Wateetons Testkeuken |

Wateetons Testkeuken: Magimix Cookexpert vs Thermomix – deel 2

De twee killers naast elkaar Poetisch Het scherm van de Thermomix Nog een thermomix schermpje Jammer van de receptenSchuim in de Thermomix pureetjesSchuim in de Magimix

Als meneer zegt ‘deze week’ dan bedoelt hij natuurlijk ‘deze maand’. Dat is logisch. Daarom nu (al) het tweede deel van de Strijd der Titanen: de Magimix Cookexpert vs. de Thermomix TM5. De nieuwkomer tegen de klassieker. De Fransman tegen de Duitser. De ene tegen de andere.

In het eerste deel van de review beschreven we de harde cijfers, wat krijg je voor je geld: hoeveel rpm, hoeveel watts en hoeveel accessoires? Vandaag onderzoeken we het gebruik: doen ze wat ze beloven, hoe is het om met de apparaten te werken en heeft meneer al zijn vingers nog?

Vorm
Beide apparaten nemen nogal wat van je aanrecht, en keukenkastjes, in beslag. Mooi zijn ze geen van tweeën. Door de vorm van de kom is de Magimix wat geschikter voor sous vide, terwijl je in de Thermomix makkelijker kleinere hoeveelheden kunt pureren. De inhoud van Magimix voelt veel groter, ondanks een gering verschil in volume. Het glazen deksel van de Cookexpert is handiger in gebruik dan de gesloten variant van de concurrent en hij is ook iets beter waterdicht.
Oordeel: nipte overwinning Magimix.

Bediening/menu
De Thermomix heeft een touchscreen en een draaiknop. Daar doe je vrijwel alles mee: de temperatuur instellen zowel als de tijd en de snelheid. De Cookexpert heeft ook een scherm, maar zonder touch. Je bedient hem met de links-, rechts- en auto-knop (=start). Dit borduurt duidelijk voort op het design van de bestaande Magimix apparaten. De Thermomix wint het wat betreft bedieningsgemak ruimschoots. De touchscreen met draaiknop werken erg intuïtief en het scherm ziet er gelikt uit. In de Magimix moet je ook nog wel eens flink door het menu heen zoeken naar de gewenste functie. Ook is het menu niet altijd logisch van opbouw: opgeklopt eiwit onder het menu brood bakken?
Oordeel: de Thermomix wint.

Temperatuur en accuratesse
Zoals in de eerste review is besproken is de Thermomix instelbaar in stappen van 5 graden, terwijl de Magimix op de graad nauwkeurig is. Dat is een belangrijk verschil, een potentiële dealbreaker zelfs. Beide apparaten hebben een indicator voor de ‘huidige’ temperatuur. In geval van de Thermomix is dat een getal terwijl de Magimix het doet middels een eenvoudiger verwarmingsicoontje. In eerdere reviews hier ter plaatse bleek dat de Magimix zijn temperatuurclaim niet helemaal waar maakt. Wanneer hij zegt de ingestelde temperatuur bereikt te hebben is dat nog niet het geval en duurt het nog een poosje voordat hij die wel bereikt. De actuele temperatuurindicator van de Thermomix is wel accuraat en geeft, ondanks zijn 5-graden precisie, vlak voor de doeltemperatuur bereikt is, de temperatuur in graden accuraat.

Ter illustratie: een liter water kookt bij de Thermomix in 10 minuten. De Cookexpert zegt ook na 10 minuten klaar te zijn maar dan is de werkelijke temperatuur 90 graden. Hij verwarmt door tot hij na ruim een kwartier net onder de kook blijft hangen.
Oordeel: de Thermomix wint.

Dagelijks gebruik
Pureren, schuim kloppen, soepen maken, stomen. We hebben wat kilowatts verstookt in Casa Wateetons. Het lukt beide apparaten prima. Het schuim van de één is niet steviger dan dat van de ander. Het pureetje van de Thermomix is wel marginaal fijner dan dat van Magimix.
Conclusie: gelijkspel.

Kracht en scherpte
De Thermomix zou 750 gram deeg kunnen kneden, en de Magimix 800. Beiden hadden inderdaad geen probleem met deze hoeveelheid deeg, zelfs met een deel volkorenmeel erin. Wel danste de Thermomix tijdens het kneden bijna van het aanrecht af. Twee kilo gehakt mengen (je bent worstmaker of niet) vonden ze beide bezwaarlijk. (Dat kan zijn oude Philips Robust dan weer wel, zij het dat die dan weer maar twee standen kent: hard en teringhard). De mesjes voelen even scherp. Meneer maakte een currypasta met veel citroengras. De Cookexpert kreeg deze niet echt fijn, de Thermomix lukte het mede door de tapse vorm van de kom beter, maar uiteindelijk moesten toch de bijgeleverde losse hakmesjes en kom van de Magimix zorgen voor een fijne pasta.
Oordeel: gelijkspel.

Veiligheid
Een hoge temperatuur, vlijmscherpe messen én een hoge draaisnelheid is vragen om rechtzaken. Gelukkig zijn de fabrikanten niet gek. De Magimix stopt onmiddellijk als je de deksel opent. De Thermomix kan zelfs niet open, en opent alleen (traagjes) als je hem uit zet. Beide beperken bij hoge temperaturen de draaisnelheid. De Thermomix accelereert zelfs trager bij een hogere temperatuur. Dat is relevant want de draaiknop reageert normaliter heel scherp en voor je het weet spuit de hete tomatensoep uit het kijkgat. Het bedieningspaneel van de Magimix maakt dat een dergelijke plotselinge versnelling sowieso niet mogelijk is. De Thermomix waarschuwt tenslotte via zowel een gekleurde temperatuursindicator als grote rode lichten dat het apparaat heet is.
Oordeel: gelijkspel.

Receptuur
Beide apparaten hebben zowel een handmatige stand, als basisbereidingen (pureesoep, deeg kneden, stomen) als uitgebreide receptuur. De Thermomix biedt een veel groter assortiment aan basisrecepten dan de Magimix. Bij de Thermomix krijg je bovendien een digitaal receptenboek dat je als een soort magnetische penning op het apparaat klikt. De recepten zitten dus in het apparaat, dat je er doorheen geleidt. “Voeg nu 100 gram bloem toe” en “stel nu in op mengen stand 4 bij 45 graden” etc. Zeker in combinatie met de ingebouwde weegschaal werkt dit prettig. Wel is het zo dat je voor veel recepten toch een oven of pan nodig hebt. Pannenkoeken bakken lukt in geen van beide apparaten geweldig, om van schoon maken na afloop maar niet te spreken. Ook in het menu van de Cookexpert vind je recepten, maar die blijken, een beetje flauw, uit niet meer dan een QR-code te bestaan die je (in geval van mijn machine) naar de Franse site brengt. Daar vind je dan wel weer meer dan voldoende recepten die gelukkig ook in het Nederlands beschikbaar zijn. Beide apparaten hebben ook een receptenapp. Voor de Thermomix zijn er daarnaast heel veel particuliere en gratis apps beschikbaar met receptuur.  Er is duidelijk een sterke community. Deze machine is dan ook al langer op de markt. Wel merkte meneer dat hij nooit gebruik maakte van de recepten of de basisbereidingen en van beide apparaten eigenlijk alleen de handmatige ‘expertfunctie’ gebruikte.
Oordeel: de Thermomix wint.

Klein grut
Een kleine irritatie: bij beide apparaten start de teller gelijk op het moment dat je hem aanzet. Een Anova sous vide cooker doet dat bijvoorbeeld beter. Daar gaat de timer pas van ‘lopen’ als de gewenste temperatuur is bereikt.

Beide apparaten zijn lastig schoon te maken. De vaste mesjes zitten behoorlijk in de weg. De Magimix heeft een schoonmaakprogramma, wat er op neer komt dat hij heel hard en heel heet gaat draaien. Sop erbij en gaan. Dat werkt inderdaad wel goed. Dat zou de Thermomix in principe ook moeten kunnen maar dat moet je dan handmatig starten.
Oordeel: gelijkspel.

Conclusie gebruik

De Thermomix wint het in het dagelijks gebruik van de Cookexpert. De bediening is intuïtiever, hij is accurater, sneller en heeft een betere integratie van de receptuur.

Overall conclusie

Tja. Het zijn beide gru-we-lijke machines die zo’n beetje alle overige keukenmachines overbodig maken. Voor de Magimix Cookexpert geldt dat door de uitgebreide bijgeleverde accessoires nog net iets méér dan de Thermomix, zo bleek in het eerste deel van deze strijd. Je krijgt meer machine voor je geld. Maar wát de Thermomix doet, is allemaal net even gelikter, bleek vandaag. Meneers oordeel is dan ook: gelijkspel. Maar, iedereen moet daarin natuurlijk zijn eigen afweging maken.


0 reacties op “Wateetons Testkeuken: Magimix Cookexpert vs Thermomix – deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

silvercrest-gehaktmolen

WAAROM JE DEZE WEEK KOOKGADGETS MOET INSLAAN BIJ DE LIDL (4) – De Silvercrest vleesmolen

Deze hele week geeft Meneer Wateetons tips voor producten uit de Lidl-shop. Meneers Wateetons iconische worstboek Over Worst schreef hij met een gietijzeren handmolen van Marktplaats en een elektrische molen van de Lidl. Deze.


silvercrest-voedseldroger

WAAROM JE DEZE WEEK KOOKGADGETS MOET INSLAAN BIJ DE LIDL (2) – DE SILVERCREST VOEDSELDROGER

Deze hele week bespreekt Meneer Wateetons kookgadgets uit de Lidl-shop, want fanboy. Nog zo’n apparaat dat je blind moet kopen, een voedseldroger. Van kimchi poeder, tot beef jerky tot fruitleer.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

14 feb
Culicollab: Christian Weij & Meneer Wateetons – zuurdesembrood 20:00 tot 22:00 uur

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp