Ja maar, ja maar, ja maar. Wanneer komen nou die paddenstoelen?

Ja maar, ja maar, ja maar. Wanneer komen nou die paddenstoelen?


Hartstikke leuk hoor, dat paddenstoelen kweken op koffiedik. Meneer staat al weken stijf van de cafeïne, for science. Maar paddenstoelen ho maar.

Methode 1 – le sac

2017-01-10-11-59-40 2017-01-10-12-00-39 2017-01-10-11-59-23 2017-01-20-13-43-43 2017-01-10-12-07-00 2017-01-10-12-08-132017-02-28-09-27-40knop!

Meneer verzamelde eind december 2016 en begin 2017 alle koffieprut uit zijn mokkapotje (2 potjes per dag) en bewaarde dat in de koelkast. Toen hij een ziploc (#Ikea4life) vol had voegde hij er oesterzwammenbroed aan toe, sloot het af en zette het in een onverwarmde en donkere berging. Na een week of vier was de zak begroeid met mycelium. Geen knoppen te zien, echter. Hij verplaatste de zak naar de keuken en maakte een sneetje ergens halverwege. Twee weken wachtte hij, zijn zak in zijn hand. Maar er groeide niks. Wel zag hij bovenin een knop ontstaan. Na het bekijken van wat youtubefilmpjes besloot meneer het gat weer af te plakken met plakband en een opening aan de bovenkant, ter hoogte van de knop te maken. Hij besproeide het gat onregelmatig met de plantenspuit. Weer gebeurt er niks. Ergens meende hij te hebben gehoord dat koud zetten het mycelium kon verleiden tot bloeien dus zette hij zijn broed een paar dagen in de koelkast. Zonder succes.

Methode 2 -l’emmer

2017-02-28-09-27-202017-02-09-08-33-362017-02-27-13-45-18

Maar, een verslaving moet je dóen. Dus dronk meneer stug door. Hij had inmiddels genoeg voor een tweede mislukking. Dit maal vulde hij een leeg emmertje wheyproteine. Nog zo’n projectje. Hebben we het nog wel een keer over. Hij bouwde zijn paddenstoelenhuis op in lagen, bij kamertemperatuur. Te beginnen met een broed-prutmengsel op de bodem en daar bovenop steeds een portie koffie. Het mycelium groeide als een idioot. Toen de emmer voor 75% vol was boorde hij ook hier een gaatje in de zijkant, onder het prutoppervlak dat hij na een paar weken wegens Gebrek aan Succes© weer afsloot en verving door een gat een paar centimeter boven het Nieuw Amsterdams Prut. Zoals op de laatste foto te zien valt raakte het oppervlak volledig overwoekerd door een wollig mycelium, maar paddenstoelen, ho maar.

Ondertussen begint de voorraad koffieprut in de koelkast alweer te groeien en meneers kan dit nauwelijks meer typen van de tremor.

Wat doet hij fout?

UPDATE
(Het verhaal gaat hier en hier verder)

 1. 2
  reactie via Facebook

  Met de Rotterzwamkit gaat het goed. Toen de pot vol zat met koffieprut, heb ik hem koel en donker weggezet. Na anderhalve week kwam er leven uit de gaten. Maar wat de oorzaak is dat het bij jou niet lukt: geen idee. Jouw methode is niet wezenlijk anders.

 2. 6
  Niels

  Oesterzwam is nogal een pitbull onder de schimmels, die laat zich niet zomaar wegjagen door concurrenten. Het zou heel goed de temperatuur kunnen zijn. Ik heb zelf ook ooit weken lang naar zakken met al lang volgroeid Oesterzwam mycelium zitten staren zonder paddestoelen. Ik had ze op een gegeven moment zelfs ondergedompeld in een bad voor shocktherapie, maar het hielp niet. Totdat de lente warmte bracht en de zakken explodeerden met oesterzwammetjes. Helaas bleek ik oesterzwam helemaal niet zo lekker te vinden, maar dat is weer een ander verhaal.

 3. 7
  Meneer Wateetons

  Ha, dank voor de reactie heren. Besmetting door concurrentie vermoed ik niet, ik zie geen verkleuringen of andere vormen. Maar mijn volgende batch (in wording, drinking as I type) ga ik verluchtigen met stro. Deze laat ik gewoon staan en zie wel wat er van komt.

 4. 8
  Ria Berga

  Ik hou dit in de gaten, ik heb ook al een tijdje een bak koffieprut in de meterkast staan. Het vormt momenteel wat witte plekjes, ik overigens zelf geprobeerd om ‘champignons’ te vangen op een papiertje en dat door de koffieprut gemengd.

 5. 9
  Erik

  Weipoeder van de Action! *duimpje omhoog*

  En verder geen ervaring met oesterzwammen op koffie, maar ik zou inderdaad zeggen dat het de temperatuur is. Heb je het al eens geprobeerd bij een flink stukje boven kamertemperatuur, zeg 25°C?

 6. 11
  Gijsbert

  Wow, Bert is de paddenstoelen directeur bij CNC. Kunt u meneer niet helpen met de juiste temperatuur? Uw paddenstoelen zullen het best goed doen, maar zelf doen is ook erg leuk.

Geef een reactie