Van dit soort mailtjes wordt meneer blij

Van dit soort mailtjes wordt meneer blij


20170205_205737  20170212_150003 20170212_145445

Uit de inbox:

 

De droge worst is en blijft een succes.

Toch is er die drang…die drang naar meer! IK WIL MEER! Kent u dat gevoel ook? Een fermentatie kast maken JA DAT WIL IK! En hoppeta weer een nieuw project. Beschrijving worst boek van Dhr Wateetons, een koelkast bij bol.com, aquarium verwarmer, een lamp zwart gespoten. En testen maar. Nou dat was in 1 woord ….begint met een K en eindigt op UT. De koelkast was goed BTW.

Mmmmm maar wat nu dan

Ok, dan maar wat meer geld uitgeven en dan duurt het allemaal maar wat langer. Temp-, en hygrostaatje aangeschaft, verdampertje erbij. (cadeaubon met kerstmis van mijn werk), warmtelamp… dat duurde gelukkig maar 5 weken voordat ik die binnen had…..zucht. Eigen schuld dikke bult had ik maar track en trace moeten doen. E.e.a in elkaar gefutseld,  draadje hier, 220je daar, met sensoren. Luchtvochtigheid apart te regelen en temp ook afzonderlijk te regelen. Luxe uitvoering 🙂 En een simpele Action weerstationnetje. Double check!!!

Testje hier, testje daar en een stopje hier en een stopje daar. (maar 1x een kortgesloten circuit vanwege vocht…ach moet kunnen)

Theoretisch en praktisch zonder worst is ingestelde temp goed en luchtvochtigheid goed constant.

 

Nu heb ik een collega en is Italiano. Ik grijp mijn kans.  Maakt je familie in Italië misschien ook zelf Salami of hebben ze dat gedaan? Gni gni. Oma Opa, tantes broer zus. Tell me!!! (als je het niet vraagt weet je het niet…toch?)

En Hebbes. Een recept om salami te maken.

Ik heb een buurman die ook net als mijn vrouw, dochter en hond naar Spanje gaat. Niet op dezelfde camping natuurlijk maar redelijk dichtbij. Houdt ook van worst “de FUET”. Toen wij afgelopen zomer dus onder de Spaanse zon de sangria, rode wijn, gin tonic en geld in de Spaanse economie hebben gepompt door worsten te kopen, te ruiken maar vooral te eten wist ik dat ik behalve Salami ook Fuet moest maken. IK WORD GEK VAN DIE DRANG.

Kastje klaar, ik weet wat ik ga maken en hoe ik het ga maken, vlees, spek, kruiden knoffie, yoghurt, druiven suiker, Coloroso, darm en hop douwe Louwe, zet die worst in elkaar.

Nou…om een lang verhaal kort te maken.. Vorige week, de eerste worrrrrrrrst in de fermentatie kast. DE Salami en DE Fuet Langzaam fermenteren. 72 uur. Nu sinds afgelopen woensdag. 12C Gr. En 73% luchtvochtigheid. Zuurtegraad metertje. Alles nog binnen de waardes. 6 weken geduld hebben.

En zie hier het resultaat tot nu toe.

Wilde het ff met je delen 🙂

Geef een reactie