide apparaten kun je programmeren. Elke temperatuurverandering, of snelheidsverhoging moet je zelf invoeren. De Thermomix heeft automatische recepten, en geeft dan aan wat je moet doen bij elke stap, maar hij doet het niet voor je.
App Ja  (recepten) Ja. Zeer veel door gebruikers gemaakte receptenapps bovendien. Thermomix Geen van beide apparaten zijn te besturen met een app. Dat is jammer. De community van Thermomix is wel vele malen groter dan die van de Cookexpert. Die bestaat dan ook al veel langer.
Bijgeleverde accessoires Stoommand

Hakmessen

Eiwitklopper

3 extra kommen

Rasper/snijplaten

Weegschaal
(nb. bij gebrek aan ingebouwd)

Stoommand (klein en groot)

Roerhulpstuk

Eiwitklopper

(Ingebouwde weegschaal)

 

 

Cookexpert Je krijgt meer hulpstukken bij de Cookexpert. Het is een complete keukenmachine. Dat geldt minder voor de Thermomix.
Optionele accessoires Citruspers
Smoothiemix-kit
Schijven
Tas met keukengereedschap Cookexpert De Thermomix biedt alleen een optionele tas met wat keukenspullen als een rasp, een kwastje en een dunschiller. Die hebben we al.

De ‘harde cijfers’ conclusie
De Magimix Cookexpert wint op cijfers nipt van de Thermomix: 7-6. Maar, het voordeel van 30-140 graden boven 37-120 weegt minder zwaar dan de nauwkeurigheid van 1 versus 5 graden of het aantal accessoires. Een meer subjectieve gewogen beoordeling slaat ook door in het voordeel van de Cookexpert. Met name deze twee voordelen geven de doorslag. Je krijgt eenvoudigweg veel meer keukenmachine voor je geld als je de Cookexpert koopt. Ook de grotere nauwkeurigheid maakt dit apparaat tot de meest interessantere keuze.

Maar, doen de apparaten ook wat ze beloven? En hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de veiligheid, toch wel een dingetje bij 120 graden en 10.700 toeren. Hoe prettig zijn ze in het gebruik, en in de schoonmaak? Dat alles, en nog veel meer lees je in deel 2 van de Strijd der Titanen.

 


0 reacties op “Wateetons Testkeuken: Magimix Cookexpert vs Thermomix, de Strijd der Titanen
  1. Ik kijk ook uit naar deel twee! Vraagje: kan je ook chocolade tempereren met deze apparaten? Met de verwarmingskom voor de Kitchenaid mixers kan dit. Zelf heb ik een tempereermachine van Chocovision. Top apparaat!

  2. Ik hoop voor Meneer dat er binnenkort een Instant Pot richting hem van de lopende band rolt. Ongeweekte, dus droge, zwarte bonen gaar in 10 minuten drukopbouw + 8 minuten koken + 2 minuten drukafbouw. Idem erwtensoep, maar dan 30 minuten koken. Slowcooker-snelkookpan-rijstkoker-stoomkoker-yoghurtmaker-soepmaker-braadpan-in-een. Mijn slowcooker en snelkookpan heb ik al verkocht. En de kapotte rijstkoker weggegooid en niet vervangen. Ruimtewinst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

silvercrest-gehaktmolen

WAAROM JE DEZE WEEK KOOKGADGETS MOET INSLAAN BIJ DE LIDL (4) – De Silvercrest vleesmolen

Deze hele week geeft Meneer Wateetons tips voor producten uit de Lidl-shop. Meneers Wateetons iconische worstboek Over Worst schreef hij met een gietijzeren handmolen van Marktplaats en een elektrische molen van de Lidl. Deze.


silvercrest-voedseldroger

WAAROM JE DEZE WEEK KOOKGADGETS MOET INSLAAN BIJ DE LIDL (2) – DE SILVERCREST VOEDSELDROGER

Deze hele week bespreekt Meneer Wateetons kookgadgets uit de Lidl-shop, want fanboy. Nog zo’n apparaat dat je blind moet kopen, een voedseldroger. Van kimchi poeder, tot beef jerky tot fruitleer.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

06 dec
Live online workshop “hotsauces maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp