experimenteerdrift |

Wateetons Wetenschap: Je puberdochter de les lezen: de banaan-editie

“Wist je dat als je het steeltje van een banaan inpakt, hij dan langer vers blijft?” Dochter Wateetons vouwde het uiteinde van een verse tros bananen in aluminiumfolie. Dat soort vragen moet je niet aan je vader stellen, als die ook Meneer heet. “Ten eerste: blijven we gewoon U zeggen?” antwoordde deze. “Ten tweede: dat zullen we nog wel eens zien”. Pre-puberale initiatieven moet je de grond in stampen met keiharde science. Altijd.

Meneer nam twee gele bananen van de tros en legde die op een tafeltje. Een van de steeltjes vouwde hij dicht met alufolie. Timelapse camera erop (een van dochter Wateetons geconfisceerde telefoon trouwens, BAM), briefje erbij voor de schoonmaakster en wachten maar.

Resultaten

  • Bevinding 1: buiten de fruitmand blijven die krengen opvallend lang vers. Maar liefst 229 uur fotografeerde de camera, 1740 frames. Meneer beëindigde het experiment voor dat de bananen helemaal zwart waren omdat hij de aanwezigheid van de camera beu werd en stroomrekening zag oplopen wegens het permanent branden van een (spaar)lamp. Een mogelijke verklaring is dat niet alleen bananen ethyleen produceren, maar ook ander fruit. Bananen rijpen in een fruitmand dus vermoedelijk sneller onder invloed van ander fruit.
  • Bevinding 2: IK DACHT HET DUS NIET DOCHTER WATEETONS!
    If anything, dan is het andersom.

Zo, die kent haar plaats weer. Overigens blijkt de feitelijke tip te zijn dat je ze in moet pakken in plastic-, en niet aluminiumfolie. Nog een verkeerde hypothese ook. Die stroomkosten gaan van haar zakgeld af, zo veel is duidelijk.

But why?
Het idee achter deze hack is dat het steeltje wordt afgesloten. But why? Googlen levert veel lifehacks, maar weinig verklaring op. Van Dam, noch Kleyn noch McGee schrijven over deze tip. Wel noemen ze dat je fruit sneller kunt laten rijpen door de ethyleen, maar niet je het proces kunt vertragen. Na veel doorklikken lijkt het erop dat het wel weer met ethyleen te maken heeft. Dit verlaat de banaan met name door de steel. (link: instructables, vertaald via google translate). Maar wordt een banaan dan bruin van zijn eigen ethyleen? Of is het vooral de ethyleen van zijn broertjes in de tros? Misschien werd in meneers experiment de controlebanaan wel minder bruin doordat zijn ingepakte broertje minder kon afscheiden, en de ingepakte banaan bruiner doordat zijn blote broertje juist veel kon afscheiden.

Meneer vreest dat er weer een nieuwe opzet nodig is.  U, dochter Wateetons én de NUON, horen van mij.

UPDATE: inmiddels heeft meneer met een nieuwe opzet deze hypothese getoetst.

 

Meer Wateetons Wetenschap: https://wateetons.com/tag/wateetons-wetenschap/


0 reacties op “Wateetons Wetenschap: Je puberdochter de les lezen: de banaan-editie
  1. Goede analyse. Een juiste opzet zou kunnen zijn om beide bananen (ingepakt of niet) in een afgesloten bak te bewaren (je zou ze dan zelfs alsnog naast elkaar kunnen zetten, mits beide bakken in het cameraveld passen) om er zeker van te zijn dat je alleen het effect van de banaans eigen ethyleen bekijkt.
    Wat betreft het MOGELIJKE verschil tussen aluminiumfolie en plastic folie, dat kan aan de poriegrootte liggen. Als je hele dunne aluminiumfolie (van die goedkope die zo makkelijk scheurt) hebt kunnen daar porien inzitten die groot genoeg zijn om gas door te laten. Plasticfolie zou zuurstof doorlatend moeten zijn, maar ethylene is niet zoveel groter dat dat er volledig door afgeschermd wordt, dus er is mogelijk helemaal geen verschil.
    Maar dat kan natuurlijk getest worden, passen er ook drie bananen voor die kamer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) – SOLD OUT Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces – SOLD OUT 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop – SOLD OUT 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp