Wateetons Testkeuken: Magimix Cookexpert vs Thermomix, de Strijd der Titanen

Wateetons Testkeuken: Magimix Cookexpert vs Thermomix, de Strijd der Titanen


2017-01-02-14-55-02

Alleskunners zijn populair in de keuken. Kenwood, Tefal, Kitchenaid, Magimix, allemaal hebben ze er inmiddels één in het assortiment. Het zijn indrukwekkende apparaten die alles kunnen wat een gewone keukenmachine kan, maar daarbij ook verhitten. Zo zijn ze naast het gewone hak- en kneedwerk ook geschikt om te stomen, smoren, sous vide bereidingen en sauzen. Meneer, hardwareliefhebber, geilt wel een beetje op dit soort machines.

In de afgelopen weken stonden er twee van dit soort alleskunners te ronken op meneer Wateetons’ aanrecht. De Vorwerk Thermomix TM5 en de Magimix Cookexpert. Gelijk maar de eerste tip: koop er sowieso geen twee. Ze zijn allebei aanrechtbladruimteverslindend. Eerder testte meneer de Cookexpert al, door er bier in te bereiden en sous vide mee te koken. Nu gaat de Cookexpert dus de strijd aan met een klassieke concurrent die hij eerder al op papier vergeleek. De Wateetonslezerschaar was op Facebook duidelijk op de hand van de Thermomix. In de komende week vertelt meneer of hij het daar mee eens is. Er valt nogal veel te vertellen, dus hij splitst de review in twee delen. Vandaag de harde cijfers, gevolgd door de zachte ervaringen later deze week maand.

Full disclosure, meneer heeft zowel de Magimix Cook Expert als de Thermomix gekregen van Magimix.

De harde cijfers

 Magimix
Cook Expert
Themomix TM5WinnaarCommentaar meneer Wateetons
Watt motor900500Cook ExpertDe Cookexpert is op papier krachtiger. Maar, de handleiding adviseert maximaal 800 gram deeg. Thermomix adviseert bij 750 gram deeg te stoppen. Dat ontloopt elkaar niet veel.
Garantie30 jaar (motor)2Cook Expert Magimix stunt al jaren met een zeer uitgebreide garantie.
Inhoud kom2,5 l2,2 lGelijkspel Cookexpert heeft een marginaal grotere volume dan de Thermomix. Die laatste levert echter een grote stoommand, waardoor je grotere volumes kunt stomen. We maken er een gelijkspel van.
VerhittingstechnologieInductieInductieGelijkspelInductie is inductie, yo.
BedieningFysieke knoppenTouchscreen Dit is een kwestie van voorkeur. In de volgende review lees je waar ome meneer de voorkeur aan geeft.
Temperatuursbereik30-14037-120CookexpertDe winnaar heeft een groter bereik, dat is duidelijk. Of dat erg belangrijk is, is een tweede.
Temp. interval1 graden5 gradenCookexpertDe grove temperatuurstappen van de Thermomix zijn een misser, wat meneer betreft. De Cookexpert is door zijn precisie bijvoorbeeld geschikt voor sous vide, de grovere Thermomix niet.
Tijdbereik120 minuten99 minutenCookexpertDe Cookexpert kan wat langer draaien dan de Thermomix. Geen van beide is geschikt voor lange bereidingen van bijvoorbeeld stoofschotels.
Tijdsinterval1 seconde1 secondeGelijkspelVoor beide apparaten geldt dat ze bij korte bereidingen op de seconde nauwkeurig zijn, en bij langere bereidingen op de minuut.
Snelheden18
max 6000 toeren per minuut
20 + turbo
Max 10.700 toeren per minuut
ThermomixDe Thermomix draait bijna twee keer zo snel als de Cookexpert. Een verbijsterende 10.700 rpm versus 6000.
PulsstandJaNeeGelijkspelOndanks de aanwezigheid van een pulsstand bij de Cookexpert en het ontbreken ervan bij de Thermomix beoordeelt meneer dit als een gelijkspel. De draaiknop en de vrijwel traploze versnelling van de Thermomix maken een pulsstand overbodig.
KneedstandNeeJaThermomixDe Cookexpert heeft geen aparte deegkneedstand, wel een deegkneedprogramma.
Automatische
programma’s
12Zeer veel, downloadbaarThermomixDe automatische programma’s van de Cookexpert zijn wat beperkt: deeg kneden, smoothie maken, ijs hakken, eiwit kloppen, pureesoep. Dat soort werk. De Thermomix kent bijvoorbeeld ook basisbereidingen als pasta koken, ei koken, kaas raspen, soezendeeg, kruimeldeeg etc.  Je kunt erover discussiëren wat een automatisch programma is, en wat al gewoon een recept.
Ingebouwde receptenNeeJaThermomixDe Thermomix heeft een receptensleutel met vele tientallen recepten. Hij leidt je er via het scherm doorheen. De Cookexpert recepten zijn alleen online of in de app te vinden. Er is wel een functie ‘recepten’ op het scherm, maar die leidt je via een QR-code slechts naar de (Franse!) receptensite. Voor beide geldt dat je voor veel recepten nog een oven, frituur- of koekenpan nodig hebt.
Zelf combineren
functies?
JaJaGelijkspelElk kan vrijelijk temperaturen combineren met gebruiksduur en draaisnelheid. (Maar zie ook de gebruikersreview komende week)
Ingebouwde weegschaalNeeJaThermomixEen weegschaal is handig. De Thermomix heeft hem ingebouwd. Bij de Cookexpert krijg je er een losse bij. Leuk geprobeerd, maar dat haalt het niet bij de inbouwvariant.
ProgrammeerbaarNeeNeeGelijkspelGeen van beide apparaten kun je programmeren. Elke temperatuurverandering, of snelheidsverhoging moet je zelf invoeren. De Thermomix heeft automatische recepten, en geeft dan aan wat je moet doen bij elke stap, maar hij doet het niet voor je.
AppJa  (recepten)Ja. Zeer veel door gebruikers gemaakte receptenapps bovendien.ThermomixGeen van beide apparaten zijn te besturen met een app. Dat is jammer. De community van Thermomix is wel vele malen groter dan die van de Cookexpert. Die bestaat dan ook al veel langer.
Bijgeleverde accessoiresStoommand

Hakmessen

Eiwitklopper

3 extra kommen

Rasper/snijplaten

Weegschaal
(nb. bij gebrek aan ingebouwd)

Stoommand (klein en groot)

Roerhulpstuk

Eiwitklopper

(Ingebouwde weegschaal)

 

 

CookexpertJe krijgt meer hulpstukken bij de Cookexpert. Het is een complete keukenmachine. Dat geldt minder voor de Thermomix.
Optionele accessoiresCitruspers
Smoothiemix-kit
Schijven
Tas met keukengereedschapCookexpertDe Thermomix biedt alleen een optionele tas met wat keukenspullen als een rasp, een kwastje en een dunschiller. Die hebben we al.

De ‘harde cijfers’ conclusie
De Magimix Cookexpert wint op cijfers nipt van de Thermomix: 7-6. Maar, het voordeel van 30-140 graden boven 37-120 weegt minder zwaar dan de nauwkeurigheid van 1 versus 5 graden of het aantal accessoires. Een meer subjectieve gewogen beoordeling slaat ook door in het voordeel van de Cookexpert. Met name deze twee voordelen geven de doorslag. Je krijgt eenvoudigweg veel meer keukenmachine voor je geld als je de Cookexpert koopt. Ook de grotere nauwkeurigheid maakt dit apparaat tot de meest interessantere keuze.

Maar, doen de apparaten ook wat ze beloven? En hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de veiligheid, toch wel een dingetje bij 120 graden en 10.700 toeren. Hoe prettig zijn ze in het gebruik, en in de schoonmaak? Dat alles, en nog veel meer lees je in deel 2 van de Strijd der Titanen.

 

  1. 2
    reactie via Facebook

    Ik kijk ook uit naar deel twee! Vraagje: kan je ook chocolade tempereren met deze apparaten? Met de verwarmingskom voor de Kitchenaid mixers kan dit. Zelf heb ik een tempereermachine van Chocovision. Top apparaat!

  2. 4
    reactie via Facebook

    Ik hoop voor Meneer dat er binnenkort een Instant Pot richting hem van de lopende band rolt. Ongeweekte, dus droge, zwarte bonen gaar in 10 minuten drukopbouw + 8 minuten koken + 2 minuten drukafbouw. Idem erwtensoep, maar dan 30 minuten koken. Slowcooker-snelkookpan-rijstkoker-stoomkoker-yoghurtmaker-soepmaker-braadpan-in-een. Mijn slowcooker en snelkookpan heb ik al verkocht. En de kapotte rijstkoker weggegooid en niet vervangen. Ruimtewinst!

Geef een reactie