experimenteerdrift, Over Drank |

Wateetons Wetenschap. 150 biertests. De conclusie? 'Nothing matters'


Leuk hoor, al die bierboeken en -websites. Met hun strenge regels over uitmaischen, hard of zacht koken, koken met of zonder deksel,  water pH, de temperatuur van het spoelwater, lang of kort koken of wel of niet spoelen. Maar wie test eigenlijk of al die regels wel kloppen? Is de helft van onze in steen gebeitelde biergewoontes niet meer dan dat, gewoonte?
Sinds 2014 doen de vijf auteurs van Brülosophy.com elke week een ExBEERiment. Niet een beetje uit de losse pols, zoals die labbekakkerige meneer dat gewoon is, maar strak opgezet, blind getest en statistisch verantwoord. De opzet is steeds hetzelfde. Ze maken twee identieke bieren, waarin één variabele verschilt. Denk aan type gist, fermentatietemperatuur, kookduur, soorten hop, hopduur of het al dan niet uitknijpen van je brew-in-a-bag-bag.  Vervolgens laten ze de twee bieren blind proeven aan 20-25 bierdrinkers ‘with varying levels of experience’. Die krijgen drie biertjes voorgezet, waarvan er twee hetzelfde zijn en één afwijkend is. Aan de proevers de vraag of ze, zonder kennis over het experiment, de afwijkende kunnen identificeren. Sommige zullen het uiteraard goed hebben door te gokken, dus bepalen de auteurs op basis van statistiek hoeveel van de proefpersonen de afwijkende correct moeten identificeren om met zekerheid (p<.05) te kunnen zeggen dat de bieren niet hetzelfde zijn. Meneers wetenschapsdagen liggen al weer even achter hem, maar volgens mij doen ze dat netjes.
Inmiddels hebben ze 150 ExBEERiment gepubliceerd en wat blijkt? ‘Nothing matters.’ Althans, rond de 70% van de testen resulteerde in een niet-significant resultaat. De proevers konden in die gevallen geen verschil proeven tussen de twee bieren.
Hier vind je alle 150 exBEERiments op een rij, handig te sorteren op categorie en met in een oogopslag zichtbaar of het resultaat significant was of niet (alles met een p<.05 betekent ‘er kwam wat uit’). Razend interessante materie voor brouwers, van beginner tot professioneel. De auteurs maken ook een podcast. Die meneer dan weer redelijk saai vindt, maar hij houdt dan ook niet echt van bier.
(pssst. Toch een bierboek kopen? Meneer heeft er een geschreven  Over Drank , waarin hij zo goed mogelijk de resultaten van de exBEERiments heeft verwerkt.)


0 reacties op “Wateetons Wetenschap. 150 biertests. De conclusie? 'Nothing matters'

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.


Koji beschimmeld vlees

Verrot vlees eten? High meat. Toch maar niet.

Meneer is niet vies van een experimentje. Maar deze nieuwe high meat ‘trend’, het eten van verrot vlees, gaat zelfs hem een beetje te ver.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge worst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 dec
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop ‘camembert en brie’ maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

10 dec
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – december 2021 Meerdere dagen

15 dec
Live online workshop pâté en croûte maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

22 dec
Live online workshop charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur

14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend